hirdetés

Így lesz gyorsan szobatiszta a kutyád: 3 bevált módszer, amit megéri kipróbálni

Buzgó Csilla

2020. július 6

Kalandos kihívás egy tapasztalatlan apróság, vagy egy ezen a téren képzetlen felnőtt kutya szobatisztaságra nevelése, de segítünk, hogy a procedúra mindkettőtök számára sikerélménnyel záruljon.

hirdetés

Egy átlagos kölyök nagyjából háromhónapos korában éri el azt a fizikai és mentális fejlettségi szintet, amikor már képes szabályozni záróizmai és hólyagja működését. Ekkor ideális tehát belekezdened a nevelési folyamatba, melynek két alappillére a türelem és a következetesség.

Érdemes azt a módszert választanod, mely tökéletesen illik a napirendedbe, hogy annak gyakorlását megszakítás nélkül, rendszeresen biztosíthasd a kedvenced számára.

Ketrecmódszer

Ennek hátránya, hogy állandó felügyeletet igényel, viszont a szakértők szerint rendkívül hatékony. Szerezz be a kicsi számára egy épp akkora mobil kennelt, ketrecet vagy hordozót, amelyben kényelmesen fel tud állni és megfordulhat. A biztonság kedvéért óránként-félóránként engedd ki, hogy könnyíthessen magán. Lehet, hogy maga fogja ezt a szándékát jelezni feléd, tekintve, hogy a kutya nem szívesen ürít oda, ahová később feküdni fog. Amikor sikeresen pisilt vagy kakilt a szabadban, nagyon dicsérd meg!

A módszer hátránya, hogy azok a kölykök, akiket hosszú ideig bezártak, vagy elkerített részen, esetleg ketrecben éltek, valószínűleg kénytelenek voltak rendszeresen maguk alá csinálni, így ez a megoldás nem tartja vissza őket attól, hogy ideiglenes lakhelyükön végezzék el a dolgukat.

Pelenka- vagy alommódszer

Azoknak az újdonsült gazdiknak jön jól, akik hosszútávon nem tudják megoldani a kutya 24 órás felügyeletét, legfeljebb egy hétvégét vagy néhány napot szánnának a szobatisztaságra való nevelésre. Ennél a metódusnál kifejezetten lényeges az étkezés ütemezésére fókuszálni, mert a kiskutya evést és ivást követően viszonylag rövid időn belül szeretne könnyíteni magán.

Folyamatosan figyeld, lesd minden mozdulatát, és amint észreveszed, hogy guggoláshoz készülődik, gyorsan tedd őt a kutyapelenkára vagy az alomba. A sikeres akciót követően halmozd el dicsérettel, jutalomfalatokkal, simogatással.

Nagyon fontos, hogy az esetenként bekövetkező balesetek után ne szidd le, ne nyomd az orrát a produktumba, ne szégyenítsd meg, mert ez nem vezet sehová, értetlenül fog állni a reakciód előtt.

Felnőtt kutyák szoktatása

Egy idősebb kutyával könnyebb dolgod lesz, mert nála legalább a testi feltételek adottak ahhoz, hogy viszonylag sokáig kibírja pisilés nélkül. Ha mégis rajtakapod, hogy a szobában készül elvégezni a dolgát, egy határozott “Nem!” vagy egy hangos tapsolás kíséretében rögtön vidd arra a pontra, ahová szoktatni szeretnéd, vagy még jobb, ha van időd azonnal kivinni az utcára, kertbe. A kívánatos viselkedést dicsérettel és jutalomfalattal honoráld.

Gyakori hibák a szobatisztasági tréning során

Rendszertelen etetés

A kiskutya számára ilyenkor a legjobb a napi 2 vagy 3 étkezés, ezekhez viszonylag pontosan igazodnak az ürítések időpontjai is. Késő este már ne adj neki enni, és mindig vidd ki sétálni, vagy engedd ki a ketrecből, mielőtt „lefekteted aludni”. Ha már minden oltást megkapott, és kimehet az utcára, gyorsíthatod a folyamatot azzal, ha reggel ébredés után sétáltok egyet, és addig nem mentek haza, amíg nem végezte el a dolgát. Ha megérkeztek, jöhet a reggeli, így szépen összekapcsolja magában a folyamatot: ébredés, séta, kinti ürítés, étel.

Szidalmazás

Ha a kölyök a lakáson belül engedi el magát, és leszúrod ezért, arra asszociál majd, hogy nem jó ötlet előtted pisilnie vagy kakilnia, ez pedig a kültéren elvárt wc-zést is megnehezíti számára.

Irreális elvárások

Egy féléves kutya legfeljebb 6 órán keresztül képes visszatartani a szükségleteit, egy ennél is fiatalabb állatnak ennyi se kell, hogy összecsinálja magát. Ügyelj tehát a rendszeres séták beiktatására!

Helytelen takarítószer-használat

Az ammóniaalapú kemikáliák csak arra csábítják kedvencedet, hogy a takarítás helyére újra odapisiljen. Válaszd inkább az enzimalapú tisztító termékeket, melyek a kutyák számára semleges utóillatot hagynak maguk után.

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya nevelés oktatás szobatisztaság szoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!