hirdetés

Jack russell terrier fajtaleírás: az imádnivaló pattogó kotorék

László Enikő

2020. június 30

A jack russell terrier tagadhatatlanul vérbeli terrier, imádnivaló energiabomba, kellő önfejűséggel fűszerezve. Nem érdemes alábecsülni, igen szívós, nagyon értelmes és ravasz kiskutya.

hirdetés

Igazán népszerűvé a Maszk című film tette, amiben Jim Carrey bátor és hű társát egy kedves jack russell terrier alakította. Minden néző rögtön beleszeretett a vidám, aranyos és bohókás jellembe. Nem hiába, sok televíziós kutyaszerepre választanak ilyen fajtát. Ennek a pattogó öntudatnak igazi terriervér csorog az ereiben, azok minden előnyével és néha hátulütőjével együtt. Mellette lehetetlen unatkozni, rendkívül intelligens, folyton kitalál valamit, amivel szórakoztathatja magát és családját. Fontos, hogy ne feledjük, ez a beszédes kiskutya mindig gazdája előtt jár egy lépéssel.

A jack russell terrierek népszerűek a filmvilágban is.

Eredete

Nevét a 19. században élt angliai John Russell tiszteletestől kapta, aki szenvedélyes rókavadász és foxterrier tenyésztő volt. Olyan kutyát akart, aki erőlködés nélkül képes tartani a tempót a lovakkal, ha vadászatra indulnak, valamint hihetetlenül bátor és magabiztos. (Néhány forrás szerint azonban csak egy kis táskában vitték őket a lovon, nem pedig mellettük szaladtak.) Emellett egyik fő feladatának számított az is, hogy a takarmányt dézsmáló patkányokat elzavarja, amihez egy terrier mindig kiváló választás. Ősének a mára már kihalt fehér terriert és a korabeli foxterriert tartják.

Eleinte a fajtát nem jellemezte egy jól körülhatárolható standard elvárás, számtalan féle-fajta jack russel terrier segítette a vadászatot. Habár a tiszteletes alapítótagja és elismert bírója volt a Kennel Klubnak, saját kedvenceit sosem regisztráltatta. Azt mondta:

Olyan lenne kutyáimat a többivel összemérni, mintha vadvirágot hasonlítanék a kertemben neveltekhez. Mindkettő a maga nemében tökéletes.

John végül anyagi gondok miatt eladta tenyészkutyáit, és nem sokkal később, 87 évesen elhunyt.

Ezután csupán ketten foglalkoztak a fajta megmentésével, akik a tiszteletes terriereiből tenyésztették tovább az új generációt. A fajtát továbbra sem jegyezték hivatalosan, russell nevét csak a 20. század fordulóján kezdték együtt emlegetni a különleges kutyával, aki kisebb volt a foxterriereknél és vadászati habitusuk is eltért. A külön standard ugyan létezett már – amit a Jack Russell Club of Great Britain lelkes tagjai alakítottak ki -, de még mindig nem jegyezték be. Egészen 1990-ig, amikor az FCI parson jack russell terrier néven elismerte hivatalosan is.

Fotó: Jacks and Bears

A fajta három különböző méretű kutyát takart, a jack russellt, a nála hosszabb lábú parson russellt és a kisebb, russell terriert. Mivel a hivatalos FCI standard nem engedélyez akár 10 cm-es méretbeli különbséget, ezért 2000-ben különváltak a típusok, és akkor kapták meg előbb említett neveiket. Napjainkban hivatalosan csupán a jack russellt és a parson russell terriert ismerik el. A mai jack russell terrierek vérvonala Ausztráliához köthető, a parson russelleké pedig Angliához. Ők inkább munkakutya jellegűek, míg előbbiek házi kedvenc típusúak.

Kamilla hercegné jack russell terrierjével.

Fajtastandard

Vitathatatlanul a terrierek kategóriájába tartozik. Színe lehet teljesen fehér, de a legtöbb esetben rendelkezik fekete, cser vagy barna jegyekkel. A csíkos rajzolat hibának minősül. Bundája lehet sima, félhosszú vagy drótos, minden esetben vízálló. Ideális marmagassága 25-30 cm. Testsúlya átlagosan 5-6 kg, de előfordulhat eltérés. Szeme kicsi, sötét színű, csillog benne az értelem és a kíváncsiság. Fülei V alakban lelógnak. Orra hosszúkás, állkapcsa mély. Járása peckes, energikus, büszke. Farkát néha kupírozzák. Élettartama akár 16 év is lehet.

Fotó: Jacks and Bears

Jelleme

A jack russell terrier jelleme magával ragadó. Számtalan trükk lapul zsebeiben, amelyekkel könnyel levesz bárkit a lábáról. Néha túlzott önfejűsége tapasztalt gazdát igényel, azonban ha ez megvan, teljes harmóniában élhetnek együtt. Ajánlott kölyökkortól elkezdeni a nevelését, mert könnyen az ember fejére nőhet. A tévhitekkel ellentétben, ha jó kezekben van, nem rombol. Mentális és fizikális lefárasztására napi minimum egy órát érdemes fordítani, hogy kiegyensúlyozott maradjon. Szoros köteléket alakít ki gazdájával, akihez élete végéig hűséges marad. Egy igazi kis vidámságbomba, remekül elszórakoztatja a családot.

Ideális környezet

Kertes házban és lakásban egyaránt tartható. Utóbbi esetében azonban nagy figyelmet kell fordítani az alapos lefárasztásra, napi többszöri játékra és sétára. 6 éves kor feletti gyermekek mellé ajánlott, akikkel egész nap képes rohangálni és játszani. Rendkívül szívós, ezért remek túratárs is lehet. A megfelelő kerítés erősen ajánlott, ugyanis ez a kis terrier saját magassága ötszörösét képes megugrani.

Ápolás

Bundája nem igényel különlegesebb ápolást, de viszonylag sokat vedlik, rendszeres fésülése javasolt. A durvább szőrtípusú egyedeknél évente néhány alkalommal szükséges a trimmelés, amit bízz szakemberre. Szemeit és füleit mindig tisztán kell tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

A jack russell kifejezetten egészséges fajta, de a kistestű kutyára jellemző patellaficam olykor őt sem kerüli el.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

fajtaleírás jack russell terrier kistestű kutya kotorék vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink