hirdetés

Alpesi tacskókopó fajtaleírás: az alacsony, strapabíró vadászkutya, aki elképesztő szimatával kutatja fel a sebzett vadat

László Enikő

2023. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Bár alacsony, annál szívósabb kutya, akinek a vérében van a nyomkövetés. Nem hiába, főként vadászok tartják, de mivel más kutyákkal és gyerekekkel is kedves, a családban is könnyen megtalálja a helyét. Akárcsak a sebzett vadat az erdő mélyén.

hirdetés

Robusztus, szívós és tettrekész nyomkövető vadászkutya, aki leginkább sebzett vaddisznó vagy szarvas felkutatására alkalmaznak a vadászok, de rókát és mezei nyulat is képes felkutatni. Más kutyákkal és háziállatokkal türelmes, de vérében van a vadászat, így elsősorban munkakutya és csak utána házi kedvenc.

Alpesi tacskókopó kölyök.

Eredete

Kialakulását a 19. század közepére datálják, ám már az ókorban is léteztek alacsony, tacskókopóra hasonlító nyomkövető vadászkutyák. Nagyobb testű vadászkutyák, például osztrák kopók és tacskók keresztezéséből alakult ki, ami rögtön látszik is megjelenésén. Ezen fajták tökéletes elegye. Habsburg-Lotaringiai Rudolf osztrák-magyar trónörökös egyik kedvenc vadászkutyája volt, gyakran járt velük vadászatokra Törökországba és Egyiptomba is. Eine Orientreise vom Jahres 1881 című könyvében említi is a fajtát, akik értékes társai voltak a hivatásos vadászoknak. 1896-ban megalakult az első nemzetközi Tacskókopó Klub. 1908-ban azonban feloszlott, de két évvel később létrejött az Osztrák Tacskókopó Klub.

Összesen négy kopó származik Ausztriából: az alpesi tacskókopó, a tiroli kopó, a stájeri drótszőrű kopó és az osztrák kopó. A tacskókopókat sokáig egy fajtának vették, a vesztfáliai tacskó azonban idővel különvált. Az alpesi tacskókopónak régen alpesi-érchegységi tacskókopó volt a neve, mert a tenyésztés egy időben Erzgebirge vidékén összpontosult.

A világháborúk során tenyésztése jelentős módon megcsappant. 1932-ben Alpenländische-Erzgebirgler Dachsbracke néven jegyezték Ausztria kennel klubjai. A neve 1975-ben alpesi tacskókopóra, azaz Alpenländische Dachsbrackere változott és az FCI Ausztriát adta meg származási országának és a vérebek csoportjába osztotta be. Napjainkban leginkább német nyelvterületeken élők ismerik és alkalmazzák vadászkutyának, de hazánkban is találkozhatunk néhány egyeddel. Különlegessége, hogy egyenetlen terepen is képes gyorsan mozogni és nagy magasságokban is tud dolgozni.

Fajtastandard

Az alpesi tacskókopó egy rövid lábú, hosszú testű, kissé tacskószerű nyomkövető vadászkutya. Robusztus, időjárásálló, a hegyi vadászok hűséges társa. Csontozata erős; strapabíró kutya, sűrű, bundával és fejlett izomzattal. Koponyája enyhén ívelt, feje elhegyesedő, orra fekete. Ajkai szorosan egymásra simulnak és feketék. Állkapcsa erős, ollós harapással. Szemei sötétbarnák. Fülei magasan tűzöttek, szélesek és lelógók, közepes hosszúsággal. Végük lekerekített. Nyaka izmos, nem túl hosszú. Törzse erős, jól izmolt és megnyúlt. A mar mérsékelten hangsúlyos. Háta egyenes, ágyéka rövid, széles. Fara alig lejtős. Mellkasa mély és széles, hasa kissé felhúzott. Farka magasan tűzött, a tövénél vastag, szinte majdnem a földig ér. Alsó oldalán valamivel hosszabb a szőr, kissé kefeszerű.

Mellső lábai erősek és egyenesek, a mancsok kerekek és a lábujjak szorosan illeszkednek. A karmok és a talppárnák színe fekete. A hátsó végtagok jól szögeltek, izmosak. Szőrzete dupla rétegű, sűrű és szorosan a testhez simul. Ideális színe a sötét szarvasvörös, fekete szálakkal vagy anélkül. A fejen, a mellkason, a lábakon, a lábfejen és a farok alsó részén lehet fekete, világos vörösesbarnával. Fehér folt megengedett a mellkason. Testsúlya körülbelül 15-18 kg. A kanok ideális marmagassága 37-38 cm, a szukáké 36-37 cm, de nemtől függetlenül 34-42 cm is lehet az FCI standard szerint. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Az alpesi tacskókopót elsősorban nyomkövető vadászkutyának alkalmazzák. Feladata a meglőtt vad (szarvas, nyúl, róka, vaddisznó) felkutatása. Vízi munkára vagy apportírozásra is kiképezhető. Munka közben nem ismer tréfát, rendkívül bátor, határozott és félelmet nem ismerő eb. Semmi sem tántoríthatja el ilyenkor céljától. Önálló és akaraterős kutya. A háznál azonban türelmes, nyugodt és szeretetre méltó személyiség, aki jellemzően jól kijön más háziállatokkal és a gyerekekkel is. Vadászösztöne azonban igen nagy, ezzel tisztában kell lennie gazdájának. Nagyon intelligens és barátságos, de kevesen tartják „csak” házi kedvencként.

Ideális környezet

Elsősorban vadászoknak ajánlott tartása, ugyanis nagyon munkakedvelő és nagy mozgásigényű, strapabíró kutya. Ha nincs feladata, unatkozni kezdhet, számára fontos, hogy sokat mozogjon és használja kitűnő szimatát. Amennyiben nincs dolga, szívesen pihen, de ha munka van és szagot fog, azonnal dolgozni kezd. Számára a vadászat, nyomkövetés a kikapcsolódás, az otthoni játék kevésbé izgatja, köti le figyelmét. Mivel nagy a vadászösztöne, sétáltatáskor mindig pórázon kell tartani. Más kutyákkal jól kijön, ahogy a gyerekekkel is kedves és szelíd.

Ápolás

A fajta időjárásálló, sűrű, dupla rétegű szőrzete nem igényel sok ápolást. Közepes mértékben vedlik, bundáját, ha nem sáros vagy koszos, csupán elegendő időnként áttörölni egy nedves ronggyal, hogy szépen csillogjon. Időnként rövidebbre kell vágni karmait, ha azok túl hosszúra nőnének, ugyanis a puha avar nem feltétlen koptatja őket megfelelően. Szemei és fülei tisztaságára pedig mindig gondot kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

Összességében egészséges fajta, amennyiben megfelelően ki van elégítve mozgás- és munkaigénye. Ha sokat dolgozik, magasabb kalóriatartalmú ételeket kell fogyasztania, de amikor keveset, akkor étrendjét is ehhez kell alakítani, így elkerülhető az elhízás. Fontos, hogy evés után ne végezzen megterhelő fizikai munkát, nehogy gyomorcsavarodása legyen. Esetében olykor előfordulhat fülprobléma, patellaficam, valamint csípőízületi diszplázia.

alpesi tacskókopó kistestű kutya közepes testű kutya nyomkövető kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink