hirdetés

Olasz vízikutya fajtaleírás: az egykori vízivadászból mára a világ legsikeresebb szarvasgombásza vált

László Enikő

2022. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

A lagotto romagnolo, vagyis az olasz vízikutya az egyetlen kutyafajta, akinek fő feladata a szarvasgomba felkutatása. Bár nem erre a munkára tenyésztették ki, az utóbbi évtizedekben, ha munkakutyaként használják, akkor már nem a vízi apport a cél, hanem az értékes gomba megtalálása. És ebben a lagotto jeleskedik!

hirdetés

Bohókás megjelenése valóban nem arra utal, hogy egy szuperszimatú nyomozóval van dolgunk, de a látszat csal! Ez a kedves, hihetetlenül intelligens kutya igazi kincs gazdájának, ugyanis ő a legsikeresebb kutyafajta a szarvasgombák kiszagolásában.

Az olasz vízikutya az egyetlen kutyafajta, akit hivatalosan szarvasgomba felkutatására használnak.

Eredete

A fajta nem önszántából vált a 19. században szarvasgombásszá, csupán mondhatni, rákényszerült. De ne szaladjunk ennyire előre! Az olasz vízikutyát sokan minden vízi vadászkutya ősének tartják, nem csupán a legrégebbi olasz kutyafajtának. Ezt arra alapozzák, hogy több, Ferrara közelében talált falfestményen is a lagottóhoz nagyon hasonló ebek szerepelnek. Ezeket az etrukszkok az időszámításunk előtti hetedik században készíthették, és ezek a kutyák lehetnek az olasz vízkutya ősei, akiket halászat és vadászat közben ábrázoltak. De évszázadokkal később is szívesen örökítették meg a lagottót különböző festményeken. Például Guercino, aki együtt is pózol kedvencével egy képen, illetve Andrea Mantegna egyik freskóján is jól látható, hogy ez az eb az évszázadok során szinte mit sem változott. Ez különösen ritka jelenség a kutyáknál.

Részlet Andrea Mantegna 15. századi festményéből.

Az olasz vízkutya eredetileg vízi retreiverként tevékenykedett, azaz, a mocsaras vidékekről gyűjtötte be a zsákmányt. Ebben igen tehetségesnek bizonyult, munkáját pedig időjárás- és vízálló bundája is segítette, na meg remek szimata. Azonban a 19. századra munka nélkül maradt, ugyanis a ravennai lápvidékek jelentős részét lecsapolták, hogy szántóföldeket hozzanak létre. Így a lagottónak új munka után kellett néznie. Szerencsére ugyanezen a környéken sok szarvasgomba volt található, aminek már akkor is borsos ára volt és éppen akkor vált népszerűvé. A szarvasgomba azonban a föld alatt bújik meg, így az ember nehezen bukkan rá. A disznók is kiválók felkutatásában, azonban ők gyakran el is fogyasztják. A kutyák viszont nem. Bár más fajtának is van ilyen jó szaglása, a lagotto nagyon intelligens, mozgékony kutya és nem mellesleg ásni is szeret, ezért tökéletes a feladatra. Szinte minden porcikája erre a munkára született, és annak ellenére, hogy ritka fajta, sokak kedvencévé vált.

Tudtad? A lagotto kacsavadászt jelent, egyesek szerint pedig a tó kutyáját. A romagnolo pedig a vidékre, Emilia-Romagnára utal.

Fajtastandard

Az olasz vízikutya egy kis- vagy közepes testű kutyafajta, rusztikus megjelenéssel, arányos, erőteljes testfelépítéssel. Bundája tömött, gyapjas, göndör, illetve vízálló. Színe törtfehér egyszínű; fehér alapon barna vagy narancssárga foltokkal; barna deres; barna (különböző árnyalatokban) fehérrel vagy anélkül; narancs fehérrel vagy anélkül. Cser jegyek (különböző árnyalatokban) megengedettek. Feje felülről nézve trapéz alakú, mérsékelten széles. Fülei közepes méretűek, háromszög alakúak, végük lekerekített, a fültőnél szélesek és lecsüngőek. Szemei nagyok, kerekek, színük az okkertől a sötétbarnáig változhat. Nyaka erős, szikár. Törzse kompakt, erős, olyan hosszú, mint a kutya marmagassága. Mellkasa jól fejlett, leér a könyökéig. Háta egyenes, izmos. Ágyéka rövid, erős. Végtagjai egyenesek, mancsai enyhén lekerekítettek. Farka a vége felé elkeskenyedik, gyapjas szőrzettel borított. A kanok marmagassága 43-48 cm, a szukáké 41-46 cm. Utóbbiak testtömege 11-14 kg, a hímeké 13-16 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Nagyon intelligens, szórakoztató teremtés, mellette nem lehet unatkozni! Szívesen jár kirándulni, tanul új dolgokat, csak legyen közelében gazdája. Azonban, ha nem szánnak elég időt éles esze és mozgásigénye kielégítésére, hamar talál magának más elfoglaltságot. Például imád ásni, ami jó, ha szarvasgombák felkutatásáról van szó, de kevésbé, ha a szépen gondozott virágágyásról. Játékos és eleven kutya, aki boldog és kiegyensúlyozott. Szeret részt venni a család mindennapi tevékenységeiben, kompakt mérete pedig lehetővé teszi, hogy mindenhová gazdáival tartson. Kedves, nem agresszív fajtársaival és kutyás sportokban is remekel, de természetesen a legtehetségesebb a szarvasgomba felkutatásában. Az pedig nevéből is sejthető, hogy a vizet is imádja.

Ideális környezet

Kompakt mérete miatt sokak számára lehet ideális választás az olasz vízikutya. Családi kedvencként is helytáll, szereti a gyerekeket és bármikor kapható egy kis játékra vagy csínytevésre. Szeret kirándulni, felfedezni, így aktív gazdiknak ajánlott leginkább. Az ilyen programok remekül lefárasztják szellemileg és fizikálisan is. Érdemes vele kipróbálni valamilyen kutyás sportot (a szarvasgomba-keresés mellett), például az agilityt, a flyballt, az engedelmességet, a mantrailinget vagy a dog dancinget. Hipoallergén kutyának emlegetik, ugyanis szőrzete csak minimálisan vedlik, így akár allergiásoknak is ideális társa lehet. Azonban fontos kiemelni, hogy teljes mértékben hipoallergén kutya nem létezik.

Lagotto kölyök.

Ápolás

A standard szerint, ha nem vágják, a bunda hajlamos filcesedni, ezért teljes nyírást kell végezni évente legalább egyszer. A nemezesedett fedő- és aljszőrzetet rendszeresen el kell távolítani. A nyírt bunda nem lehet vastagabb legfeljebb négy centiméternél, és egységesnek kell lennie a kutya sziluettjével. Csak a fejen lehet hosszabb a szőrzet, de nem olyan hosszú, hogy fedje a szemeket. Az FCI standard szerint a szőrzetet tilos a divat szerint formálni és az uszkár és a bichon frisé fajtákéhoz hasonlóan vágni. A túl rövidre nyírás pedig károsítja a bunda textúráját. Szemeit és füleit rendszeresen tisztítani szükséges.

Gyakori egészségügyi problémák

A néhány egészségügyi probléma, amellyel az olasz vízikutya szembesülhet, az a könyök- és csípőízületi diszplázia, valamint a fiatalkori epilepszia. Kutatók már többször is vizsgáltak epilepsziás lagottókat, az eredményeket pedig a gyerekek epilepsziájának kezelésére is használhatják a jövőben.

kistestű kutya közepes testű kutya kutya szarvasgomba vadász lagotto romagnolo olasz vízikutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!