hirdetés

Az ebek egyik kedvenc sportja a flyball: ez igazán lemozgatja a kutyádat

László Enikő

2021. május 28

A flyball a leggyorsabb labadaimádó ebek sportja. Bemutatjuk, hogyan zajlik egy ilyen verseny, és milyen kutyák számára lehet ideális hobbi.

hirdetés

A flyball egy kutyás csapatverseny, melynek lényege a gyorsaság és az ügyesség. A kutyák az adott pályán akadályokat átugorva futnak egy labdáért, amit aztán minél kevesebb idő alatt vissza kell juttatniuk kiindulópontjukra. Ezután váltás következik és egy csapattársuk indul útnak. Értelemszerűen az győz, aki a leggyorsabban végzett, és persze hibátlanul teljesítette a pályát.

A flyball gép.

Mik a szabályok?

A sport az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején alakult ki a Kaliforniában. Két csapat versenyzik egymás ellen, 4-4 kutyával. Az ebek egy-egy, egymással párhuzamosan felállított pályán futnak váltóban a labdáért, ami a 15-16 méteres pálya végén várja őket egy kilövő szerkezetben. Ha ehhez hozzáérnek mancsukkal, az elereszti a teniszlabdát, így a kutya megfoghatja. A pályán futás közben négy akadályt is át kell ugraniuk, természetesen úgy, hogy nem verik le azokat. Lehetőleg minél kevesebb idő alatt vissza kell érniük a labdával oda, ahonnan indultak. A következő eb akkor kezdheti el a saját körét, amikor az előző már átlépte a start-/célvonalat.

Az alábbi videóban látható, hogyan zajlik egy ilyen verseny:

Kinek való a flyball?

A flyball kitűnő sport aktív, energikus kutyáknak, akik szeretnek futni, és elmúltak 18 hónaposak (ez a Magyar Flyball Sport Egyesület által megállapított minimum életkor). Persze az is nagy előny, ha imádják a labdát, ugyanis közben ez nagy motiváció számukra. A versenyeken gyakran találkozhatunk border collie-kkal, agarakkal, vizslákkal, de természetesen keverékekkel is. Egy csivavával is ki lehet próbálni, hiszen nem a méret a lényeg, hanem az energikus jellem. Az ugró akadályokat pedig mindig a legkisebb csapattag marmagasságához igazítják, így nem kerül hátrányba egy apróbb kedvenc. Mindig a legkisebb eb marjánál 10 centivel alacsonyabbra helyezik a lécet. Az akadály minimum magassága 20 cm, maximum pedig 40 cm lehet.

A kisebbek is versenyezhetnek.

Hogyan taníthatod meg kedvencedet?

A sporthoz mindenképp szükséges, hogy kutyád hallgasson rád, ismerje a behívást. Emellett az apportírozás elsajátítása is fontos. A gyakorláshoz nem szükséges rögtön beszerezni egy flyball gépet, elég, ha csak a kialakított pálya végére leteszed a játékot. Ahogy megszerezte a labdát, hívd vissza magadhoz. Ha ez már jól megy, érdemes bevonni egy parancsszót, amivel azt jelzed kutyádnak, hogy hamarosan a labda után futhat. Ilyenkor nem fontos a pálya végére helyezni azt, sokkal jobban motiválja, ha az orra előtt gurítod el. Az akadályokat elég akkor bevonni, ha az előbbiek már jól mennek, illetve a kutya megfelelő gyorsasággal nyargal vissza hozzád is. Sokszor ugyanis nagy erővel rohannak el, de visszafelé csökken a lelkesedés. Ilyenkor fontos, hogy motiváld, szólítgasd, esetleg tegyél úgy, mintha elmennél, így gyorsabban a nyomodba ered. Ahhoz, hogy szakszerűen elsajátítsátok a sport rejtelmeit, érdemes felkeresni egy ezzel is foglalkozó kutyaiskolát.

Miért jó a flyball?

Nem feltétlen szükséges profi sportként űzni ezt a játékot. Bármilyen kutya kipróbálhatja, aki szeret futni, labdázni. Nemcsak a verseny miatt jó elfoglaltság, de szorosabbra fűzi a gazda és kedvence közötti kapcsolatot is. Jó kikapcsolódás, energialevezetés. A legfontosabb, hogy addig űzze kutyád, amíg ő maga is élvezi, örömét leli benne. Nem baj, ha nem ő a leggyorsabb flyballozó eb a világon. A lényeg az együtt töltött értékes és hasznos idő.

(Képek: Getty Images Hungary)

apportírozás flyball kutya labda visszahozása kutyás sport labda verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!