hirdetés

Műugró ebek: az egyik legizgalmasabb kutyás vízi sport a dock jumping

Buzgó Csilla

2022. március 31

Szinte kijelenthetjük, hogy ezek a kutyák kútba ugranak gazdáikért. Elkerített víztározó helyett azonban medencébe, tengerbe, tóba vetik magukat, hogy a legjobbak legyenek.

hirdetés

A dock jumping, dock diving vagy dog diving néven elhíresült vízi sportág az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Németországban és Ausztriában elterjedt. Először 1997-ben láthatott ilyen megmérettetést a nagyközönség az egyik nagy állateledel-gyártó kihívásnapján.

2000-ben megalakult az amerikai DockDogs, az első hivatalos egyesület, melynek debütáló rendezvényét az ESPN nevű multinacionális sportcsatorna is közvetítette. A dog diving 2008-ban a United Kennel Club által is hivatalosan elismert kutyás sport lett.

Hogyan zajlik egy dock diving verseny?

A víznek legalább 1,2 méter mélynek kell lennie a biztonságos ugrás érdekében. A kiindulópont egy 11-12 méter hosszú és nagyjából két és fél méter széles, csúszásgátló anyaggal letakart stég, melyen a kutyák a kivitelezési módszertől függően indulnak neki az ugrásnak. Kétféle módon lehet az ebet beküldeni a vízbe az eldobott tárgyért.

Ugrás a vízen lebegő játékért

Ebben az esetben a gazdi a stég víz felé eső részén áll az általa visszafogott kutyával együtt, majd behajítja a játékot a vízbe. Ezután visszamegy az ebbel a kiindulópontra, majd onnan ereszti rá a zsákmányra a kutyát. Ez úgy is megoldható, hogy míg a gazdi visszatartja a szárazföld felől az állatot, egy szervező dobja a kinevezett tárgyat a vízbe.

Ugrás a levegőben repülő tárgyért

Ilyenkor általában egy segítő tartja vissza a négylábút a szárazföld felőli részen, a gazdi a stég másik végén állva pedig behívja kedvencét. Amint a kutya a stég szélére ért, a gazdi bedobja a játékot a vízbe, amilyen messzire csak tudja, ekkor ugrik utána a kutyus.

Pontozás

A bírók az ugrás távolságát pontozzák, ám előfordul, hogy egyes versenyeken annak magasságát és a gyorsaságot is értékelik. A legjobbak akár 8-9 méteres távot is képesek megugrani!

A távolságot a stég végétől addig a pontig mérik, ahol az eb faroktöve érintette a vízfelszínt. Egyes megmérettetéseken azonban az orr a támpont. A kutya-gazdi páros kétszer próbálkozhat egy körben, s amelyik ugrás jobban sikerült, azt jegyzik fel a bírók.

A legelőnyösebb, ha közvetlenül a stég végéről ugrik el az állat, mert a távolságot mindig a legszéléről mérik, hiába foglalta magába az ugrás eleje a stég utolsó centimétereit is. A játékot nem szükséges visszavinnie a négylábúnak a gazdihoz, és ez plusz pontot sem jelent.

Miért érdemes kipróbálni a dock divingot?

Bár itthon nem olyan elterjedt, gyakorlatilag bárki trenírozhatja erre a kedvencét, ha rendelkezésre állnak a kivitelezéshez szükséges tényezők, kellékek. Előnye, hogy bármilyen úszni tudó kutya elkezdheti fajtától függetlenül. Megmozgatja az eb elméjét, testét, lelkesíti, motiválja őt, valamint szorosabbra fűzi, bizalmasabbá teszi kapcsolatát szeretett gazdijával.

Akárcsak a többi kutyás sportot, ezt is fokozatosan szabad csak elkezdeni. Egyik bajnok sem úgy kezdi, hogy rögtön a mély vízbe dobják. Először érdemes inkább sekélyebb vízben gyakorolni, ahol leér az állat lába, majd, ha ez már megy neki, el lehet kezdeni a vízbe vetődést is.

(Képek: Getty Images Hungary)

dock jumping dog diving kutya úszik kutyás sport verseny vízi sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!