hirdetés

Extrém kutyás nyári sportok: úszóverseny, távolugrástól a magasugrásig

Várhelyi Dóra

2021. június 15

A nyári melegben kiülni egy vízparti stégre a kutyával és nézni, ahogy nekifutásból dobbant, majd csobban a vízbe a játékért, fantasztikus látvány. Ahogy elrugaszkodik, izmai megfeszülnek, hátsó lábai nyújtva maradnak, és szinte repül a levegőben, mielőtt teste a vízhez ér. Tudtad, hogy ez a sport már régóta virágzik Európa számos országában?

hirdetés

A dock diving vagy dock jumping versenyszám, azaz nyers fordításban dokk ugrás, dokk merülés 1997-ben jelent meg először az Incredible Dog Challenge versenyen az Egyesült Államokban. Nagyon látványos kutyás sport, amihez szükség van egy vízimádó, megfelelően apportmániás kutyára, egy nagy és hosszú medencére, amihez egy stégszerű emelvény, rámpa kapcsolódik. A hivatalos versenyeken speciális mérőműszer méri a távolságot, az időt, és adott esetben a magasságot is.

Egy sport, ahol minden fajta diadalmaskodhat

A legtöbb kutyás sport többnyire fajtaspecifikus, azaz néhány kutyafajta alkalmas csak arra, hogy valóban jó eredményt érjen el, és ne csak a részvétele legyen a fontos. Ennél a sportnál azonban bármelyik fajta egyede dobogós lehet. Csak annyi a fontos, hogy szeressen úszni, kedvenc játékával könnyen motiválható legyen és feltétel nélkül utána ugorjon a vízbe, majd vissza is hozza anélkül, hogy elmerülne.

Ez így elég egyszerűen hangzik, de a dokk ugrásnak is szigorú versenyszabályzata van, emellett három különböző versenyszámot foglal magába, a big airt, az extreme verticalt és a speed ​​retrieve-t.

A sportág mindegyike változó szabályrendszer alapján osztályozza a kutyákat és rangsorolja őket a teljesítményüknek megfelelően.

Big air

A big air lényegében távolugrás a vízbe kutyák számára. A kifutó dokk vagy stég 12 méter hosszú, innen indítja a gazdi az ebet, majd elhajítja az apport tárgyat a vízbe, minél messzebb. A gyorsaság itt nem annyira fontos, a távolságot mérik. A kutya elrugaszkodik a rámpa széléről és repül a vízbe. Ahol a kutya megtöri a víz felszínét, az a pont az, amit az elektromos műszer mérni fog mint távolságot. Aki a legmesszebb ugrik, az nyert.

Speed retrieve

Ennél a versenyszámnál is fontos, hogy minél messzebb ugorjon a kutya a vízbe, de itt a gyorsaság is számít. A speed retrieve magába foglalja a big air távolugrására és egy mezei úszóversenyre való felkészülés szükségességét, illetve azt a képességet is megköveteli, hogy előre tudd küldeni a kutyádat a medence végében lévő tárgyért. A hosszú medence végén található a felfüggesztett játék, amiért a kutyát indítjuk a stég elejéről, amikor a lámpa zöldre vált. Az nyer, aki a leggyorsabban eléri a logó apportot a medence végén. Ezt a versenyszám a legfiatalabb, 2008-ban véglegesítették a szabályait.

Extreme vertical

A speed ​​retrieve-hez hasonlóan a versenyző kutya a stég elejéről indul futva, majd dobbant és felfelé „repül” a víztükör felett, 2,5 méter magasan elhelyezett játékért. A siker érdekében az ebnek olyan magasat kell ugrania, hogy elérje az apportot. A feladat folyamatosan nehezebbé válik, mivel az apport tárgyat egyre magasabban lógatják fel. Az ugrást követően a vízben csobban az eb. Ez a versenyszám 2005-ben indult el először.

Itthon nem túl sok lehetőséged nyílik arra, hogy profi körülmények között készülj dock jumping versenyre, de azért szabad víznél, egy stabil, hosszú stéggel megpróbálhatod. Amire figyelj, hogy a kutyád teste ne legyen felhevült, mikor vízbe ugrik. Ezen kívül soha ne erőltesd az ebet, ha nincs kedve akár a vízbe ugráshoz, akár az apportírozáshoz. Az erőszak nem vezet megoldáshoz, ezért fontos, hogy ne lökd, és soha ne dobd be kutyádat a vízbe!

(Képek: Getty Images Hungary)

dock diving dock jumping extrém sport kutyáknak kutya a vízben kutyás sport nyár nyári sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink