hirdetés

Magyarok találták ki mozgássérült gazdiknak: bemutatjuk a paragility-t

László Enikő

2021. június 8

Az agility az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb kutyás sportok egyike. Mányik Richárdnak és Alt Sándornak köszönhetően már évek óta mozgássérült gazdik is részt vehetnek a paragility-nek nevezett versenyeken, amiken a hazai versenyzők igen eredményesen teljesítenek.

hirdetés

Az agility nevű kutyás sportban embernek és kutyájának egyszerre kell futnia a pályán. Az eb a gazdi vezényszavaira átugorja az akadályokat, keresztülrohan az alagutakon és számos más trükköt hajt végre, lehetőleg minél kevesebb idő alatt. Az agility szó angolul mozgékonyságot jelent, hiszen a gyorsaság és a precizitás a legfontosabb ebben a sportban. A versenyeken szinte bárki, bármilyen fajta kutyával elindulhat, ha kedvence betöltötte a megfelelő életkort. A paragility kifejezetten mozgáskorlátozott, fogyatékossággal élő gazdik számára jött létre, és igen nagy sikere van.

Miért jó az agility?

Ez a sport nem csak azoknak lehet remek szórakozás, akik versenyezni akarnak. Természetesen lehet hobbi szinten is művelni, rengeteg kutyaiskolában nyílik erre lehetőség a gazdák számára. Az agility-zők igazi közösséggé kovácsolódnak, a friss levegőn mozognak és közben kikapcsolódnak. A sport szorosabbra fűzi a gazdi és a kutya közötti kapcsolatot, emellett pedig az állat levezetheti felesleges energiáit és jól is szórakozhat.

Magyar ötletből valósult meg

Az agility szinte a világ minden táján népszerű kutyás sport. A paragility ötletét is éppen ez a népszerűség szülte, hiszen a gyorsaság miatt a mozgássérült gazdik hátrányba kerülhettek. A gazda gyorsasága és a kedvence követése rendkívül fontos, hiszen sosem egy begyakorolt akadálysort kell teljesítenie az ebnek, hanem az emberre kell hagyatkoznia, hogy melyik akadály után mi következik.

Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület elnöke volt Magyarországon az első, aki mozgássérült-segítő kutyát kapott. Sokan ismerhetik őt a Nemzetközi Kutya Magazinban írt rovatáról is, melynek címe Filip naplója volt. Richárd kipróbálta az agility-t kutyájával, azonban a füves talajon nehézséget okozott számára a kerekesszékkel való közlekedés. Bár az agility versenyeken természetesen elindulhattak Filippel, és igen jól is teljesítettek, a gyorsasággal problémák akadtak.

Később Alt Sándor, Mányik Richárd, Tóth Árpád és Susan Rekveld holland kerekesszékes versenyző dolgozta ki a paragility versenyszabályzatát. 2002-ben, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub keretein belül megszervezték az első Paragility Világbajnokságot (PAWC), melynek népszerűsége azóta is töretlen.

Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan zajlik egy ilyen verseny:

Miben más a paragility?

Egy paragility pályán kevesebb akadály van és a versenyzőknek több idő áll rendelkezésére a sikeres teljesítéshez. A résztvevőket különböző csoportokba osztják, hogy minél kiegyenlítettebb legyen a verseny. Az 1-es csoportban az elektromos, a 2-esben a kézi hajtású kerekesszékkel rendelkezők szerepelnek. A hármas kategóriában a mozgásban mérsékelten korlátozott gazdik indulnak, a 4-esben azok, akik ennél nagyobb mértékben akadályozottak, az ötösben azok, akiket kiemelkedően nehezen képesek csak gyalogolni, sétálni. A hatos csoport azok számára jött létre, akik nem mozgásszervi problémával rendelkeznek (hanem például érzékszervivel), és egyértelműen hátrányos helyzetben vannak egy nem fogyatékkal élő személlyel szemben. Az utolsó, a hetes kategória a mentálisan sérült gazdiknak van fenntartva, ők kísérő személlyel is részt vehetnek a versenyen.

A következő, XXV. Medivid Agility Kupa és Jubileumi XVI. ParAgility Kupát augusztus 14-15. között rendezik Gyulán.

(Kép: Getty Images Hungary)

agility kutyás sport mozgás mozgássérültek paragility verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink