hirdetés

A háromlábú kutya és a beteg kisfiú hihetetlen története az igaz barátságról

László Enikő

2021. március 10

Haatchi, a három lábú anatóliai juhászkutya, és a ritka betegségben szenvedő Owen egymás támaszai. Együtt mindent képesek legyőzni, barátságuk példaértékű. Ismerd meg megható történetüket!

hirdetés

Haatchi már kölyökkorában megtapasztalta, milyen az emberi gonoszság. Sajnos ennek köszönheti, hogy három lábon kell leélnie életét, ami egy ekkora kutya esetében jelentős kihívás. Legjobb barátjával, Owennel azonban könnyedén veszik az eléjük kerülő akadályokat, hiszen szeretetük mindent legyőz.

Haatchi története

2012 januárjának egyik éjszakáján egy londoni mozdonyvezető egy kölyökkutyára lett figyelmes a pályán. Sajnos a vonatot már nem tudta megállítani. Az ebet valaki fejbe verte és a sínekre fektette. Egyesek szerint még oda is kötözték, de még ha nem is így történt, a bekerített részről esélye sem volt a menekülésre. A tehervonat átrobogott felette, de szerencsére a kiskutya túlélte a balesetet.

Owen rajza.

Bal hátsó lábát és farkát annyira roncsolta a szerelvény, hogy később amputálni kellett. Ösztönei azt súgták, azonnal menjen onnan. Sajnos csak egy másik vágányig tudott sántikálni. A személyzet már kereste, de nem gondolta volna senki, hogy a kutya még életben lehet. Mikor megtalálták, azonnal hívták az állatmentőt. Azonban mielőtt eltávolították volna a sérült ebet a sínekről, vonat közeledését hallották. A rémült kiskutya reszketve és lelapulva várta, hogy még egy jármű átrobogjon felette. Csodával határos módon semmi egyéb sérülés nem érte. Az állatvédő először gondolkozott, nem lenne-e jobb szerencsétlen kutyának, ha a helyszínen elaltatnák. De barátságos és jámbor tekintete meggyőzte, hogy muszáj neki adni egy esélyt.

Haatchi és egyik megmentője.

Haatchi több állatvédő szervezetnél is járt. Gyakran felmerült a kérdés, hogy elaltassák-e, hiszen hatalmas termetével nem biztos, hogy három lábon is fájdalommentes életet élhet. A balesetben farkát is elveszítette, így a fajtársaival való kommunikáció is nehezebb számára. Sokáig nem érdeklődött iránta egy gazdajelölt sem, egészen addig, amíg Colleen, Owen mostohaanyukája meg nem pillantotta a szeplős anatóliai juhászkutya képeit az interneten.

Owen és Haatchi.

Owen története

Owen Howkins, azaz Kicsi Pé egy rendkívül ritka betegségben szenved, Schwartz-Jampel-szindrómában. A fájdalmas kór miatt testének minden egyes izma folyamatosan feszül. Emiatt igen nehezen tud csak mozogni. Szülei és az orvosok sokáig nem sejtették, mi okozhatja ezt. Ahogy teltek az évek, Owent egyre jobban zavarta, hogy az utcán megbámulják az emberek. Ezért nem szeretett kimenni a házból és teljesen magába fordult. Kapott egy kutyát is, de neki sem sikerült előcsalogatnia a csigaházából. A változás akkor következett be, amikor édesapja új párja, Colleen megpillantotta Haatchi képét az interneten.

Az örök barátság

Haatchi más, mint a többi kutya. Legalábbis Owen szemében biztosan. Magabiztossággal töltötte el, hogy egy hozzá hasonló, különleges társra lelt. Mindent együtt csináltak. A hatalmas anatóliai juhász kicsalogatta Kicsi Pét a csigaházából. Owen büszkén mesélt idegeneknek kedvencéről, pedig korábban elképzelhetetlennek tartotta, hogy szóba álljon bárkivel, akit nem ismer. Mindkettőjüknek több műtéten is át kellett esnie az évek során, de mindig egymás mellett álltak. Elválaszthatatlan barátok.

A különleges barátságról egy rövidfilm is készült:

Úton a hírnév felé

Owen és kutyája, Haatchi rengeteg jótékonysági gyűjtésen vettek részt. Saját és más rászorulók részére egyaránt. Facebook oldalukon Colleen folyamatosan beszámol a rajongóknak a két barát mindennapjairól. Szívbemarkoló történetük rengeteg embernek ad erőt.

A csodálatos történetet könyv formájában is megjelentették, melyet Wendy Holden írt. 2013-ban Haatchi és Owen nyerte a Crufts (a világ egyik legnevesebb kutyás rendezvénye) Friends for Live (Barátok egy Életre) díját.
Owen egyszer így nyilatkozott kutyájáról:

„Egykor féltem az idegenektől, de aztán jött Haatchi és már nem félek. Ennyire megváltoztatta az életemet. Korábban nem találkoztam olyanokkal, akiknek valami fogyatékosságuk lenne, ezért furcsának éreztem magamat. Nagyon szomorú voltam miatta. De amikor megláttam Haatchit, és azt, hogy mennyire erős még úgy is, hogy csak három lába van, én magam is erősebbé váltam. Nagyon szeretem őt.”

Ég veled Haatchi!

2021. március 7-én azonban váratlan Facebook poszt jelent meg Haatchi oldalán. Néhány héttel ezelőtt a háromlábú hős egyre kevesebbet mozgott. Nem volt már olyan aktív, mint korábban és a levegőt is nehezebben vette. Két évvel ezelőtt gégebénulással diagnosztizálták, ezért gazdái azonnal orvoshoz vitték, hátha rosszabbodott az állapota. Haatchinak azonban egy sokkal súlyosabb betegséggel volt dolga. A rák a tüdejéről már csontjaira is átterjedt. Orvosai és családja mindent megtettek annak érdekében, hogy szeretett kutyájuk felépüljön. Owen minden percben barátja mellett volt. Haatchi egy napon pedig békésen elaludt legjobb barátja karjaiban.

Colleen így írt Haatchi nevében a posztban: „próbáltam velük maradni, de elaludtam az én Owenem karjaiban. Szívembe a rák már nem tudott beférkőzni, mert az már tele volt szeretettel.”

Owen is Haatchi barátsága egy életre szól. Mindketten erősebbek lettek azáltal, hogy a másik mellettük állt. Megható és különleges történet az övék, sokan vehetnénk példát erről a két hősről.

(Képek: YouTube)

amputálás kutya barátság Haatchi híres kutyák kutya és gyerek szeretet túlélő csodakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!