hirdetés

Clifford, a piros kutya, aki akkora, mint egy ló: a történet megszületése minden, csak nem átlagos

Hangai Lilla

2022. szeptember 12 - Képek: Clifford the Big Red Dog Wikipédia, lol_sageholf Instagram, childhood_cartoons_ Instagram

Amikor a Scholastic kiadó 1963-ban először publikálta a Clifford, a nagy piros kutya történetét, a könyv alkotója, Norman Bridwell (1928–2014) nem is sejtette, hogy hatalmas és ölelgetnivaló piros blökije így megragadja a gyermekszíveket és a gyermekirodalom nemzetközi szimbólumává válik. Ennek az óriási ebnek a története olyan egyedi és elmés, hogy majd 60 év távlatából, gyökeresen megváltozott világunkban is érvényes.

hirdetés

Elsöprő sikerét az apró részletek tökéletes harmóniájának köszönhette, amire még Hollywood sem tudott nemet mondani.

Egy kisfiú álma

Clifford az író gyermekkori vágyának megtestesülése. A kis Norman vágyott egy kutyára, de nem akármilyenre; akkora ebet szerette volna, mint egy ló.

A művészek sűrűn küzdenek pénzügyi nehézségekkel és sajnos Norman Bridwell sem volt kivétel. Azt remélte, hogy gyermekkönyvek illusztrációival bővítheti bevételét. Miután 1962-ben bemutatta portfólióját több, mint egy tucat new yorki kiadónak, követte Susan Hirschman, a Harper & Row szerkesztőjének tanácsát, aki azt javasolta, írjon egy történetet az illusztrációihoz.

Egy hétvége leforgása alatt egy kislányt és egy nagy piros kutyát ábrázoló rajzait egy komplett gyerekkönyvvé varázsolta. A Clifford és Emily Elizabeth története pedig röviddel a Scholasticnak történő bemutatása után meg is jelent, és nagyobb sikert aratott, mint azt az író és a kiadó valaha is remélte. Mára pedig még mindig tartja előkelő helyét az olvasni tanuló gyerekek kedvenceinek toplistájában.

Norman Bridwell, az író

A nevek varázslatos ereje

Clifford egy 2 éves kan eb, akinek megjelenése és viselkedése hamisítatlanul kutyás. Kivéve persze a színét, de pont ez adja a dolog pikantériáját. Mérete a mancsától a fejéig 7,5 m, de néha az ábrázolások még ennél is sokkal nagyobbnak mutatják.

Norman Bridwell eredeti ötlete alapján a blökit Tinynak (Pici) nevezte volna, de a felesége tanácsára Cliffordra változtatta, akinek így hívták gyermekkori képzeletbeli barátját. Szerintünk szuper név lett volna a Tiny is, de a Clifford olyan hangzatos, úgy pördül le a nyelvről, hogy öröm kimondani.

Az eb tulajdonosa, a szalmaszőke hajú, 8 éves Emily Elizabeth pedig az író lányának nevét viseli és gyakran úgy lovagol a legjobb barátja hátán, mintha csak egy lovat ülne meg. El sem tudjuk képzelni milyen érzés lehetett Emilynek ilyen csodás ajándékot kapnia az apukájától.

Cliffordnak anyukája, két bátyja és két nővére mind normál méretűek. Születésekor az alom legkisebb kutyájának tűnt, azt gondolták róla, hogy nem elég erős és biztosan sokat fog majd betegeskedni, ha felnő. Emily Elizabeth szeretetének és gondoskodásának köszönhetően azonban hatalmasra cseperedett. Az eredeti történet szerint a kislány karácsonyi ajándékként választja ki Cliffordot, a tévésorozatban azonban a 6. születésnapjára kapja ajándékként.

Milliók szerették meg általa az olvasást

A ló méretű kutya története akkor vált kiemelkedő sikerré, mikor a tanárok úgy érezték, a gyermekkönyvekre ráfér némi vérfrissítés. Abban az időben az elérhető olvasmányok nagyon hasonló szókészlettel operáltak, és úgy vélték, hatékonyabb és érdekesebb lenne, ha a gyerekek megismerhetnének valami merőben mást. Az olvasás megszerettetésében fontosnak tartották azt, hogy az első időkben a csemeték színes, izgalmas képeket is lássanak. Clifford története tökéletesnek bizonyult erre a szerepre.

A címszereplő valós élethelyzetekkel szembesül, amelyeket a gyerekek saját életükhöz tudtak viszonyítani. Ilyen volt például az iskolába és az orvoshoz járás vagy az illedelmesség elsajátítása.

Erkölcsi tanulság

Bridwell elsősorban szórakoztatni akarta a lurkókat, de a könyvek alapvető erkölcsi leckéket is észrevétlenül közvetítenek. Clifford követ el hibákat, de képes fejlődni és tanulni belőlük. Szembe kell néznie, akárcsak fiatal olvasóinak is a felnőtté válás kihívásaival. Mesteri érzékkel mutatja meg a gyerekeknek hogyan értsék meg az őket körülvevő világot, hogyan vegyék bátran, megértően és kellő humorral az adódó kihívásokat. És természetesen megmutatja azt is, hogy a hűség, a barátság, a kedvesség és az együttérzés olyan értékek, melyek nemcsak a szíveket teszik derűssé, de ezáltal a világot is.

Clifford a nagy piros kutya felelős kutyatartás film gyerek és kutya híres híres kutya híres kutyák igaz történet kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya gyerek kapcsolat kutya hírességek kutyák rajzfilmekben kutyás film mese nagy kutya rajzfilm

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink