hirdetés

5 dolog, amire oda kell figyelned, ha nagytestű kutyád van: tudd kordában tartani!

László Enikő

2021. január 27

Ha nagytestű kutyát szeretnél négylábú társnak, néhány dologra érdemes figyelmet fordítani, mielőtt meghozod a végleges döntést. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

A kutya nem játék, főleg nem akkor, ha majdnem akkora, mint saját gazdája. Az ilyen ebeket nagyon fontos, hogy megfelelően tudd kordában tartani, illetve minimum alapszintű nevelésben részesüljenek. De túl nagy elvárásokat sem szabad eléjük állítani. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha nagytestű kutyát szeretnél.

Tudd kordában tartani!

Minden kutyának fontos ismernie az alapvető szabályokat, vezényszavakat. Egy nagytestű eb esetében ez mindenképp elengedhetetlen. A gazda, kedvence, a többi ember és kutya számára is veszélyes, ha nem sikerül kordában tartani az állatot, és az könnyűszerrel maga után rántja. De nem feltétlen kell ennél a pontnál az agresszióra gondolni. Ha csak játszani szeretne egy másik négylábúval, az is veszélyes lehet, ha csak hirtelen ráront. Lehet, a másik eb nem kedveli a többi kutyát, fél tőlük vagy esetleg speciális kiképzésben vesz részt. Sosem lehet tudni. Gyerekekkel szemben is veszélyes lehet a túlzott vehemencia, hiszen könnyen fellökhetik őket, akaratuk ellenére is. Éppen ezért fontos, hogy kutyádat bármikor be tudd hívni, illetve szépen közlekedjen pórázon is. Nem lehet kellemes időtöltés séták alkalmával a kutya után lobogni.

Egy nagytestű kutyánál nagyon fontos, hogy szépen közlekedjen pórázon.

Nagy kutyát nagy helyre

Egyes ebek olyanok, mint az elefánt a porcelánboltban, ha kis helyen kénytelenek mozogni. Ez persze nem az ő hibájuk. A gazda feladata, hogy megfelelő teret biztosítson kedvence számára. Persze, hogy lelök néhány dolgot a polcról farokcsóválás közben, ha egy néhány négyzetméteres lakás falai közé szorul. Nyilván előfordul, hogy nincs más megoldás, kisebb helyre kell menni. De ez lehetőleg csak ideiglenes legyen, illetve sok mozgással kárpótold kedvencedet, hiszen szüksége van rá.

Nekik is jár a babusgatás

Nem szabad úgy gondolni a nagytestű kutyákra, mint lelketlen munkaebekre, akik őrzik a házat és nap végén odaadjuk nekik a maradékot. Aki ezt teszi, inkább ne tartson állatot. Nekik is szükségük van a babusgatásra, hiszen ők csupán nagyra nőtt gyerekek. Természetesen nem szabad átesni a ló túloldalára, egészséges keretek között kell egyensúlyozni az elkényeztetés és a figyelmen kívül hagyás között.

Ő is babusgathat téged.

Túlzott elvárások

Nem minden nagytestű kutya jó házőrző. Minden fajtát más-más célból tenyésztettek ki. De még a fajtán belül is lehetnek az egyedek között eltérések. Egyesek kifejezetten betörőt kávéval kínáló típusok vagy képesek lennének végig aludni, amíg kipakolják a házat. Elsősorban az a legfontosabb, hogy a leendő gazda utánajárjon, jövendőbeli négylábúja milyen munkára alkalmas (ha nem csak családi kedvencnek szeretné). Sajnos előfordul, hogy egy kutya azért kerül (jobb esetben) a menhelyre, mert nem volt elég jó házőrző. Ez pedig nem az ő hibája.

Sok kutya azért kerül a menhelyre, mert nem felelt meg gazdái irreális elvárásainak.

A növendékek igényei

A nagytestű növendék kutyákat különös odafigyeléssel kell gondozni, mivel hirtelen indulnak növekedésnek . A kistestű ebek fél év alatt is elérhetik végleges méretüket. Ezzel szemben az óriás fajtánál ez akár másfél év is lehet. Ennyi idő alatt a nagyobb egyedek akár születési testsúlyuk nyolcvanszorosát is elérhetik, ezzel csontjaikat hatalmas terhelésnek teszik ki. Ezért nagyon fontos, hogy ne vállalják túl magukat. Ebben az időszakban kerülendő a lépcsőzés és a túlzott fizikai megterhelés. Ha nem így történik, a diszplázia és ízületi betegségek kialakulásának esélye megnő. Emellett a minőségi táplálásra is oda kell figyelni. A nassolás, de a túlzott vitaminbevitel is kerülendő.

(Képek: Getty Images Hungary)

behívás diszplázia húzza a pórázt ízületi gyulladás nagytestű kutya nevelés növendék kutya növendékkor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink