hirdetés

Soha ne legyél az ellenfele! – Ilyen kutya az orosz fekete terrier

Szénási Szimonetta

2024. július 5 - Képek: Landi Éva

Mire érdemes odafigyelni, ha ezt a fajtát választod? Valóban a legdrágább szőrű kutyafajta? Landi Évával, feketeterrier-mestertenyésztővel és FCI-küllembíróval beszélgettünk.

hirdetés

Ha valaki napjainkban egy fekete terriert választ magának, van-e olyan szempont, amit alaposan végig kell gondolnia, ami esetleg problémát jelenthet e fajta tartásánál?

L. É.: Ha valaki ránéz egy fekete terrierre, ezt a kutyát általában úgy látja, mint egy nagyra nőtt fekete mackót. Ez részben igaz is, hiszen egy alapjában véve rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott fajtáról van szó, amely többségében így is viselkedik. Megfelelő szocializációt követően különböző élethelyzetekben nemcsak közömbös, de sok esetben barátságos és általában érdeklődő kutyáról van szó. Abban a pillanatban azonban, ha veszélyt érez, ha valami vagy valaki fenyegeti a családját vagy a gazdáját, szó szerint kifordul önmagából, és egy leküzdhetetlen ellenféllé válik.

Mivel ebben az állapotban igen veszélyes kutya lehet, nagy óvatossággal és körültekintéssel kell kezelni. A gazdájához való igen magas fokú ragaszkodása miatt vált használhatatlanná, és kopott ki a fegyveres testületeknél. Mondhatjuk azt is, hogy az eredeti szándékkal ellentétesen egy kifejezetten egygazdás kutya, aki nem viseli jól a kutyavezető-váltásokat, sem pedig a kenneltartást. Ebben hasonlít az egyik ősre, a rottweilerre. Márpedig a fegyveres testületeknél ez általában így működik.

Az orosz fekete terrier hatalmas és különleges kutya / Fotó: Landi Éva

Milyen gazdához illik a fekete terrier?

Hogy kinek való igazán ez a kutya? Rettenetesen sokszor keresnek meg emberek tanácsot kérve, hogy milyen típusú és fajtájú kutyát válasszanak , és hogy való-e nekik egy fekete terrier. Amit általában elmondok, az az, hogy ez a fajta kifejezetten jól és könnyen alkalmazkodik emberekhez és különböző élethelyzetekhez. Nevezhetjük ezt bizonyos tekintetben igénytelenségnek, vagy a kényesség hiányának is. Elsősorban olyan embereknek való, akik türelmesek és szeretetteljesek. Akikben nincs erőszakosság vagy agresszió a kutya felé, és akiknek van elég idejük és módjuk arra, hogy megfelelő módon foglalkozzanak egy ilyen érzékeny és emberközpontú, ugyanakkor bivalyerejű kutyával.

Agresszív emberek kezébe nem valók, mert ha átveszik a gazda külvilághoz való hozzáállását – és ha az éppen az agresszió –, rettenetes pusztításra képesek az erejük és a méretük miatt. Ők azt igénylik, hogy akkor is a közelünkben legyenek, ha éppen nem csinálunk semmit, nem megyünk sehová. Nekik részt kell venniük a család életében. Korlátozottan kezdő kutyásoknak is javasolható, ha van bennük elég empátia és érzékenység. Mert ellentétben más keleti, például pásztorkutyafajtákkal, ez a kutya soha nem él vissza a kétségtelenül meglevő testi erejének fölényével a családjával szemben. Feltéve, ha megfelelő bánásmódot kap.

Az orosz fekete terrier eredeti feladatát tekintve őrző-védő kutya / Fotó: Landi Éva

A „legdrágább” szőrzet

A fekete terrier szőrzete nagyon komoly és rendszeres ápolást igényel, annál is inkább, mert ez a kutya ma már csak hosszú szőrű változatban létezik. A korábbi, félhosszú szőrű variáns tulajdonképpen eltűnt. Aki ezt a kutyát választja, annak tudnia kell, hogy ezt a gyönyörű és különleges szőrtakarót folyamatosan ápolni kell. Az a tetszetős forma, amibe olyan sokan beleszeretnek, nem magától alakul ki, de nem is egy 5 perces kozmetikától: ez egy rendkívül hosszú és általában nagyon költséges munkafolyamat eredménye.

A fekete terriernek dupla szőrzete van, felül egy hosszú, hullámos fedőszőr, valamint egy nagyon vastag és fejlett aljszőrtakaró. Ez azért alakult ki, mert ezeknek a kutyáknak minden időjárási körülmények között teljesítenie kellett a feladataikat. Arra külön fel szoktam hívni az érdeklődők figyelmét, hogy ezt a fajtát csak olyan ember válassza, aki cserébe azért, hogy kap egy átlagon felül csodálatos kutyát, be tudja vállalni a szőrzet rendszeres ápolását, és ennek igencsak tetemes időigényét és költségeit. Mert az összes fajta közül az egyik legdrágább a fekete terrier kozmetikája.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Általános probléma a nagy termetű kutyák között a rövid élettartam és az öröklött betegségek köre. Mi jellemző a fekete terrierekre?

L. É.: Az átlagos élettartamuk 10–14 év, de tudok olyan tőlünk kikerülő példányokról is, akik megérték a 15 évet. Ami valódi ritkaság egy ilyen termetű eb esetében. Sajnos bizonyos vérvonalak esetében náluk is megjelent a diszplázia, és van egy rájuk nagyon jellemző születési rendellenesség, a húgyúti kövesség, erre azonban már komoly szűrések léteznek.

Nagyon sok visszajelzést kapunk az új tulajdonosoktól, hogy nem számítottak annyira sok pozitív tapasztalatra, amit egy fekete terrierrel történő együttélés közben éri őket. Sajnos, vagy szerencsére, kevesen vannak ezzel tisztában. Mi pedig nem nagyon reklámozzuk: addig jó ennek a fajtának, amíg nem válik divatkutyává. És azért sem, mert ez a kutya nem való mindenkinek. Egy feketeterrier-tulajdonosnak soha nem szabad elfelejtenie, hogy egykoron milyen célokra született meg ez a kutya. Mire voltak képesek az ősök, és azt, hogy ez a vadság valahol mélyen mind a mai napig létezik a fajtában. És veszélyhelyzetben ez bizony a felszínre is tör. Ha pedig így alakul, soha nem lennék egy felbőszült fekete terrier ellenfele, és másnak sem javaslom ezt.

Ide kattintva érdemes elolvasnod az interjú első részét, amiben Landi Éva többek között az orosz fekete terrier születéséről is részletesebben mesél.

Csupor Erik diszplázia drága kutyák húgykő húgykövesség interjú kozmetika nagytestű kutya orosz fekete terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!