hirdetés

Húgykövesség kutyáknál: a véres vizelet egyértelmű jelzés

László Enikő

2021. november 29

A vizeletből kikristályosodó húgykövek igen nagy fájdalmat okozhatnak a kutya számára. A kövek a húgycsőbe jutva akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért fontos, hogy minél előbb felismerd a tüneteket.

hirdetés

Húgykövesség alatt a húgyutakban (vese, húgyhólyag, húgyvezető, húgycső) a vizeletben lévő ásványi anyagokból kikristályosodott szilárd képződményeket, azaz húgyköveket értjük. A betegség nemcsak embereknél, de kutyáknál is gyakran előfordul és sajnos többször is kiújulhat. Mivel a húgykő akadályozza a vizelet távozását és nyomhatja a húgyhólyag falát, illetve kitágíthatja a húgycsövet, igen nagy fájdalmat okozhat az állatnak. Kezeletlenül a betegség olyan súlyos mértékben elfajulhat, hogy az eb képtelen lesz vizelni, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

Kutyák esetében a húgykő leggyakrabban a húgyhólyagban alakul ki és innen jut tovább a húgycsőbe. Az apróbb képződmények a vizelettel együtt kiürülhetnek, de súlyosabb esetben apró torlaszokat okoznak. Ezáltal a vizelet nem tud akadálymentesen távozni, hiszen a húgycsőben lévő kövek elállják útját. Ennek következtében az ürítés fájdalmas lesz az állat számára és folyamatos inger fogja gyötörni. A felgyülemlett vizelet pedig tágítja a húgyhólyagot, ami akár a hólyagfal repedését is okozhatja. Ez pedig életveszélyes is lehet az állat számára.

Mik a tünetek?

A húgykövesség esetében rendkívül fontos, hogy a gazda hamar felismerje a jellemző szimptómákat. Ha a kutya a felsoroltak közül bármely tünetegyüttest produkálja, azonnal keresd fel vele állatorvosod.

  • véres vizelet,
  • hasi fájdalom,
  • nyugtalanság,
  • gyakori vizelési inger,
  • sokszor kevés vizelet ürítése,
  • vizelet ürítésének elmaradása,
  • étvágytalanság,
  • csökkenő aktivitás

Kikre jellemző leginkább?

A húgykövesség kialakulásának számos oka van. Okozhatja a helytelen étrend, daganatos megbetegedés, húgyúti fertőzések, gyulladások is. A húgykőnek több fajtája is létezik, az állatorvos a diagnózis felállítása után aszerint kezeli az ebet, hogy megállapítja, pontosan milyen húgykővel van dolga.

Általánosságban elmondható, hogy a kistestű kutyákat gyakrabban érinti a probléma. Emellett a kanok is nagyobb arányban érintettek. Bizonyos fajták, például a yorkshire terrier, tacskó, si-cu, orosz fekete terrier, angol bulldog, dalmata és a basset hound hajlamosabbak lehetnek a betegségre, mint más fajtársaik.

A húgykő bármilyen életkorban kialakulhat, de az urátkövesség (a húgykő egyik fajtája) jellemzően 4-5 éves korú ebeket érinti, míg a 7-9 esztendős négylábúaknál a kalcium-oxalát kövek fordulnak elő gyakrabban.

A cukorbetegséggel, krónikus húgyhólyag- vagy vesebetegséggel küzdő kutyáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki húgykő.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés célja minden esetben az, hogy a kövek kikerüljenek a testből. Súlyosabb esetekben csak a műtét jelenti az egyetlen megoldást. Előfordulhat, hogy minél előbb el kell távolítani a hólyagban felgyülemlett vizeletet, mielőtt az repedést okoz. Ehhez az állatorvos katétert használ, hogy kiürítse az állat húgyhólyagját. A betegség megfelelő gyógyszerekkel és étrenddel kordában tartható, kezelhető. Viszont nagyon fontos, hogy a korai jeleket felismerje a gazda, hiszen súlyos esetben az állat élete veszélybe kerülhet.

A húgykövesedésre hajlamos kutyáknál sajnos gyakran előfordul, hogy kiújul a probléma. Megfelelő, állatorvos által ajánlott diétával azonban csökkenthető ennek esélye. A gyakori vízfogyasztás szintén sokat segít, leginkább akkor, ha az állat csak szárazeledelt kap enni.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei húgykő húgykövesség kutya betegségei kutya vizelet visszatartás véres vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink