hirdetés

Basset hound fajtaleírás: a szomorú tekintet vidám jellemet takar

László Enikő

2021. május 17

Az alacsony, hosszú testű basset hound első pillantásra szomorú, kissé elkényelmesedett kutyának tűnhet, de nem is tévedhetnénk ennél nagyobbat. Ezek a hatalmas fülű vadászok ugyanis imádnak mókázni és a szabadban szimatolni.

hirdetés

Szinte nincs olyan kutyabarát, aki ne mosolyodna el egy lobogó fülű, zömök, hosszú testű eb látványától. Habár a szomorú tekintetből azt gondolhatnánk, hogy a basset hound nem egy nagy mókamester, valójában tévedünk. Ugyanis ezek a kutyák szeretnek bolondozni és igen életvidámak. Szaglásuk pedig még a vadászkutyák közül is kimagasló, rendkívül tehetséges nyomkövető ebek, akik testalkatuk ellenére igen kitartóak. A lakáson belül nyugodtak, csendesek, de ha kiszabadulnak a természetbe, nincs megállás!

Eredete

A basset szó francia eredetű, a bas jelentése alacsony. Franciaországban és Belgiumban már évszázadok óta vadásznak a basset houndhoz hasonló vérebekkel. Ezeken a területeken több basset féle is kialakult, de később az Egyesült Királyságban kiforrott basset hound lett közülük a legnépszerűbb. Shakespeare a Szentivánéji álom című művében már valószínűleg ezt a fajtát említi:

Az én kutyám is mind spártai faj,
Lefüggő száju, sárga mind; s fülökkel
Lesöprik a fűről a harmatot;
Leppentyüik mint a thessal bikáé
Lassúk futásra, de szájuk harang:
Alább-alább mind. Úgy, hogy összezengőbb
Vonítást kürtre nem hallott soha”

Az első két példány 1866-ban került Angliába, ahol sokáig csak néhány kutyából állt az állomány. Mivel a belterjesség kezdett egyre komolyabb problémákat okozni, ezért más fajtákat is bevontak a tenyésztésbe. Először a beagle-el, majd az angol vérebbel keresztezték, és az idők során ebből a párosításból született alomból alakult ki a ma ismert basset hound. A Brit Kennel Klub 1880-ban elismerte önálló fajtaként. A basset hound kifejezést először 1863-ban használták egy párizsi kutyakiállításon.

A második világháború után csökkent a számuk, de a hetvenes években óriási népszerűségre tettek szert. Ekkor jelentek meg hazánkban is. Sátory Borbála küllembíró Lengyelországból hozta Magyarországra az első egyedeket. Népszerűsége akkor szökött igazán az egekbe, amikor a híres amerikai sorozatban, a Columbóban egy basset hound alakította a főszereplő négylábú kedvencét. Ezek után a basset houndot sokan csak Columbo kutyájaként emlegették. A választás nem volt véletlen, hiszen a kiváló nyomozó mellé egy szintén nagyszerű detektívet, a jó szimatú basset houndot párosítottak. Érdekesség, hogy az első kutya, aki a szerepet játszotta már idős volt, így az utána következő négylábút mindig öregebbre kellett sminkelni.

Columbo-szobor a budapesti Falk Miksa utcában:

A basset hound a legkiválóbb szimatú vadászkutyák egyike. A rövidlábú, tömör testalkatú eb segítségére vannak hatalmas lógó fülei és kiváló orra. A nyomkövetésben szinte verhetetlen, általában nyúlra vadásznak vele. Hatalmas füle nem a véletlen műve, mivel ezzel „sepri” az illatanyagokat orra felé. Rövid lábai miatt közel van a földhöz, tömör, zömök testével pedig a sűrű bozótoson is átfúrja magát. Habár manapság inkább családi kedvencként tevékenykedik, nem szabad elfelejteni, hogy az egyik legjobb szaglással rendelkező vadászkutyák egyike.

Elvis Presley szerenádot ad egy basset houndnak.

Fajtastandard

A vérebek fajtacsoportjába sorolandó basset hound megjelenése igen jellegzetes. Lábai rövidek, de mancsai viszonylag nagyok. Teste hosszú, tömör. Mozgása gördülékeny, erőteljes és könnyed. Fejbőre laza, ráncolódó. Fülei nagyok, lelógnak, alacsonyan tűzöttek, bársonyos tapintásúak. Szemei rombusz alakúak, sötétek vagy közép barnák. Orra nagy, orrlyukai nyitottak. Farka hosszú, tövénél erős, hegye fokozatosan vékonyodik. Szőrzete sima és rövid. Színe leggyakrabban fekete- fehér-cser (tricolor), de lehet sárga-fehér (bicolor vagy bármilyen kopószín is. Marmagassága 33-38 cm, testtömege 18-23 kg, de akár 30 kg-os példányok is lehetnek. Várható élettartama 10-13 év.

Jelleme

A basset hound egy igazi életvidám kis bohóc, aki szomorú szemeivel és lógó selymes füleivel bárkit a mancsa köré csavar. Igazán odaadó, pajkos, olykor önfejű kutya. Békés és nyugodt fajta, aki kiváló társ szinte bárki számára. Gyerekekkel kedves, türelmes és vicces játszótárs. Valóságos kis dömper, ezért fel is boríthatja a kisebbeket. Ennek elkerülése érdekében mindig tartsuk szemmel játékukat. Imád a szabadban szimatolni, de ez könnyen bajba is sodorhatja, ha nem megfelelő a kerítés. Idegenekkel szemben kissé közömbös, közeledtüket nagy hangjával jelzi.

Basset hound kölyök.

Egy megfelelően szocializált basset hound agressziótól teljes mértékben mentes, de nem is félénk. Következetes és korai nevelése azonban elengedhetetlen, hiszen falkakutya révén könnyen az ember fejére nő és hajlamos is lehet megmakacsolni magát vagy megsértődni. Annak ellenére, hogy termete alapján nem egy hosszútávfutó, nagyon kitartó és egy nyomot szinte bármeddig képes követni rövid lábain. Ezért ideális mentális és fizikális lefárasztás lehet számára egy-egy hosszabb séta, nyomkeresés vagy különböző játékok felkutatása.

Ideális környezet

Bár nincs túl nagy termete, a legtöbben mégis kertes házba ajánlják a basset houndot, mivel nagyon szeret szaglászni. Emiatt a gyakori séták is elengedhetetlenek számára. Bár gyorsasági sportokban valószínű nem ő lesz a befutó, nem szabad alábecsülni mozgásigényét. Gyermekekkel szemben kedves, barátságos és türelmes, mókás játszótárs. Családi kutyának is ideális.

Ápolás

A basset hound szőrének ápolása igen egyszerű, csupán néha át kell kefélni. Fürdetni is ajánlott, ha már érezzük, hogy nincs túl friss illata. A bassetre ugyanis fokozott faggyútermelés jellemző, ami kitűnő táptalajt nyújt a különböző mikroorganizmusok számára. Ezáltal pedig könnyen elszaporodhatnak az állat bőrén. Szemei és fülei tisztántartására  nagy figyelmet kell fordítani, mivel hajlamosak a gyulladásra. A rendszeres tisztítgatáshoz már kölyökkortól érdemes hozzászoktatni a kutyákat. Minőségi táplálására is oda kell figyelni, hiszen viszonylag könnyen elhízik és puffadásra hajlamos.

A basset hound szeme és füle is igen érzékeny a fertőzésekre.

Gyakori egészségügyi problémák

Ahogyan fentebb is említettük, a bassetek szemére és fülére nagy gondot kell fordítani. Hatalmas, lógó füleik ugyanis kevésbé tudnak szellőzni, több szennyeződés tapad meg bennük, így gyulladásra hajlamosabbak. Érintheti a hosszú testű kutyákra jellemző tacskóbénulás.

(Képek: Getty Images Hungary)

basset hound közepes testű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink