hirdetés

Beagle fajtaleírás: a kutya, akinek a vérében van a vadászat

László Enikő

2021. február 15

A beagle egy igazi tehetség, ha a vadászatról vagy nyomkövetésről van szó. Kitűnő szaglásának köszönhetően bármit képes megtalálni, de gazdájának nem szabad hagynia, hogy mindig csak az orra után menjen!

hirdetés

A rendkívül barátságos és jó szimatú beagle családi kutyának is ideális. Szeretetteljes, kedves jellem, aki jól kijön a gyerekekkel. De tudni kell kordában tartani, mert szinte nincs az a tréning, ami meggátolná abban, hogy egy nyom után eredjen. Igazán beszédes fajta, aki szereti hallatni a hangját, emellett pedig imádja a pocakját.

Eredete

A beagle eredete több száz évre nyúlik vissza. Egyesek szerint már az ókori Görögországban is léteztek hozzá hasonló vadászkutyák. Feltételezett ősei között lehetnek a mára már kihalt talbotok. Hódító Vilmos a 11. században vitt magával Angliába efféle kutyákat, akiket aztán agarakkal kereszteztek, hogy gyorsabbá váljanak. Ekkoriban már számos feljegyzés említi a kisebb méretű kopókat, akiket apróvadak felhajtására alkalmaztak a vadászok. A beagle szó első említése 1515-ben történt, VII. Henrik könyveiben. A harrier kifejezés egy gyűjtőnév a nyulászkopó típusú ebekre, amik valamivel magasabbak voltak a beagle-nél. A fajták összeolvadásából származó kutyák lehetnek a közvetlen ősei.

Talbot kutya.

Méretüknek köszönhetően a beagle-ök remekül elfértek a vadászok nyeregtáskáiban. Gyakran falkákban hajtották fel a vadat, ami kitűnő szaglásuknak köszönhetően nem volt nehéz feladat számukra. A beagling szót falkában való vadászásra használták. Általában nyulakat hajtottak fel velük, amihez gyorsaságukra is szükség volt. Az Angol Beagle Club 1890-ben alakult meg, ekkor ismerték el hivatalosan is fajtaként. Ekkor már Amerikában is igen népszerű volt a közepes testű, kiváló szimatú kopó, így ott is elterjedt sporttá vált a beagling. Kiváló szaglásukat ma már nem csak vadászatokon hasznosítják, hanem (főleg az USA-ban) a rendvédelmi szerveknél is. Mivel rengeteg ideig falkában élt, jól kijön fajtársaival. Az erény hátulütője, hogy éppen ezért használták vagy használják a mai napig is állatkísérletekhez. Nemzetközi sikere ellenére hazánkban csak 1971-ben jegyezték be az első beagle-t, és 1979-ben született meg az első alom. Az utóbbi néhány évtizedben azonban Magyarországon egyre népszerűbbé vált ez a nagyszerű kutya. Érdekesség, hogy a híres rajzfilmfigurát, Snoopy-t egy beagle-ről mintázták, illetve a Garfield című meséből Odie-t is.

Fajtastandard

A beagle a kopók egyik legősibb fajtája, közepes termetű vadászkutya. Testfelépítése erős és zömök, járása szabad, térölelő. Szőrzete rövid, sűrű, az időjárásnak ellenálló. A barnát kivéve minden kopószín megengedett az esetében, farka vége a standard szerint fehér. Ezáltal a vadászok könnyebben megtalálhatják a sűrű bozótosban. Bicolor és tricolor mintázata is lehet, színeik aránya életük során változik. Szemei sötétbarnák vagy mogyorószínűek, nagyok, de nem kidülledőek. Fülei hosszúak, lekerekített heggyel. Állkapcsa erős, szabályos és teljes ollóharapással rendelkezik. Farka erős, mérsékelten hosszú. Marmagassága 33-41 cm közötti, súlya nemtől és magasságtól függően 10-18 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

A beagle szinte mindig vidám, szerethető és intelligens kutya. Türelmes és szelíd mindenkivel szemben. Jellemzően nem agresszív, szereti a gyereket. Fajtársaival jól kijön, mindenkivel barátkozni szeretne, hiszen igazi falkakutya. Ezért házőrzőnek egyáltalán nem való. Mindig tettrekész és bátor, aki ha unatkozik, hangos vonyítással fejezi ki nemtetszését. Igen hangos eb, ami vadászkutya múltjára vezethető vissza. Jellegzetes ugatásával, vonyításával, már-már éneklésre emlékeztető hangjával jelez a vadásznak. Nagyon intelligens, étellel pedig jól motiválható, hiszen imádja a hasát. Éppen ezért nem szabad túlzásba esni, hiszen elhízhat. Az alapos tréning ellenére is szinte lehetetlen, hogy ne hallgasson ösztöneire, ha nyomra bukkan. Rendkívül jó szimata van, amit szinte mindig követni akar. Nagyon szerethető, családi kedvencnek is ideális. A vadászat mellett az agility is remek sport lehet számára.

Ideális környezet

Nem kifejezetten lakásban tartandó kutya. Ezt legtöbbször azért mondják, mert gyakran szereti hallatni hangját, amit a szomszédok nem feltétlen preferálnak. Kertes házban való tartásánál ügyelni kell, hogy a kerítés áthatolhatatlan legyen, hiszen könnyen meglóg. Nem azért, mert nem ragaszkodik családjához, hanem azért, mert sokszor nem tud ellenállni a szagoknak, és könnyedén nyomukba ered. Ekkor szinte fel sem emeli orrát a földről és jó messzire elcsatangolhat. Emiatt sétálás közben is mindig pórázon kell tartani, nehogy elcsalja szimata. Gyermekekkel és fajtársaival jól kijön, ezért több kutyás háztartásba is ideális. Mentális és fizikális lefárasztása is fontos, hiszen nem szeret unatkozni. Ezt pedig hamar gazdája tudtára adja.

Ápolás

Rövid szőrének köszönhetően bundája nem igényel túl sok ápolást. Néhány naponta elegendő átfésülni. Fürdetni nem szabad túl gyakran, mert bőre kiszáradhat. Füleit érdemes naponta kitörölni, mivel lelógnak, ezáltal nehezebben tisztulnak. Szemeit is mindig tisztán kell tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

A beagle igen egészséges fajtának mondható, az évszázados tenyésztői munkának köszönhetően. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne fordulnának elő náluk betegségek (például allergia, epilepszia, cseresznye szem). Hajlamos lehet az elhízásra, ezért fontos a mértékletesség és a minőségi táplálás számára. Nem szabad bedőlni aranyos, könyörgő nézésének, ha plusz falatokról van szó! Mivel falkakutya, hajlamos a szeparációs szorongásra, hiszen génjeiben van, hogy nem szeret egyedül lenni.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Talbot (dog))

beagle kopó közepes testű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!