hirdetés

Basenji fajtaleírás: a koboldszerű kutya, akinek a legenda szerint a tüzet köszönhetjük

László Enikő

2022. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

A basenji egy rendkívül különleges kutyafajta. Nemcsak megjelenése, de jelleme, eredete és a hozzá kapcsolódó legenda is igen érdekes. Arról nem beszélve, hogy úgy tartják, nem tud ugatni!

hirdetés

Vidám, élénk, jó humorú és rendkívül független. A basenji egy igazi egyéniség, aki olyan gazdának való, aki megérti különleges természetét. Olykor akaratos vagy makacs is tud lenni, de cserébe a család biztosan nem fog mellette unatkozni, a mindennapok vidáman és eseménydúsan telnek majd.

Eredete

A paleontológusok úgy vélik, hogy az első háziasított kutyák nagyon hasonlítottak a basenjikre. A szakértők azt gondolják, hogy ez az egyik legrégebbi fajta, közel 4000 éves múltra tekinthet vissza. Egy tanulmány szerint a kutyafajták családfájának törzsénél elhelyezkedő basenji genomja torzítatlan referenciaként fog szolgálni a különböző fajták jövőbeli összehasonlításakor.

Basenjikre hasonlító ebeket az ókori egyiptomi leletek ábrázolnak, és a fajta nyomai az ókori babiloni és mezopotámiai művészetben is láthatók. Ezek az egykor hatalmas civilizációk évezredekkel ezelőtt összeomlottak, de a basenji ezután is félvad kutyaként élt a Nílus és a Kongó folyók mentén.

Az afrikai népek sokoldalú vadászként értékelték a fajtát, aki éles látással, robbanékony sebességgel és fejlett szaglóérzékkel rendelkezik. Tenyésztésére nem fordítottak nagy figyelmet, ezért ilyen autentikus a basenji megjelenése. A kicsi termet viszont mindenképp fontos volt, hiszen minél kisebb egy eb, annál kevesebbet eszik. Ez pedig lényeges szempont egy olyan vidéken, ahol minden nap meg kell harcolni az élelemért.

Nem tud ugatni?
A basenjiről elterjedt az a vélekedés, hogy nem tud ugatni. Azonban ez az eb egyáltalán nem néma, sőt! Különleges hangját a jódlizáshoz hasonlítják. Egy régi kongói legenda is szól egy basenjiről, aki a tüzet adta oda az embernek. Az emberek ezután hírvivőnek használták, de a kutya sokkal inkább szeretett volna a tűz mellett melegedni. Ezért úgy döntött, soha többet nem fog beszélni. Ezért nem ugatnak a nyanga nép kutyái, és ezért nem beszélnek a mai ebek. A történetről részletesen ebben a cikkünkben olvashatsz.

A különleges vadászkutya

Ugráló kutyaként is emlegetik, mivel Afrikában vadászat közben a sűrű, magas fűben kénytelen volt ugrándozni apró termete miatt. A helyi lakosok gyakran követték ezeket a kutyákat, amikor azok vadászni indultak, hiszen látták, mennyire jól végzik ezt a tevékenységet. A szakértők úgy vélik, a basenjik az emberek közelében éltek, de eleinte inkább csak egymás mellett, mint együtt. Ezért rendkívül függetlenek és önállóak, egészen a mai napig.

A helyi törzsek vadászatokon is elkezdték bevetni ezeket az ebeket. Először is a falvak körül vették hasznukat, hiszen a basenjik elfogták a kártevő patkányokat. De Kenyában oroszlánvadászatokon is alkalmazták őket. Néhány basenji csalinak szolgált, akik felkeresték és előcsalogatták az oroszlánt. A felfegyverkezett emberek a közelben bújtak el, amikor pedig az állat előjött, levadászták.

Jerome Merolla atya, egy 17. századi kongói katolikus misszionárius, ezt az írásos feljegyzést hagyta hátra a basenjikről: „ Ezek a kutyák, vadságuk ellenére alig vagy egyáltalán nem okoznak kárt a lakosoknak. Vörös szőrűek, kicsi, vékony testük van, és a farkuk a hátukra kunkorodik.”

A fából készült csengő is a legenda miatt használatos a basenjiknél.

A basenji elterjedése

Az afrikai kontinens távoli részein évezredeken át elszigetelten elhelyezkedő basenjit a nyugati trendek sem változtatták meg. A fajta, amely annyira lenyűgözte a fáraókat, nagyjából megegyezett azzal a fajtával, amelyet az 1800-as évek végén mutattak be Nyugaton. Egy tenyészpárt 1895-ben hoztak Angliába, de ők nem sokkal később elpusztultak. Egy másik pár 1937-ben került Angliába. Természeti érdekességként állították ki őket, és ez a korábban ismeretlen fajta akkora szenzációt váltott ki a kutyaszerető brit közvéleményben, hogy rendőröket hívtak a tömeg kordában tartására. De ismét tragédia történt: a szuka és egy alom kiskutya elpusztult, csak a hím, Bois maradt.

Bois-t egy bostoni tenyésztő vásárolta meg, aki akkoriban szerzett egy Kongó nevű szukát. Ennek eredményeként születtek meg az első basenjik Amerikában. A fajta népszerűsége lassan, de biztosan növekedik, szerencsére nem vált a túltenyésztés áldozatává. Érdekesség, hogy a szukák csak évente egy alkalommal tüzelnek (a jellemző kettő helyett), így az almokra is többet kell várnia annak, aki a basenji mellett kötelezi el magát.

Fajtastandard

A basenji egy könnyed testfelépítésű, élénk, intelligens kutya. Feje közepesen széles, elkeskenyedő. Fejét magasan hordja, ha füleit felemeli, a fej felső részén ráncok alakulnak ki. Orrtükre jellemzően fekete, de előfordulhatnak rajta rózsaszín foltok. Fülei hegyesek, felállóak. Szemei kicsik, mandula alakúak, mélyen ülők. Nyaka arányos hosszúságú, mellkasa mély, közepesen széles. Törzse rövid és egyenes. Farka magasan tűzött, a hátra kunkorodó. Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók izmosak. Mancsai kicsik, keskenyek. Szőrzete rövid és selymes, bőre laza, színe legtöbbször vörösessárga, fehér jegyekkel. Emellett lehet fekete-fehér, fekete-fehér-cserszínű, fekete, illetve fekete és cserszínű is. Marmagassága 40-43 cm, testtömege 9-11 kg. Várható élettartama 14-15 év.

Jelleme

A fajta jellemét három szóval lehet összefoglalni: önálló, vidám és energikus. A korai szocializáció minden fajta számára ajánlott, de tekintettel a basenji bőséges energiájára, intelligenciájára és makacsságára, számára ez elengedhetetlen. Képzés közben jellemzően gyorsan elveszti az érdeklődését, ezért a tréningek nem tarthatnak 5-10 percnél tovább. Nevelésénél csak a pozitív megerősítés vezet célra, ellenkező esetben megmakacsolja magát, és nem lesz hajlandó követni az utasítást. Olykor hajlamos figyelmen kívül hagyni gazdája kéréseit, ezért pórázról nyílt terepen nem ajánlott elengedni, hiszen egy potenciális zsákmány könnyen eltereli figyelmét.

Hangtalan kutyának tartják, de közel sem az! Jódlizásra emlékeztető hangját nem fél használni, ha valamit szeretne. Eredeti hazájában igen független volt, szorosabb köteléket nem alakított ki az emberrel. A mai, modern társadalmakban élő basenji is megőrizte önállóságát, fürgeségét, de szerető családtagként éli mindennapjait. Egy basenji-gazdának garantáltan színesek lesznek mindennapjai, hiszen ez a fajta igen szórakoztató társ, aki némi humorérzéket is igényel.

Az alábbi videóban hallhatod a basenji különleges hangját:

Ideális környezet

A basenji energikus, érdeklődő és nagyon aktív. Sok és rendszeres testmozgást igényel, hogy ne unatkozzon. Az unalom destruktív viselkedéshez vezethet. Számára egy megfelelő kerítéssel ellátott udvar megfelelő játszóterep. A hideget nehezen viseli, így kinti kutyának semmiképp sem ajánlott. Csak jól elkerített helyen szabad elengedni a pórázról, ugyanis rendkívül erős a vadászösztöne, és bármikor egy potenciális zsákmány után eredhet. Sok basenji élvezi és jeleskedik az olyan kutyás sportokban, mint a coursing, a nyomkövetés, valamint az agility versenyek. Kisállatokkal, macskákkal nehezen jön ki vadászösztöne miatt, inkább iskolás korú gyerekek mellé ajánlott.

Basenji coursing közben.

Ápolás

Köztudott, hogy a basenji egy rendkívül tisztaságszerető kutya. Ezen tulajdonsága miatt sokan a macskákhoz hasonlítják, mivel gyakran tisztogatja, nyaldossa magát. Szőrét nem hullajtja nagy mértékben, ezért elegendő csupán heti néhány alkalommal átfésülni, hogy az eb megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Karmait vágni kell, ha túl nagyra nőnének, szemeit és füleit pedig rendszeresen meg kell tisztítani. Jellemzően nincs tipikus kutyaszaga, fürdetni csak ritkán szükséges.

Gyakori egészségügyi problémák

A basenji egészséges fajtának mondható, azonban néhány probléma sajnos őt sem kerüli el. Esetében előfordulhat veseelégtelenség (Fanconi-szindróma), csípőízületi diszplázia, progresszív retina atrófia (PRA), lágyéksérv, illetve ennél a fajtánál valamivel gyakrabban alakul ki vastagbélgyulladás is.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Paul McGreevy: Kutyák, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Tor Åge Bringsværd: Vau, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához)

basenji közepes testű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink