hirdetés

Angol pointer fajtaleírás: a vadat álló kutyák koronázatlan királya

László Enikő

2022. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Amellett, hogy az egyik legkiválóbb vadászkutya, családi kedvencnek is ideális. De csak akkor, ha gazdái képesek kielégíteni hatalmas mozgásigényét, és kellő időt szentelnek lefárasztására.

hirdetés

Az angol pointer egy erős és energikus kutya, akinek mindenről megvan a maga elképzelése. Aktív, tapasztalt gazdáknak javasolt tartása, hiszen rendkívül mozgékony és fáradhatatlan fajta. Mindezek mellett igen ragaszkodó, családtagjaival szemben barátságos és hűséges társ. Nagyszerű adottságai miatt sokan a vadat álló kutyák királyának tartják.

A pointert legtöbbször nyulak, szárnyasok jelzésére, felriasztására használják a vadászatokon.

Eredete

A pointer szó (angolul a to point mutatnit jelent) eredetileg több kutya munkájára utalt, nem kifejezetten egy fajtára. Ezek az ebek olyan vadászkutyák, akik jelzik a vad helyét. Kifinomult orrukkal kutatják fel a zsákmányt, ha pedig megtalálják, klasszikus pózt vesznek fel. Fejüket magasan tartják, orrukkal és szemükkel a vad irányába mutatnak, szinte teljesen mozdulatlanok. Egyik mellső lábukat felemelik, mintha csak lépés közben szoborrá változtatták volna őket. A farkuk pedig hátvonalukkal egy síkba esik. Ma már számos pointer típusú kutyafajta létezik, de az előtag nélküli pointer kifejezés alatt a legtöbben az angol pointert értik.

Egyes források szerint Spanyolországból származik, és bár ez az állítás még nem bizonyított, ez tekinthető a legvalószínűbbnek. Pontos keletkezését azért is nehéz megállapítani, mert kialakulásakor (17-18. század) Európa legtöbb országában már léteztek hasonló kutyák. Egyesek szerint spanyol pointerekből tenyésztették ki, míg mások úgy gondolják, az angol pointer régebb óta létezik, mint a spanyol.

Egy történet szerint két angol pointer több mint egy óráig állta a vadat.

Történelme során a pointert sok fajtával keresztezték, ami nem mindig vált javára. Hogy kitartóbbá, robusztusabbá tegyék, rókakopóval keverték, de így a pointer elvesztette fajtajellegét. Később a tenyésztők angol vérebeket (egyes források szerint angol bulldogokat és bullterriereket is) és agarakat is bevontak a tenyésztésbe. Utóbbiakkal gyorsaságán igyekeztek javítani, az angol vérebbel szimatát tökéletesítették, de feltehetően szettereket is „alkalmaztak”. Az 1859-es, első angliai kiállításon már a maiakhoz igen hasonló pointerek voltak láthatók.

Fajtastandard

A pointer egy közepes termetű, arányos testfelépítésű, erős, kitartó és gyors vadászkutya. Koponyája mérsékelten széles, stopja erősen kifejezett. Orrnyílásai tágak, orra színe sötét, de világosabb is lehet a fehér-citromsárga egyedeknél. Az arcorri rész kissé homorú. Szemei mogyorószínűek vagy barnák, a szőrzet színétől függően. Tekintete barátságos, ragyogó. Ajka lágy, jól fejlett, állkapcsa erős, harapása ollós. Fülei magasan tűzöttek, a fejhez közel csüngenek, közepesen hosszúak. Végük kissé hegyes. Nyaka izmos, hosszú, könnyedén ívelt. Háta egyenes, mellkasa széles. Elülső végtagjai egyenesek, combjai szélesek, jól izmoltak. Mancsai oválisak, ujjai szorosan zártak, talppárnái vastagok. Farka közepes hosszúságú, a tövénél vastag, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Mozgása egyenletes, térölelő. Szőrzete testhez simuló, finom, fénylő és kemény.

Színe lehet citromsárga és fehér, narancssárga és fehér, májszínű és fehér, fekete és fehér. Három- és egyszínű egyedek is vannak, de viszonylag ritkák. Marmagassága nemtől függően 61-69 cm, testtömege 20-30 kg, de ettől eltérő testsúlyú egyedek is vannak. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Az angol pointer egy eszes, gyors észjárású, kötelességtudó eb. Kiváló munkakutya, azonban a vadászkutyákra való igény egyre kisebb. Családi környezethez is alkalmazkodik, amennyiben megfelelő időt szánnak mentális és fizikális lefárasztására. Engedelmes, tanulékony kedvenc, aki következetes nevelést igényel. Sok kutyás sportban remekel, olykor futóversenyeken is indul, de agilityben, frizbiben és engedelmességi feladatokban is kiválóan teljesít. Családjával szemben rendkívül barátságos, idegenekkel azonban kissé tartózkodó. Ragaszkodó, hűséges társ, de emellett önálló egyéniség. Akár jelzőkutyának is ideális, hiszen mindig szemmel tartja területét.

Ideális környezet

Ha nem vadászatra használják, lefárasztására még inkább oda kell figyelni. Ugyanis az angol pointernek nagyon sok energiája van, kitartó, gyors és eszes kutya, ezen adottságait pedig ki kell használni. Leginkább kertes házban érzi jól magát, de az udvar ellenére is intenzív mozgásra van szüksége. Hogy szellemileg is kifáradjon, agyát is érdemes tornáztatni. Engedelmes és gyorsan tanul, így ezzel általában nem szokott probléma lenni. Ha túlteng benne az energia, hajlamos lehet destruktív viselkedésre. Mindenképpen aktív gazdának javasolt tartása, akit a pointer elkísérhet biciklizni, futni, és kirándulni. A gyerekeket kifejezetten kedveli, jó játszótársuk.

Ápolás

Az angol pointer bundája igénytelen, azaz nem szükséges rengeteg időt áldozni szőre karbantartására. Elegendő heti egyszer átfésülni, hogy megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Emellett fülei és szemei tisztaságára is feltétlen ügyelni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta kifejezetten egészségesnek mondható, azonban néhány egészségügyi probléma nála is előfordulhat. Elsősorban csípőízületi diszplázia alakulhat ki, de felléphetnek szemproblémák, például progresszív retina atrófia is. Egyes esetekben előfordulhat epilepszia, allergia.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz)

angol pointer közepes testű kutya pointer vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!