hirdetés

Angol bulldog fajtaleírás: a zord külső érzékeny belsőt takar

László Enikő

2021. március 29

Az egykori viadorkutyából mára már családi kedvenc vált. Az angol bulldog marcona külseje ellenére rendkívül ragaszkodó és szeretetteljes négylábú. Bár elsőre lustának tűnhet, eleven is tud lenni!

hirdetés

Az angol bulldog különleges megjelenésével igazán kitűnik a kutyavilágból. Erős, tömzsi testfelépítésű, széles fejű, rövid orrú, olykor morcos tekintetű eb. Külseje szöges ellentéte csodálatos jellemének, amely érzékeny, türelmes és ragaszkodó. Rengeteg éven át bikaviadalokon vett részt, ám mára már a családok kanapéján szunyókál. Azonban nem kell azt gondolni, hogy igazi lustaság, ugyanis igen kitartó és eleven is tud lenni, már ha akar.

Az angol bulldog.

Eredete

Az angol bulldog származására könnyen lehet következtetni nevéből. Az Egyesült Királyság nemzeti kutyáját korábban bikaheccre használták. Innen ered a bulldog (a bull angolul bikát jelent, a dog pedig kutyát). Egyes források szerint ősei az időszámításunk előtti 6. században a főniciaiak által a Brit-szigetekre vitt molosszus ebek. Később ezek keveredhettek a már ott lévő nagytestű, dogszerű négylábúakkal. A fajta létezéséről azonban a legkorábbi említés 1209-re tehető és a Survey of Stamford című folyóiratban található. Ez áll benne:

„János király uralkodása idején (1209) Stamford grófja várának faláról letekintve figyelte, ahogy két bika harcolt egymással. A mészárosok kutyái az egyiket hajszolni kezdték a városon keresztül. A bika teljesen megvadult a nagy zajtól és a tömegtől. Ez annyira megtetszett a grófnak, hogy a vár előtti füves térséget a városnak ajándékozta, azzal a kikötéssel: ezentúl minden esztendőben karácsony előtt kerítenek egy «őrült bikát» ennek az új sportnak az örökös folytatására.” (Forrás: Szinák János, Veress István: Ó, azok a csodálatos ebek!)

A Brit Király Haditengerészet kabalája a második világháborúban.

Az angol bulldog a bikaheccekre lett tenyésztve. Zömök, erős testalkata, redői és rövid orra (amivel harapás közben is tud lélegezni) mind a harcban tettek jó szolgálatot. A fején lévő ráncok elvezették a vért, kitartó magatartásával pedig az utolsó pillanatig képes volt küzdeni. Idővel az efféle viadalok egyre népszerűbbé váltak. Medvékkel, borzokkal, oroszlánokkal és majmokkal is harcoltattak kutyákat. A 17. századra már Anglia-szerte elterjedt az állatviadal. A kegyetlen tevékenységeket 1835-ben visszaszorították, amikor a brit parlament betiltotta a bikavidalokat. A párharcok még legálisak voltak, az angol bulldog ehhez azonban nem volt ideális választás. Ezáltal népszerűsége jelentősen lecsökkent. A fajta néhány rajongója azonban felkarolta és olyan egyedeket vont be a tenyésztésbe, melyekből ideális családi kutya válhatott. Az ő segítségükkel az angol bulldog fennmaradhatott, és társasági eb lett belőle. 1864-ben mutatták be a fajta első standardját, a kutya pedig hamar a nemesi családok szívébe is belopta magát, rendkívül népszerű lett.

Angol bulldog gazdájával, Joyce Barbour brit színésznővel 1931-ben.

A hirtelen jött népszerűségnek azonban árnyoldala is volt. A fajtát egyre inkább túltenyésztették, ezzel pedig a kutyák egyre életképtelenebbek voltak. Az extrém rövid orr, túl széles váll, rendkívül nagy fej, keskeny csípő rengeteg egészségügyi problémát okozott. A szukák szinte egyáltalán nem voltak képesek természetes úton szülni, de megtermékenyülni is csak nehezen. 2009-ben a Brit Kennel Club új standardot adott ki és az FCI is változtatott rajta annak érdekében, hogy újra egészséges, életképes almok születhessenek. A rendkívül rövid orr, eltúlzott méretarányok többé nemkívánatosak.

Angol bulldog ma és 1915-ben.

Fajtastandard

Az angol bulldog közepes testű kutyafajta, ami a molosszerek szekciójába sorolandó. Szőrzete rövid, finom és sima. Színe lehet egyszínű vagy egyszínű fekete maszkkal. Lehet csíkos, vörös és annak árnyalatai (például fakó, őzbarna, stb.), illetve fehér és foltos (az előbbi színekkel kombinálva). A fekete, fekete-cser nemkívánatos szín. Testfelépítése erős, tömzsi, széles. Feje rövid, széles. Orra és orrlyukai nagyok. Állkapcsa szögletes, széles, az alsó állkapocs a felső elé nyúlik, felfelé ívelt. Szemei mélyen ülnek, mérsékelten nagyok, nem kidülledőek. Színük sötét. Fülei magasan fűzöttek, távol helyezkednek el egymástól. Kicsik és vékonyak, rózsafülek. Farka alacsonyan tűzött, rövid, a vége felé keskenyedik. Mozgása nehéz, kötött, de egészséges. Testtömege nemtől függően 23-25 kg, marmagassága 35-45 cm között van. Várható életkora 8-10 év.

Jelleme

Az angol bulldog igazi kis vasgyúró. Apró, de mégis súlyos termetével és kissé morcos arckifejezésével azonnal belopja magát a szívekbe. Múltjából adódóan igen kitartó és erős jellem, ezért fontos, hogy ismertesse vele gazdája a határokat. Ennek ellenére türelmes, szeretetteljes és kedves kutya, aki nem agresszív. Jelleme rendkívül érzékeny, ha valami nem tetszik neki, hajlamos megmakacsolni magát. Ez leginkább a tréning közben mutatkozik meg, amit csakis pozitív megerősítéssel szabad végezni. Igazán türelmes és toleráns más kutyákkal vagy gyermekekkel szemben is. Nehéz kihozni a sodrából, de egyáltalán nem félénk típus. Kevés a mozgásigénye, ennek ellenére eleven is tud lenni, nem csak egész nap lustálkodik, mint azt sokan gondolhatják.

Az angol bulldog rendkívül türelmes a gyerekekkel.

Ideális környezet

Számára a kertes ház és a lakás is megfelelő környezet, mivel nincsen szüksége sok mozgásra. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne lenne! Bár testalkata alapján nem egy atléta, a séták elengedhetetlenek számára. A gyerekekkel jól kijön, rendkívül türelmes velük szemben, így családi kutyának is tökéletes. A meleget nagyon rosszul tűri, a forró nyári napokon különösen oda kell figyelni rá, hogy mindig árnyékban és hűvös helyen legyen. Azonban testalkatából adódóan nem túl jó úszó, így ne hagyjuk, hogy egyedül menjen a medencébe vagy a tóba, ha melege van.

Mindig szeret gazdája közelében lenni.

Ápolás

Rövid szőrzete könnyen karbantartható, csupán néha fésülni kell. Pofa- és szemredőit viszont rendszeresen tisztítani szükséges, mivel könnyen megtapad bennük a baktérium és fertőzés is felléphet. Füleit és szemeit is mindig tisztán kell tartani, karmait pedig vágni, ha túl hosszúra nőnének. Fogait és a felső állkapcsán lévő fogínyt rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell.

Gyakori egészségügyi problémák

Nehézség vele kapcsolatban, hogy igen jól tűri a fájdalmat és a betegség jeleit is nehezebb emiatt felismerni. Az angol bulldog pedig nem tartozik a legegészségesebb fajták közé. Rövid orra miatt gyakran a száján át veszi a levegőt, ami gyakori szellentéshez vezethet, de ez a bulldogoknál jellemző, nem kell aggódni. Nyáron mindig legyen árnyékos helyen, elegendő vízzel, mert könnyen hőgutát kaphat. A nem megfelelő tenyészetből, szaporítótól származó bulldogok túl rövid orral születnek, ami légzési nehézséget okoz náluk. Testalkatuk miatt a szaporodásuk ember nélkül igen nehezen lehetséges, az esetek nagy részében mesterséges megtermékenyítésre és császármetszésre van szükség.

Angol bulldog kölyök.

Gyakori betegségük lehet még az úgynevezett cseresznyeszem, allergia, epilepszia. Emellett szív-, fül- és bőrbetegségekre is hajlamosabbak, mint a legtöbb fajta. 1979 és 2009 között 467 angol bulldogot teszteltek, melyek 73,2%-a csípőízületi diszpláziával küzdött, ezáltal kijelentették, hogy ez a csípőficamra leginkább hajlamosabb kutyafajta. A megfelelő tenyésztőtől való vásárlással azonban számos örökletes betegség kizárható, így kedvenced hosszú és egészséges életet élhet. Egy kutatás szerint az elhunyt angol bulldogok 20%-a szívbetegség, 18%-a rák, 9%-a pedig az időskor miatt hal meg. Utóbbiak átlagéletkora 10-11 év volt.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Angol buldog)

angol bulldog közepes testű kutya molosszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink