hirdetés

A rövid orrú kutyák bája: miért választjuk őket annak ellenére is, hogy sok a gond velük?

László Enikő

2020. november 18

A lapos orrú kutyák, mint például a mopszok, bulldogok világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ám a többi ebhez képest jóval több egészségügyi problémájuk alakulhat ki. Miért választjuk őket ennek ellenére is?

hirdetés

Sokan nem tudnak ellenállni a turcsi orrú, röfögő kutyáknak, hiszen hihetetlenül bájos a megjelenésük. Ez az aranyos külső azonban elszomorító okok miatt alakult ki. A hatalmas népszerűség ára a kutyák egészsége lett. A nem megfelelően tenyésztett, hanem eszeveszettül szaporított egyedek sokszor akár teljesen életképtelenek, nem kapnak rendesen levegőt, a legkisebb fizikai terheléstől is kifulladnak. Az elbűvölő külső miatt megéri?

Mopsz és francia bulldog.

Annak ellenére is ajánlják, hogy tudják, mennyi problémát rejtenek

Egy brit kutatás szerint a mopszokat, francia bulldogokat tartók 93%-a újból ezt a fajtát választaná, annak ellenére is, hogy gyakran vannak egészségügyi problémáik. Az ilyen kutyák hajlamosak a légzőszervi megbetegedésekre, szembetegségekre, gerincproblémákra, tüdőgyulladásra, hőgutára. Várható élettartamuk pedig négy évvel kevesebb, mint hosszabb orrú társaiké. A válaszadók kétharmada ajánlaná őket első kutyás gazdának is. Az ilyen ebek pozitív tulajdonságai közé azt sorolták, hogy kiváló társasági kutyák, szoros kapcsolatot építenek ki az emberrel, illetve a gyerekekkel, emellett nincs nagy mozgás- és térigényük. Negatívumként a legtöbben az egészségügyi problémákat említették.

Nyomja az orruk az agyukat

Az ELTE Családi Kutya Program egyik kutatásában vizsgálták az ebek agyát. Megállapították, hogy míg egy nápolyi masztiff közel harmincszor akkora, mint egy csivava, agya mégis csupán a kétszerese kisebb társáénak. “A virtuális endokasztok világosan megmutatják azt is, hogy a koponya arcorri részének rövidülése együtt jár az agy egyre erősebb torzulásával: a szaglóhagyma fokozatosan hátrébb tolódik, és bizonyos fajtákban, például a mopszoknál és a francia bulldogoknál szinte egészen a homloklebeny alá kerül. Ez pedig megváltoztatja az egyes területek egymáshoz viszonyított arányát.” – mondta Dr. Czeibert Kálmán állatorvos és az ELTE kutatója. Kubinyi Enikő szerint azonban lehet, hogy a rövid orr miatt az ilyen kutyák szaglása rossz, de egyes szemészeti sajátosságoknak köszönhetően ezek az ebek olyan emberi jelzéseket is észrevesznek, melyeket más fajták kevésbé.

 

Nem kapnak levegőt

Sajnos sok rövid orrú kutyáknál gyakori probléma a részleges felső légúti szűkület. A betegség olyan elváltozások miatt alakulhat ki, mint a túlságosan szűk orrlyuk, megnyúlt lágy szájpadlás vagy az abnormálisan kicsi légcső. Az ilyen ebek gyakran röfögnek, horkolnak, kerülik a fizikai aktivitást, extrém esetben pedig el is ájulhatnak. A betegség kialakulásáért a szaporítás, illetve a szelektív tenyésztés a felelős. Ennek köszönhetően a normális élettel nehezen összeegyeztethető adottságokkal születő ebek jönnek létre generációról generációra. Néhány tenyésztő szintén az aranyos külsőt tartotta elsődleges szempontnak, (a standardokkal egyetemben) nem pedig az egészséget. Éppen ezért minél kerekebb fejű, kidülledő szemű, rövid orrú cukiságot akartak. Ennek ez lett a következménye.

A hőguta veszélye

Köztudottan nehezen viselik a mopszok, bulldogok a nyári hőséget. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az ilyen ebek kevésbé hatékonyan tudnak lihegni. Ezért pedig a túl rövid pofa a felelős. A levegőnek nincs ideje lehűlni, ráadásul a túl gyors légzés hatására csak jobban kimelegednek.

A nyári forróságban érdemes hűtőmellényt adni rájuk.

Egyéb betegségek

A rövidebb orrnak köszönhetően az ilyen kutyák könnyebben elkaphatnak légúti vagy torokbetegségeket. A túlságosan rövid gerincű ebek nem tudják megfelelően tisztogatni magukat, mozgásuk korlátozott. Testük túl hosszú lábaik hosszához viszonyítva, ezáltal gerincük nagy nyomásnak van kitéve szinte állandóan. A kidülledő szemek nagyobb eséllyel sérülnek, ezért a szemproblémák is gyakoriak a lapos orrú ebeknél. Néha a szemek már akkorák, hogy a szemhéj nem képes teljes mértékben eltakarni azokat, ezért láthatunk gyakran nyitott szemmel alvó mopszokat, bulldogokat.

Akkor ne is vásároljunk bulldogokat?

Ha gondos utánajárással, tenyésztőtől vásárolsz, akkor lehet. De semmiképp se pár ezer forintos kiskutyát vegyél magadhoz. Sokszor még a pedigrés mopszok, bulldogok is betegesek lesznek, hát még egy szaporítótelepről származó kis lélek. Hollandiában például a pároztatásra szánt angol, francia bulldogoknak és mopszoknak fizikai teszteken kell átesniük, hogy valóban alkalmasak-e a szaporodásra, utódaik nagy valószínűséggel egészségesek lesznek. Skóciában egyszerűen csak be akarják tiltani ezen fajták tenyésztését, hogy véget vessenek az állatkínzásnak.

A BVA (British Veterinary Association) #breedtobreath elnevezéssel kampányt is indított. A céljuk az, hogy minél több ember figyelmét felhívják a lapos orrú kutyák problémáira. Egy kutatás alapján az ilyen típusú kutyák gazdáinak 75%-a nincs tisztában azzal, milyen egészségügyi problémái lehetnek kedvencének. Sőt, sokan viccesnek, aranyosnak tartják az állandó röfögést, horkolást. A kérdőívből az is kiderül, hogy a gazdák csupán 10%-a gondolja, hogy ez problémára utal.

(Képek: Getty Images Hungary)

francia bulldog hőguta kutatás légúti betegség mopsz rövid orrú kutya tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!