hirdetés

Melyik kutyafajta tartása tilos bizonyos országokban? A pitbull az élen

László Enikő

2020. szeptember 9

Néhány kutyafajta tartását egyes országokban törvény szabályozza. De melyek ezek az ebek és miért tilos tenyésztésük?

hirdetés

Egy kutya rossz viselkedése, neveletlensége, esetleg agresszivitása sosem a saját hibája, hanem az emberé. Minden négylábú megfelelő szocializációt, tréninget igényel, legyen az akár egy dán dog vagy egy csivava. Néhány országban ennek ellenére is szabályozzák, milyen kutyafajtákat lehet tartani.

A megfelelő nevelés minden kutyafajtánál fontos.

Magyarország

Hazánkban egy kutyafajta sincs betiltva. Azonban veszélyessé nyilváníthatnak bizonyos ebeket, akik korábban emberre vagy állatra támadtak. Korábban a pitbull terrier tartásához kellett engedély, de 2012 óta már nem szükséges.

Anglia

Angliában négy kutyafajta tartása tilos. Az argentin dog, a tosa, a brazil masztiff és a pitbull szerepel a listán. Ha valaki mégis birtokolná valamelyiket, komoly büntetésre számíthat. Keverékek esetén gyakran végeznek DNS teszteket, és alaposan kivizsgálják, hogy fajtatiszta állatról van-e szó. E gyakorlat annyira megosztó, hogy Professor Green angol rapper dokumentumfilmet is forgatott róla a BBC közreműködésével.

A brazil masztiff.

De milyen kutyák is ezek?

A pitbullt nem kell sokaknak bemutatni. Rengeteg sztereotípia övezi ezt a hivatalosan még nem elismert fajtát. Sajnos gyakran használják még napjainkban is kutyaviadalokra, kivételesen erős harapása pedig igen veszélyes. Ennek ellenére megfelelő szocializáció és gazda mellett barátságos, kedves fajta.

Az argentin dog kevésbé ismert kutya. Hatalmas, fehér színű eb, megjelenése tekintélyt parancsoló.

A brazil masztiff, vagy portugál nevén fila brasileiro egy hatalmas, erős kutya. Határozott gazdát igényel, akit élete végéig hűségesen véd és szeret.

A tosa inu egy japán kutyafajta. Régen harci kutyának használták, manapság őrző-védő kutyaként tartják. Ennek ellenére értelmes, nyugodt és kiegyensúlyozott fajta.

A japán származású tosa inu.

Németország

Németországban az úgynevezett bull típusú kutyák tartása nem megengedett. Ezek a már fent említett amerikai pitbullok, amerikai staffordshire terrierek, bullterrierek és a staffordshire bullterrierek. Ezeket a fajtákat sokan összetévesztik egymással, és a hozzá nem értő emberek sajnos keverve szaporítják is őket.

A bullterrier arca egyesek számára szívmelengető, mások szerint félelmetes.

Dánia

Dániában 2011 óta 10 kutyafajta tenyésztése, importja, eladása tilos.

Ezek:

 • amerikai pitbull terrier,
 • amerikai staffordshire terrier,
 • amerikai bulldog,
 • tosa inu,
 • kangal,
 • kaukázusi juhászkutya,
 • brazil masztiff,
 • délorosz juhászkutya,
 • sarplaninai juhászkutya,
 • közép-ázsiai juhászkutya,
 • tornjak
A tornjak a horvátok terelőkutyája.

Norvégia

Norvégiában 2004 óta tiltottak az alábbi fajták:

 • argentin dog,
 • amerikai pitbull terrier
 • amerikai staffordshire terrier
 • tosa inu
 • csehszlovák farkaskutya
 • brazil masztiff

Olaszország

Itáliában egészen más a helyzet. 2003-ban kiállítottak egy listát, amin 93 kutyafajta szerepelt tiltottként vagy kiemelten veszélyesként. Ezen olyan kutyák is szerepeltek, mint a barátságosságáról híres border collie vagy a welsh corgi. 2007-ben a listán szereplő fajták számát lecsökkentették 14-re. 2009-ben teljesen eltörölték a szabályozást.

A corgi külleme és viselkedése is bájos.

Egyesült Államok

Amerikában minden államra más szabályok vonatkoznak. Többek között az amerikai pitbull terrier, a dobermann és a tibeti masztiff a legtöbb helyen tiltott fajta.

Korlátozások

A legtöbb ország nem tilt bizonyos kutyafajtákat, csupán megszabja, ki tarthatja őket. Romániában kilencféle eb birtoklását szabályozza törvény. Egyesekhez bírósági engedély, pszichológiai alkalmassági bizonyítvány szükséges. Komondort és kuvaszt például csak szájkosárral vihetnek az utcára.
Ukrajnában szintén szabályozzák a két magyar fajta tartását.
Fehéroroszországban a megfelelő okiratok hiányában sétáltatni sem lehet komondort.

A komondornak gyakran rossz hírét keltik.

Tenyésztésük tilos

Hollandiában 2014 óta tilos az olyan fajták tenyésztése, akik a túlszaporításból kifolyólag rengeteg egészségügyi problémával küzdenek. A tiltás azonban nem teljes értékű. A mopszokhoz, angol és francia bulldogokhoz hasonló, rövid orrú kutyafajtáknak át kell esniük bizonyos fizikai teszteken, mielőtt bevonnák őket a tenyésztésbe.

A mopsz orra sokszor annyira rövid, hogy nehezére esik a levegővétel.

Skóciában a mopszok, bulldogok tenyésztését teljesen be akarják tiltani. Érveik ugyanazok, mint a hollandoké. A túltenyésztés által ezen fajták lassan képtelenek lesznek a levegővételre. A túltenyésztett Cavalier King Charles spánielek is szenvednek,  koponyájuk természetellenesen kicsi, így agyuk folyamatos nyomásnak van kitéve, hiszen alig fér el.

(Képek: Getty Images Hungary)

argentin dog border collie corgi kutyafajták pitbull tibeti masztiff tiltott kutyafajták tosa inu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink