hirdetés

A DOGZ konferencián a fajtatiltás sem tabutéma

Molnár Enikő

2023. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

2023. október 28-án, szombaton startol a DOGZ konferencia, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a kutyás szakemberek, a tenyésztők és a kutyatartók véleményt cserélhessenek egymással. A hiánypótló rendezvény keretein belül neves szakértők előadásait hallgathatjuk meg, majd a nap végén kerekasztalbeszélgetések során ütköztetjük a nézőpontokat.

hirdetés

A DOGZ konferencián 3 szekcióban zajlanak majd az előadások. Az I. szekció a tiltott kutyafajták jövőjét tárgyalja, a II. szekcióban a nagyragadozókról és a magyar kutyafajtákról lesz szó, a III. szekcióban pedig a városi kutyatartás kerül terítékre. A következőkben az I. szekció előadóival és témáival ismerkedhettek meg.

 

Érdemes mielőbb lecsapni a jegyekre, mert gyorsan fogynak, és Early Bird kedvezménnyel (40%) már csak szeptember 29-ig vásárolhatóak meg.

Aktuális téma

Pont a napokban lehetett olvasni egy nagyon szerencsétlen esetről, ami miatt az Egyesült Királyságban újfent fontolgatják egy fajta betiltását. Az Európai Unióban is számos országban találkozhatunk egy vagy több kutyafajtára vonatkozó regulációval. Erre tökéletes példa Dánia, ahol a májusi Európa Kutyakiállítást tartották. Az országban nem megengedett, FCI által mégis regisztrált fajtáknak (szám szerint tíznek) külön kiállítást rendeztek, ami Magyarországon kapott helyet. A téma tehát kétségtelenül aktuális, és a mai társadalomban elég megosztó, így mindenféleképpen érdekes előadásoknak lehetünk szemtanúi a DOGZ konferencián.

Ott a helye minden komoly szakembernek, de a téma iránt érdeklődő laikusoknak is!

Dr. Jakkel Tamás, az FCI magyar elnökének nyitóelőadását követően három teremben, szimultán hallgathatnak előadásokat a résztvevők október 28-án.

A tosa inu is a tíz fajta közé tartozik.

 

A szekciót Oláh Gábor, a Karakán Klub Egyesület elnökének előadása nyitja meg, a Hat keleti pásztorkutya tiltása az EU-ban címmel. A klub olyan tenyésztőket és kutyatartókat fog össze, akik az orosz, európai és ázsiai kutyafajtákkal hozhatók összefüggésbe, munkájuk pedig a juhász, őrző-védő és területőrző kutyákra összpontosul.

A sort Dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan, Zsargal doktor úr folytatja. Ő az Új Kutyavári Team állatorvosi rendelő egyik klinikus állatorvosa és alapítója. Szakállatorvosi diplomájához készített szakdolgozata is szorosan kapcsolódik a fent említett (brachycephal) fajtákhoz. Mélyrehatóan tanulmányozta a „fajták felső légúti szűkületekkel járó betegségének egyik kisérő, súlyosbító tünetegyüttesét, az idült gége- és garat gyulladást”. Elmondható, hogy az ilyen típusú kutyákat tetőtől talpig ismeri, és jelenlegi helyzetükkel kapcsolatban is nagyon tájékozott. Biztos, hogy előadásán, ami a Brachycephal fajták – mik az európai tiltások egészségügyi okai címet viseli, számos érdekességet elmond.

A délelőtti előadások sora még nem ér véget

A következő előadó Árkossy Beatrix 2016 óta a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) irodavezetője, többek közt okleveles agrármérnök és a BBS-KTK (svájci fehér juhászkutya klub) elnöke. Előadásának címe a Veszélyes kutyafajták – ellenvélemény. MEOESZ vs európai kutyás szervezetek.

Őt követi Simoncsik Rita, aki a Hogyan készüljön fel egy tenyésztő a fajtatiltásokra? című előadásával gyakorlatias témát vesz górcső alá. Elsősorban angol bulldogok tenyésztésével foglalkozik, munkája során törekszik a fajta megóvására és egészségének védelmére. A Kupakos Angol Bulldog Kennel tulajdonosa, emellett a Hungária Bulldog Szekció Fajtagondozó Egyesület elnöke.

Dr. Balogh Béla a Kedvenc Állategészségügyi Központ váci rendelőjének egyik alapítója és állatorvosa. 2011-ben kisállat specialista klinikus szakállatorvosi diplomát szerzett. Fő érdeklődési területei a lágysebészet, illetve a csont-és ízületsebészet, így nem meglepő, hogy a szekció témáját ebből a szemszögből fogja megközelíteni. Előadása Fül- és farokvágás tiltásának okai és következményei címmel lett meghirdetve.

A délelőtti (jobban mondva a szünet előtti) blokkot Nyakas Gábor zárja 12 órakor kezdődő, A megbélyegzett kutyák! Valóban minden kutya beilleszthető a társadalmunkban? című előadásával. Már egészen fiatal korától kezdve kutyákkal foglalkozik, mára kutya viselkedés szakértő, kutyatréner, aki a kutyák kiképzése mellett figyelmet fordít a gazdák „kutyául tanítására” is. Nemzetközi szinten is elismert tréner, gyakran tart itthon és külföldön is előadásokat. Célja, hogy a magyar kutyatartási kultúrát fejlessze.

Ebéd után is érdemes maradni

Vasszi Zoltán előadása, a Pitbull terrier/Amstaff jövője címmel indítja a nap második felét. Zoltán a Tiger Tattoo’s Amerikai Staffordshire Terrier kennel tulajdonosa, illetve a MASTAFF Egyesület (Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület) elnöke. Fiatalkorától kezdve kutyákkal foglalkozik. Szívügye a felelősségteljes tenyésztés, a kutyák egészségének megőrzése és a megfelelő tesztek elvégzése a következő kutyageneráció javára.

Őt követi Schmidt Ede László, hasonlóan két kutyafajta jövőjéről beszél a Tosa Inu / Fila Brasileiro című előadásában. 45 éve foglalkozik kutyákkal, és időközben kikristályozódott számára, hogy neki leginkább a fentebb említett két kutyafajta való. A Magyar Molosszer Tenyésztők Egyesületének és a Magyar Molosser Kedvelők Egyesületének az elnöke, illetve a Dahoman Molosser Kennel tenyésztője. Nagyon komolyan veszi a feladatát, hivatásként gondol a felelősségteljes, első sorban az egészséges állományt fenntartó tenyésztésre.

Közeledik a nap vége, és utolsó előttiként Varsás Tamás Presa Canariao / Argentin dog címmel előadást tart a két fajta jövőjéről. Hobbikutyásból lett elismert és felelős tenyésztő, emellett a kiállításokra járás, szolgálati kutyázás és a civil őrző-védőzés sem áll messze tőle.

A kerekasztal-beszélgetések előtt még egy érdekes téma vár a látogatókra, Kocsis Miklós Boerboel, bull típusú kutyák jövője című előadása. Miklós a Bulldog enciklopédia szerzője, és elkötelezetten hangoztatja a szakmai megközelítés fontosságát.

A DOGZ konferencián a boerboel fajtáról is szó lesz.

A nap még nem ért véget

Csakúgy, mint a többi szekció végén, a tiltott kutyafajták esetében is kerekasztal-beszélgetéssel zárul a nap, Kocsis Miklós, Schmidt Ede László, Vasszi Zoltán, Varsás Tamás és Oláh Gábor szóváltása igazán izgalmasnak ígérkezik.

A tiltott kutyafajtákról talán legtöbbünknek a pitbullok jutnak eszünkbe, hiszen az utóbbi években tendenciaszerűen őket emelik ki. De több kutyafajta is diszkrimináció áldozata, a téma igen tágas, és sokféle nézőpontot rejt. Ami biztos, hogy ahhoz, hogy mélyebben belelássunk a regulációk hátterébe, meg kell ismerni a célpontba került fajtákat. A felelősségteljes tenyésztéstől kezdve az orvosi megfontolásokon keresztül a fajták bemutatásáig tulajdonképpen mindent felölelnek a fenti előadások, legalábbis amit időnk enged. Akit érdekel a tiltott kutyafajták jelene és jövője, az biztos, hogy élvezettel fogja hallgatni az előadók mondanivalóját.

 A jegyeket Early Bird kedvezménnyel (40%) már csak szeptember 29-ig vásárolhatod meg.

A konferenciáról további részleteket a DOGZ honlapján olvashatsz. Nagy szeretettel várunk!

 

amstaff argentin dog boerboel dogz konferencia felelős kutyatartás fila brasileiro kutyatartás kutyatenyésztés magyar ebtenyésztők országos egyesületének szövetsége pitbull presa canario tiltott kutyafajták tornjak tosa inu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink