hirdetés

Európa Kutyakiállítás a tiltott kutyafajtáknak

Molnár Enikő

2023. június 4 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

Május 18-21-ig tartott az Európa kutyakiállítás, amit ebben az évben Dániában rendeztek meg. De sajnos nemcsak azok a kutyák kerültek kizárásra, akiknek a fajtája nem FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) regisztrált, hanem azok is, akiknek a fajtája ki van tiltva az országból.

hirdetés

Pontosan 10 ilyen kutyafajta van, akiknek ezért külön Európa Kutyakiállítást szerveztek nekik, ez az FCI 10 Breeds European Dog Show 2023. Ennek a kiállításnak Magyarország a házigazdája, szervezői a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége). A tegnapi napon került megrendezésre a Hungexpon, egy rendezvénysorozat keretein belül, ami pénteken kezdődött a Grand Prix Budapest CACIB (nemzetközi) kutyakiállítással. Az Európa Kutyakiállítás májusi nyertese (Best In Show) egy Dandie Dinmont terrier volt, aki a Teddy névre hallgat.

5 kiállítás 3 nap alatt

Június 2-4-ig 5 kiállítás megrendezésére vállalkoztak, amelyeket Facebook oldalukon élőben követhetünk.

Grand Prix Budapest CACIB

A kiállítás első napján kapott helyet ez a kvalifikációs kiállítás, amelynek nyertese (Best In Show) részt vehet a neves Crufts kutyakiállítás 2024-es rendezvényén.

President Cup FCI: CACIB (nemzetközi) és CAC (nemzeti)

A President kupa kutyakiállítás külön vonultatja fel az FCI 10 fajtacsoportját, június 3-án I-III-ig, 4-én pedig IV-X-ig. Ezek a csoportok a következők:

 1. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
 2. Pinscherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi- és pásztorkutyák
 3. Terrierek
 4. Tacskók
 5. Spiccek és ősi típusú kutyák
 6. Kopók és rokon fajták
 7. Vizslák
 8. Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák
 9. Társasági kutyák
 10. Agarak

FCI által el nem ismert fajták II. Európa Kupája

Bár az FCI 356 kutyafajtát elismer, még mindig vannak kutyák rajtuk kívül is, akik fajtisztának tekinthetők. Nekik rendezik meg ezt a kutyakiállítást. Ilyen fajták például a moszkvai őrkutya vagy a vörös mosómedvekopó.

FCI 10 Breeds European Dog Show 2023

A 2021-es Európa Kiállításon egy argentin dog volt a Junior Group 4. helyezete. Forrás: facebook

Az Európa Kutyakiállításon nem vehettek részt azok a fajták, amelyek tenyésztését betiltották Dániában. Mivel viszont FCI által elfogadott fajták, így meg kellett adni a lehetőséget ezeknek a kutyáknak is, a körülmények ellenére. Ezért került tegnap megrendezésre ez a kiállítás, kimondottan a következő kutyafajtáknak:

 1. Sarplaninai juhászkutya
 2. Fila Brasileiro
 3. Tosa inu
 4. Amerikai staffordshire terrier
 5. Argentin dog
 6. Délorosz juhászkutya
 7. Kaukázusi juhászkutya
 8. Kangal
 9. Közép-ázsiai juhászkutya
 10. Tornjak

Vasárnap a kiállítással párhuzamosan

Akik inkább a kutyasportok iránt érdeklődnek, azok megnézhetik vasárnap a Magyar Kutyafajták Országos Agility Bajnokságának első fordulóját, szintén a Hungexpon, a pavilon mögötti füves pályán. Ahogy a neve is sugallja, magyar kutyafajták versenyeznek, és közel 30 résztvevő méri össze gyorsaságát és precizitását.

Program iskolásoknak: tanösvény

A MEOESZ először 2021-ben mutatta be tanösvényét, amely a 9 magyar kutyafajtát (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó) ismerteti az érdeklődőkkel. Azóta már az ország különböző nagyvárosaiban is megtartották, hogy a gyerekek megismerhessék hazánk kincseit.

„Tanösvényeink célja, hogy megismertessük a diákokat a kilenc magyar kutyafajtával, bepillantást nyerjenek a kulturált és felelős állattartás világába, tanuljanak a kutyákhoz való közeledésről, a velük való bánásmódról és viselkedésről.”- FCI 10 Breeds European Dog Show 2023 – Budapest – Hivatalos Facebook oldal, 2023.05.29

Az eseménysorozaton kisebb kutyás bemutatók és klubkiállítások is helyet kapnak, így minden kutyakiállítás-kedvelő megtalálhatja a neki tetsző eseményt, amire akár a mai napon is érdemes még ellátogatni.

amerikai staffordshire terrier argentin dog Európa Kutyakiállítás fila brasileiro kangal kaukázusi juhászkutya közép-ázsiai juhászkutya kutyakiállítás sarplaninac tosa inu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink