hirdetés

Táncverseny kutyáknak? Az Európa Kutyakiállítás mellett erre is sor kerül

Molnár Enikő

2023. május 18 - Képek: Getty Images Hungary, European Dog Show Facebook

Ma kezdődött az éves Európa Kutyakiállítás (EDS). Minden alkalommal más ország a kiállítás házigazdája, idén Dániában rendezik meg. Egészen május 21-ig tart az esemény, és az érdeklődőknek megvan a lehetősége, hogy élőben kövessék a versenyszámokat a Facebook oldalukon megadott linkre kattintva.

hirdetés

Az Európa Kutyakiállítás 2023 (EDS) az FCI (Fédération Cynologique Internationale, magyarul Nemzetközi Kinológiai Szövetség) nevéhez kapcsolódik, és minden évben több ezer ember és kutya számára jelent életre szóló élményt. Évente változik a helyszín, így marad sokszínű a kiállítás. 2021-ben Magyarország volt a házigazdája a neves eseménynek, már harmadik alkalommal. Először 1993-ban, majd 2008-ban adatott meg a lehetőség hazánknak, hogy a kutyakiállítást megrendezze.

Az idei EDS-el párhuzamosan az Agria Winner Show, illetve a DKK European Cup Winner Show is helyet kap a hétvégén. Sőt, ezekkel egy időben, szintén a Messecenter Herningben betekintést nyerhetünk a Dog Dancing Világbajnokságba, így meglehetősen sok látnivalóra készülhetünk.

A kiállításról

A kiállítást idén a Messecenter Herning-ben rendezik meg, Dániában. A  felelős szervezet a Danish Kennel Club, akikhez a 2010-es World Dog Show is köthető. Az eseményen több, mint 20000 kutya vett részt. Mindenképpen egy nívós és látványos eseményre lehet számítani, de a részvétel szigorú szabályokhoz kötött. Az előírások a következők:

  • Csak FCI által elfogadott kutyafajtával lehet nevezni (a legtöbb kutyafajta elfogadott, ez alól pont kivétel például az Amerikai Pitbull Terrier)
  • Dánia által elfogadott, pedigré-regisztráltnak kell lennie az ebnek
  • A kutyának FCI által elfogadott kennelhez kell tartoznia
  • A kutya füle nem lehet vágva, illetve (bizonyos fajták, például a Magyar-és a Német Vizslák kivételével) a farok csonkítását se támogatják, így automatikusan diszkvalifikálva vannak ezek a kutyák.

Dániában több kutyafajta is be van tiltva, így ők sajnos nem vehetnek részt az ott megrendezett EDS-en. Ilyen helyzetben vannak például az Amerikai Staffordshire Terrierek és a Kaukázusi juhászkutyák. Velük együtt 10 fajta van, akiket nem engedélyeznek. Viszont nem kell elkeseredni, mert azoknak is lehetősége van az FCI Európai Nyertes címre, akik ilyen típusú ebekkel szeretnének versenyezni. Magyarországon, június 3-án megrendezik az FCI 10 Breeds European Dog Show-t, kifejezetten ennek a 10 fajtának.

Párhuzamosan futó verseny: Dog Dancing

A Danish Kennel Club nagyszabású rendezvényén az Európa Kutyakiállítás 2023 mellett a Dog Dancing Világbajnokság is május 18-21-ig kerül megrendezésre. Aki még nem látott táncoló kutyákat, annak érdekes élmény lehet, ahogy kutya és gazdája koreografáltan mozog együtt a pályán-mindezt zenére! A Dog Dancing versenyeknek két formája van- lábnál követés zenére, illetve kötetlen mozgás. Csapatban és egyéni versenyzőként is részt lehet venni a világbajnokságon.

Kutyák jólléte

A kiállítás szervezői elhivatottan hirdetik, hogy a kutyák egészsége még mindig a legfontosabb. Több helyen is feltüntetik, hogy a kutyát csak és kizárólag olyan helyzetbe vigye a gazdája, ahol biztonságban érezheti magát. Kiemelik, hogy felelős gazdaként a kiállítók ne ignorálják a kutyájuk egészségét csak azért, hogy részt vehessenek a versenyen. Szomorú, hogy egy ilyen neves eseményen erre külön fel kell hívni a figyelmet, de arra is megkérték a résztvevőket, hogy az autóban, főleg, ha meleg van, ne hagyják benn a kutyájukat. Sőt, ha többszöri felszólításra sem változtat a helyzeten az állattartó, kizárhatják a versenyből.

amstaff dánia dog dancing kaukázusi juhászkutya kutyakiállítás táncoló kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink