hirdetés

A kutyákkal táncoló magyar lány enged betekintést különleges munkájába

Vermes Nikolett

2023. szeptember 2 - Fotó: Böröczki Renáta

Böröczki Renáta a dog dancing műfaj egyik legkiválóbb magyar versenyzője. Számtalan versenyen részt vett kutyájával, aki nagy termete ellenére ölebeket meghazudtoló gyorsasággal hajtja végre a mozdulatokat.

hirdetés

Ez a látványos sport olyan, akár egy színes kutyás foglalkozás, tele különleges feladatokkal, mozdulatokkal, trükkökkel, amelyek erősítik a kutya és gazdája közötti kapcsolatot. Nézzük, hogy pontosan milyen előnyökkel jár a gyakorlása, kiknek ajánlott, és hogyan befolyásolja a kutya viselkedését.

A dog dancing egyik legkiemelkedőbb magyar szereplője

Mindenekelőtt pontosítsuk, hogy mit jelent a dog dancing. Miben más az emberek közötti társastánchoz képest – azon túl, hogy a szeretett kutyánk a partnerünk?

Böröczki Renáta: A dog dancing egy a kutyás sportok közül az engedelmességi ágazatból nőtte ki magát. A kutya és a felvezető egy kűrt ad elő zenére, ahol a kutya tudása van előtérben, és mellette a gazdi művészi tehetsége is megmutatkozik. Dog dancingben kűrnek nevezzük azt a produkciót, amit a kutya és a felvezetője mutatnak be valamilyen tematika szerint. Például lehet táncos vagy történetes egy dog dancing előadás. Míg maga a verseny bírálata legjobban a műkorcsolyához hasonlít, hiszen a művészi előadásmód és a technikai tartalom is értékelésre kerül. A fogalom tisztázása során fontos, hogy a felvezető az egész kűr során beszél a kutyához és instrukciókat ad a kutyának, hogy milyen feladatot hajtson végre, tehát a kutyák nem maguktól táncolnak a zenére. Ez egy nagyon pozitív sport, ahol a kutya boldogan hajtja végre a trükköket és csak olyat kér a gazdi, ami a kutya egészsége számára nem hátrányos.

Hogyan járul hozzá a kutya stabil idegrendszeréhez?

B.R.: Valójában a kutyák idegrendszerét nem lehet befolyásolni, hiszen minden kutya egy adott idegrendszerrel születik. Van eb, ami stabilabb idegrendszerrel születik, és ezáltal könnyebb is vele versenyezni, és van, amelyik gyengébbel, ezáltal ijedősebb és érzékenyebb. Ennek az érzékenységnek van köze a versenyzéshez, hiszen a túlzott félelemből adód reakciók megnehezítik a kutyával való magasabb szintű versenyzést. Azonban egy adott idegrendszerrel születő kutya későbbi viselkedése és versenyzése is nagyban befolyásolható. Mivel a korai szocializáció is nagyban befolyásolja a kutya stabilitását. A dog dancingben használt pozitív tanítási szemlélet pedig sokat segít abban, hogy a kutya magabiztosabb legyen és a gazdival is sokkal mélyebb szoros kapcsolat kialakulását segíti elő.

Renáta egyszerre két kutyával tréningezik

Kik választják ezt a sportot? Milyen jellegű kutyáknak javasolt?

B.R.: A sport napjainkban dinamikusan fejlődik és nagy népszerűségnek örvend a kutyatartók körében. Legtöbben hobbi céllal vágnak bele, azért hogy a kutyusokat lefoglalják, szorosabb legyen a kapcsolatuk a kutyájukkal és a mindennapi élet is könnyebb legyen. Hozzám tanulás miatt és hobbi céllal érkeznek, majd sokan később belekóstolnak a versenyzés világába is. Ráadásul nagy előnye a sportnak, hogy bárhol lehet gyakorolni: otthon a nappaliban, a parkban, az udvaron stb. De lényeges információ, hogy a dog dancing nagyrészt benti sport, ez a trükkök kivitelezése miatt van így, valamint a legtöbb verseny is beltéri csarnokban kerül megrendezésre. Ez is hozzájárul a nagy népszerűséghez, valamint kifejezetten kreatív időtöltés és ezért a kutya és gazdája számára is szórakoztató. Éppen ezért az én mottóm: bármilyen korú vagy fajtájú kutyával lehet, sőt érdemes is belevágni a dog dancingbe.

Kérlek, hogy mesélj a saját kutyáidról, akikkel együtt gyakorlod ezt a sportot.

B.R.: Luna, a moszkvai őrkutyám idén a Dog Dancing Európa bajnokságon képviseli majd hazánkat, ami nagyon nagy szó, hiszen hazai és nemzetközi szinten is ő az egyetlen dog dancingelő Moszkvai Őr. A másik kutyusom Aslan, ő egy hároméves ausztrál juhászkutya, vele idén a Dán Világbajnokságon vettünk részt.

Számos elismerést kaptak eddig

Te magad mikor kezdtél foglalkozni a kutya táncoktatással? Hogyan találtad meg ezt a sportot?

B.R.: A sportra 2016-ban figyeltem fel, amikor Lunával unalmasnak találtuk a sima kutyaiskolát. Izgalmasabb feladatokra vágytunk, mint az ül és fekszik, ezért otthon trükköket kezdtem el tanítani neki és dog dancinges videókat kezdtem nézegetni. Először úgy gondoltam, hogy dog dancingelni azért mégsem fogunk tudni, hiszen Luna óriás testű. Viszont rátaláltam Marina Novoselova és Funny nevű újfundlanijának Európa bajnokságon dobogós helyezett kűrjére – azóta is ők a példaképeim. Ez kellő motivációt adott a folytatáshoz. 2017-ben indultunk először versenyen, akkor kezdő osztályban III. helyen végeztünk. Majd az azt követő években workshopokra jártam és tanultam a dog dancingről. 2019-ben kezdtem el oktatni a sportot és 2021-ben nyitottam meg a Dog Dancing Iskola Budapest névre keresztelt saját sulimat. Valamint abban az évben szereztem meg hivatalos FCI dog dancing bírói képesítésemet. Azóta számos Kezdő, Haladó, Expert szintű tanfolyamot tartottam, valamint idén már dog dancing oktató képzést is és nemrég a Meoesz égisze alatt dog dancing bírói képzést is. Kutyáimmal számos hazai és nemzetközi verseny díjazottjai vagyunk. Most Lunával a szeptemberi Európa bajnokságra készülünk teljes gőzzel.

Böröczki Renáta dog dancing kutya sport táncoló kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink