hirdetés

Ausztrál juhászkutya fajtaleírás: a tehetséges eb, aki egykoron western show-n is fellépett

Jóvári Krisztina

2021. július 10

Az ausztrál juhászkutya sokoldalú, tehetséges munkakutya, aki szívesen részt vesz kutyás sportokban és kiválóan teljesít. Különleges megjelenése és tanítható, intelligens jelleme miatt manapság is kedvelt fajta.

hirdetés

Több helyen még mindig alkalmazzák farmokon terelésre, hiszen hihetetlenül fürge és aktív eb, aki jó terelőösztönnel rendelkezik. Az ausztrál juhászkutya, más néven aussie emellett aktív gazdánál családi és sportkutyának is ideális, a megfelelő szellemi és fizikai lefárasztás mellett.

Eredete

Az ausztrál juhászkutya származására több elmélet is született. A fajta kialakulása a nevével ellentétben nem Ausztráliában, hanem az USA-ban történt. Az ausztrál kötődésnek a baszk telepesekhez van köze, akik az 1800-as években Ausztráliából érkeztek Amerikába az aranyláz idején és magukkal hozták a juhászkutyáikat is. Ezt követően az USA nyugati partvidékén juhokat és marhákat terelő juhászkutyák segítségével kezdték kialakítani az ausztrál juhász fajtát. Vélhetően több kutyafajtát is felhasználtak az aussie létrehozásához.

A farm és a ranch körüli teendők ellátásához kiválóan alkalmasnak bizonyultak az ausztrál juhászok, legyen szó őrzésről vagy terelésről. Kitartó és sokoldalú munkakutyák voltak, ezért nagyra becsülték őket. Nagyobb népszerűségre a II. világháborút követően tettek szert, amikor a közkedvelt western show-k felkapottak lettek Amerikában. Ezek között bika rodeók, lovas műsorok szerepeltek, amelyek szüneteiben az aussie-k is felléptek különböző mutatványokkal. Később tévéműsorok, filmek kedvelt sztárjaivá váltak, ügyességük és tanulékonyságuk alkalmassá tette őket a legkülönbözőbb mutatványok elsajátítására.

Ezt követően az amerikai marhatenyésztők tovább folytatták a fajta alakítását, nagy hangsúlyt fektetve a sokszínűségre, magasfokú intelligenciára, erős terelőösztönre és a szembetűnő megjelenésre, ami magára vonja az emberek figyelmét. Mindezen kiváló tulajdonságok tovább erősítették a fajta népszerűségét az USA-ban és világszerte is.

Fajtastandard

Az ausztrál juhászkutya közepes nagyságú, közepes csontozatú, elegáns megjelenésű eb. Harmonikus felépítésű, a törzse valamivel hosszabb a marmagasságánál. Szőrzete közepesen hosszú, nagy változatosságot mutat. Az aussie feje a testhez arányos, mérsékelten kifejezett stoppal.

Szemszínei igen változatosak, lehet barna, kék, borostyánszínű, illetve ezek kombinációja. A szemek mandula formájúak, élénk, figyelmes tekintetet tükröznek. Az ausztrál juhászkutya fülei háromszög alakúak, magasan tűzöttek, figyelő helyzetben leginkább előre fordulnak.

A hát egyenes, erőteljes, a mellkas mély, eléri a könyök magasságát, azonban nem hordó alakú vagy lapos. A farok sok esetben természetes csonka farok vagy hosszú, lelógó. Mozgása könnyed, szabad térölelő mozgás. Harmóniát, fürgeséget sugall, a mellső és a hátsó végtagok mindeközben párhuzamosan mozognak.

Az aussie szőrzete közepesen vastag, fedőszőrből és aljszőrből áll. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, közepes hosszúságú. Színe nagyon változatos, lehet fekete, blue-merle, vörös, red-merle, mindezek fehér jegyekkel vagy azok nélkül, illetve vörös jegyekkel, vagy nélkülük. Marmagassága kanok esetén 51-58 cm, szukáknál 46-53 cm. Várható élettartamuk körülbelül 12 év.

Blue-merle ausztrál juhászkutya.

Jelleme

Az aussie egy élénk, barátságos, kiváló munkakedvű és kitartó eb. Munkája gyors, pontos, emellett lendületes és precíz is. Imád a gazdájával együttműködni, igényli a rendszeres feladatokat. A tehetség és intelligencia rendkívül jól jellemzi az ausztrál juhászt, szinte valamennyi tevékenységben kiemelkedően teljesít, legyen szó terelésről, agilityről, frizbiről, dog dancingről vagy engedelmességi sportokról.

Könnyen motiválható eb, az új feladatokat hamar megtanulja. Szereti a változatosságot, így ne mindig ugyanazt ismételtessük vele, hanem tegyük változatossá a tanulási folyamatot. Ha nem törődik vele kellőképp a gazda, találékonyságának és tettrekész jellemének köszönhetően az aussie talál magának egyéb elfoglaltságot.

Ideális környezet

Az ausztrál juhászkutya lételeme a munka, így a fizikai és mentális lefárasztására is kiemelten sok figyelmet kell fordítani. Nem hiperaktív, azonban nagy mozgásigényű fajta. A rendszeres testmozgást minden nap igényli, a hosszú séták, kocogás, illetve valamilyen kutyás sport is ideális mozgásforma számára. Mivel eredetileg farmokon, ranch-eken dolgozott, kiváló terelőösztönnel rendelkezik, így a terelés is hozzáillő kutyás sport. Nagy kertben, tanyán jól érzi magát, amelyet ügyesen őriz.

Nevelésére nagy hangsúlyt érdemes fektetni. Pozitív megerősítéssel szinte bármi elérhető egy aussie-val, hiszen rendkívül intelligens és tanulékony. A következetesség azonban a tréningek során és nevelésben is elengedhetetlen, mivel amit egyszer megenged a gazda az ausztrál juhászkutyának, arra emlékezni is fog.

Elsősorban munkakutya, aki valamely kutyás sportágban szereti kamatoztatni tudását. Alkalmas családi kutyának is, azonban kizárólag aktív gazda mellé, aki fizikai és mentális lefárasztást biztosít számára.

Ápolás

Az aussie szőrzete kettős, aljszőrzetből és fedőszőrzetből áll. Ennek rendszeres ápolása elengedhetetlen, alapos fésülést kíván, kiemelten a vedlési időszakban. Ilyenkor a hulló aljszőrzetet el kell távolítani, heti többszöri fésüléssel. Fontos ezek mellett a fülek és a szemek tisztán tartása.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtát érintő betegségek között szerepel a csípő és könyökízületi diszplázia, valamint a különféle szembetegségek, mint például a PRA (progresszív retina athópia) és az epilepszia. Két merle színű egyed pároztatásából gyakran születnek süket és/vagy vak utódok, ezért ez a kombináció nem megengedett.

(Képek: Getty Images Hungary)

agility ausztrál juhászkutya dog dancing juhászkutya munkakutya őrzőkutya pásztorkutya terelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink