hirdetés

Ha ismered kutyád ösztöneit, ilyen hatékony lehet a kölyöknevelés!

Várhelyi Dóra

2021. június 12

A kis szőrgombóc, akit most hoztál el a tenyésztőtől irtó cuki, és máris úgy szereted, mintha a saját embergyereked lenne. A szőrös felszín alatt azonban elméje sokkal inkább az őséhez, a farkashoz hasonlít, mint az emberéhez. Ha már kölyökkorban megismered és megérted kutyád ösztöneit és viselkedését, és ezek alapján fogsz hozzá neveléséhez, biztos utat találsz egy kiegyensúlyozott kutyához.

hirdetés

A legtöbb kutya viselkedése már egészen kölyökkortól valamilyen módon kapcsolódik a farkas által átadott, genetikailag kódolt ösztönökhöz. Ha megfelelően kezeled kutyád nemkívánatos szokásait, pozitívvá formálhatod őket. A kertben például nem jó, ha ás a kutya, a szarvasgomba keresésnél azonban kifejezetten előnyös. A kerítésen való átugrálás szintén tiltólistás, de az agility edzésen azért nem baj, ha az eb nagyot ugrik. Állj meg, kalandozz el az ösztönök világába, végtelen sok lehetőséget és megoldást találsz!

Korai kezdés, fél siker

A korai szocializáció a képzés előszobája, nevezhetjük egyfajta előképzésnek is. Segít abban, hogy megakadályozd a rossz viselkedéseket.

Egyre több helyen foglalkoznak már 10 hetes kortól kölykökkel, a pozitív megerősítés módszerével, az alap ösztönök kihasználásával. Ez tökéletes megoldás, hogy a későbbiekben csak pontosítani kelljen, és csak a korrekcióra koncentrálni. Sokan még mindig azt mondják, hogy 6-7 hónapos koráig nem kell „képezni” a kutyát, hadd legyen gyerekkora, majd a sok idegesítő problémát fojtó lánccal, büntetésekkel és végletes megoldásokkal lehet csak rendbe hozni. A korai kezdés lehetőség arra, hogy kihasználd a kölyök kritikus szocializációs időszakát, és rávezesd a jó viselkedés megtartására.

A kölykök legelőször anyjuk által szocializálódnak. /Fotó: Várhelyi Dóra

A szocializációs időszak egy olyan szakasz, amikor a vadon élő kölyökállatoknak gyorsan kell tanulniuk a túlélés érdekében. Ugyanebben a kritikus időszakban a házasított kutyakölykök megtanulják, hogy mely viselkedés elfogadható emberi falkájuk számára, mik azok a dolgok, amiért jutalom és dicséret jár, hogyan lesz az együttélés biztonságos és kiszámítható.

Néhány példával szeretném bemutatni, hogyan tudod a kölyök ösztöneit kihasználva érvényesíteni elvárásaidat vele szemben.

Félénk a kölyök! Mit kezdjek vele?

A félénkség lehet genetikai, fakadhat a megfelelő szocializáció hiányából, vagy a kettő kombinációjából. Egy félénk farkas nem él sokáig, hiszen ha félelmei visszatartják az élelem keresésben vagy az önvédelemben, hamar odavész. Kutyád azonban nem szembesül az életveszélyes erőkkel, a túléléshez nem szükséges bátorság, stabil mentális háttér.

Minden kölyökkutyát megfelelően szocializálni kell (még a merészeket is), de a félénk kölyök szocializációja elengedhetetlen. Saját magára hagyva, a félénkségéhez igazodva viselkedése fokozódik, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Ezek a kölykök több türelmet igényelnek. Keresd a lehetőségeket, hogy találkozhasson emberekkel, más állatokkal, tárgyakkal, zajokkal, ingerekkel és minden találkozás sikerélménnyel érjen véget. Ne erőltess semmit. Ha kényszeríted, felerősíted a menekülési reakciót, de ne is törődj bele viselkedésébe. Szelíden, türelmesen lépésről lépésre ismerjen meg mindent, ami eddig félelmet váltott ki.

A megbízható behívhatóság kölyökkorban kezdődik!

A vadon élő kölykök egyik legmélyebb alapösztöne a követési ösztön. Piciként mindig a falka többi tagjának közelében maradnak, ez alapszabály a túléléshez. Hiszen ha elkóborol, felkaphatja egy ragadozó madár vagy más vadállat, egyedül nem tudja magát melegíteni, nem tud élelmet szerezni. Bármennyire is hihetetlen, de a háziasított kölyökkutyában is pontosan így él ez az ösztön. Sokkal jobban akar a közeledben maradni, mint amennyire te attól félsz, hogy elkóborol. Ha hívod vagy csak cuppogó, fütyülő hangot adsz ki, már szalad, azonnal, feltétel nélkül. Érdemes ezt az ösztönt már egészen pici korban kihasználni, és rögzíteni, hogy a későbbiekben ne legyetek pórázzal összekötve. Minden visszaérkezést, minden figyelmet igyekezz jutalmazni, dicsérni.

Jó játék a 8-10 hetes kölyökkel a „bújócska”. Persze nem neki kell elbújnia, ő minden esetben a kereső. Abban a pillanatban, hogy nem figyel, bújj el egy bokor mögé, vagy bárhová, ahol nem lát (ne túl messzire). Várd meg, míg észreveszi, hogy eltűntél, ez csak néhány másodperc. Majd szólj neki hangosan, mielőtt önálló keresésbe kezdene vagy megijedne. A megtalálás legyen ünnepélyes, boldog pillanat, teli dicsérettel, jutalommal, így erősítve a követési ösztönt.

Szintén jó játék a „fogócska”, hangsúlyozom, mindig a kutya a fogó és a gazdi a menekülő. Sosem fordítva. Mikor látod, hogy nem figyel, elkalandozott vagy hívod, és ő hezitál, indulj meg az ellenkező irányba, és fuss. Kiadhatsz hangokat, hogy még jobban felhívd magadra a figyelmet. Sípoltathatsz játékot vagy pattogtathatsz labdát is közben. A lényeg, hogy bekapcsoljuk a játékba a zsákmányösztönt. Így éred el, hogy menjen, ha hívod, és máris jöhet a jutalom, dicséret. Benne pedig az utolsó érzés marad meg: odamentem és nagyon jó volt. Ezzel is erősíted, hogy maradjon a falkával.

Tűhegyes fogak, állandó harapdálás, le kell nevelni a kölyökkutyát az efféle játékról?

Az összes nem kívánt viselkedés közül a harapás a legkevésbé társadalmilag elfogadható az ember számára. A harapás mégis teljesen természetes viselkedés a kölyök számára. A farkaskölykök játékból és figyelmeztetésből egyaránt használják a fogaikat, szinte sosem azért harapják egymást, hogy kárt tegyenek a másikban. A kölykök egymással játszva tanulják meg a harapás módjának, erősségének fokozatait. Ha túl erősen harap, az alomtársa feljajdul, és megtagadja a játékot egy időre. Így a harapó azt észleli, hogy ha ezt teszi, a játék, szórakozás véget ér. Élete első 5 hónapjában tökéletesen megtanulja irányítani játékos harapásának erejét. Ha nincs erre mód, mert korai az elválasztás vagy nem jár a kölyök hasonló korúak társaságába, sokkal nehezebb rávenni, hogy finomabban használja a fogait.

A nyolc-tíz hetesen elválasztott kölyök harapás-tanító óráit az emberi falkája (új családja) és a kölykök közössége fogja tovább folytatni. Amikor erősen harap, jajdulj fel hangosan, vékony, fájdalmas hangon, és fordulj el a kutyától. Ismételd meg addig, míg rá nem jön. Többszöri ismétlés után a kölyök harapása lágyulni kezd. Addig ismételd a leckét, amíg a harapás intenzitása fokozatosan csökken, egészen addig, amíg megtanulja, hogy egyáltalán nem harap. Ha ellököd, megpofozod, ordibálsz vele, amikor beléd vési tűhegyes fogait, akkor meghiúsítod a kölyök természetes harapási viselkedését, és ő kudarcot vall. Minél jobban sikerül ezt 5 hónapos kor előtt rendezni, annál kevésbé valószínű egy felnőttkori durva harapás.

Állandó felugrálás kezelése

Minden kutya ösztönösen keresi a jutalmakat. Az ösztön által vezérelt magatartás előnyeinek kihasználásához csak ki kell találnod, hogyan lehet a kívánt viselkedést előnyösebbé tenni a kölyök számára, mint azt, amit nem akarsz. Majd a helyes viselkedést tovább erősítened, amíg be nem programozódik.

A farkasoknak természetesen nincs sok lehetőségük felugrani az emberekre. Négyszemközt köszöntik egymást, orrot szimatolva és arcokat nyalogatva. Kutyád üdvözlő rituáléja során rád ugrál, hogy megpróbálja elérni az arcodat és figyelmet kapjon. Kölyökkorban ezt a viselkedést simogatással, kedves hangokkal, örömmel jutalmazod, mert olyan cuki. Vagy ha kicsit következetesebb vagy, már kicsiként eltolod magadtól, rászólsz, határozottan ránézel, azaz foglalkozol vele, és neki ez is jutalom. Ha mindezek helyett, figyelmen kívül hagyod ezt a viselkedést, elfordulsz a kutyától, ellépsz onnan, hátat fordítasz, hamarabb leszokik róla. Emellett bevezethetsz egy új viselkedést, például leülteted és úgy kapja meg a figyelmedet, akkor üdvözléskor a felugráló kutya helyett egy ülő, csóváló eb fog várni.

Állandóan ugat, megőrülök!

Az ugatás szintén természetes viselkedés. Amikor a kutyád ugatással elkergeti a betörőt, büszke vagy rá és megdicséred, de amikor a postást ugatja vagy a járókelőket, akkor rákiabálsz. Vajon honnan kellene tudnia, hogy mikor jó neked, ha figyelmeztet és mikor nem?

Elkezd ugatni, miközben a kedvenc sorozatodat nézed, és rákiabálsz, hogy „csend legyen!” Azt is gondolhatja, hogy kiabálásoddal, te is csatlakozol az ugatáshoz. Tudomásul kell venni, hogy ez a figyelmeztetés ösztönös, a kutya ugat, így jelez, ha valami nemkívánatos dolog történik. Nem fontos dicsérni, de meg is köszönhetjük neki, hogy jelzett és tudathatjuk vele, hogy átvettük az irányítást. Ha elcsendesedik, megjutalmazod, „jó kutya, csendes”. Rávezeted, beprogramozod, hogy a „csend” vezényszó megértése és végrehajtása jutalommal jár.

Az a kutya, aki megállás nélkül ugat a kertben, az már más kérdés. Ez a viselkedés inkább az unalom jele, így fejezi ki, hogy része akar lenni a falkának. Vidd be magadhoz és szoktasd szobakennelhez, így nem kell attól tartanod, hogy szétrágja a házat. A kutya falkaállat. Egyedül nem érzi jól magát, és pótcselekvésekbe fog. Az egyik ilyen az ok nélküli ugatás.

Legközelebb, amikor kölyökkutyád olyasmit tesz, ami nem tetszik, állj meg és gondolkodj, mielőtt kiabálnál. Nem azért tette, mert bosszantani akart, ő egy kutya. Vajon milyen ösztön vezérli viselkedését? Működj együtt ösztöneivel, hogy a viselkedését pozitívvá tudd alakítani. Megéri kreatívnak lenni, a végeredmény egy kiegyensúlyozott, boldog kutya és gazdi.

Várhegyi Dóri Kutyauszi – Dog Hotel

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Getty Images Hungary, Várhelyi Dóra)

kölyökkutya kölyökkutya nevelése kölyökkutya tanítása kutya ösztön nevelés szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink