hirdetés

Felforgatja a kutya az udvart? Így építs kutyabiztos kertet!

Bodri Melissza

2021. június 4

Hajlamos a kutyád felásni a kertet vagy szereti kezelésbe venni a virágágyásokat? Bosszantó, hogy mindig megrágja a kerti berendezéseket? Lehet, hogy itt az ideje ,,kutyabiztossá” tenni a portát!

hirdetés

Nem csupán az a fontos, hogy megóvd garázdálkodó kedvenced rágási, ásási szenvedélyétől az udvart. Ugyanis arra sem árt ügyelned, hogy egyes dísznövények, virágok mérgezőek lehetnek a számára. Továbbá egy kilazult kerítéselem, egy földön felejtett éles tárgy is balesetveszélyes lehet az állat számára. Ezért lényeges, hogy légy nagyon körültekintő. Lehetőleg alakíts ki egy olyan környezetet, ahol nemcsak a kutyát tudhatod biztonságban, hanem a kert is épségben marad.

Kerítsd el a terepet!

Ha van konyhakerted vagy virágágyásod, ahova nem szeretnéd, hogy a négylábú betegye a mancsát, akkor határold el kerítéssel! Szintén jó ötlet lehet, ha kijelölsz az udvaron egy bizonyos nagyságú területet, ahol a blöki szabadon mozoghat. Ezen az elkerített részen ne helyezz el olyan tárgyakat, kerti berendezéseket és növényeket, amelyekben az eb kárt tehet.

A kerítés legyen strapabíró, és elég magas ahhoz, hogy az állat ne tudjon átmászni rajta. A jól megerősített palánk akkor is fontos, ha a kutyus hajlamos a szökésre. Legyen hézagmentes, és a talajnál se tudjon kibújni, vagy a kerítés alatt gödröt ásni. Egyes kutyáknak a vérében van az ásás, ezért mindig ellenőrizd, hogy a palánk biztonságos-e, akad-e valamilyen javítanivaló rajta.

Így ügyelj a biztonságra

Járd körbe a kertet, és győződj meg róla, hogy nincsen semmiféle olyan dolog szem előtt (például szerszám), amely balesetet okozhat. Például a létrát, kerti padot is célszerű elrakni, hogy ne tudjon rá a kíváncsi állat felmászni. A tavakat, medencét is ajánlott elkeríteni vagy elfedni. Ne alkalmazz az állat egészségére ártalmas anyagokat – például gyomirtót – az udvaron.

A garázst, műhelyt is zárd be, nehogy hozzáférjen mérgező, káros termékekhez. Ha a kártevőket szeretnéd elriasztani, például a csigákat csigacsapdával, akkor válassz környezetbarát és vegyszermentes alternatívát, és helyezd olyan helyre, ahol a kutya biztosan nem érheti el. Érdemes a komposztálótól is távol tartani az ebet, hiszen az akár tartalmazhat a jószág számára veszélyes gyümölcsmaradványokat is (például szőlőt).

Ha a kerítés nem segít

Ha nem tudod elkeríteni kerítéssel az udvar bizonyos részeit, akkor lehetőleg ültess olyan növényeket, melyek esetleges elfogyasztása biztosan nem árthat a kutyának. Ötletes módszer lehet, ha olyan környezetbarát illatanyaggal (például citrusfélék, ecet) spricceled körbe az adott területet, melyeknek szaga taszítja az ebet. Akár egy speciális kutyariasztó spray is hatásos lehet. Ez utóbbi segíthet a kerti bútorok védelmében is, hogy ne rongálja meg azokat. Továbbá mutatós és praktikus megoldásnak bizonyulhat, ha valamilyen sövénnyel, rózsabokorral ülteted körbe a pázsitot, veteményest, hogy az eb ne férhessen hozzájuk.

Kösd le az energiáit!

Érdemes lehet kialakítani egy külön kis homokozósarkot kedvenced számára, hogy ott élje ki ásási szenvedélyét, és ne a veteményes lássa viselkedésének kárát. A bútorok megrágása ellen pedig hatásos lehet, ha adsz neki speciális játékokat, például rágócsontokat, melyek segítik levezetni a felgyülemlett energiáit. Igyekezz minél többet mozogni, játszani a négylábúval! Lehet, hogy a rossz viselkedést az unalom, a stressz vagy a szorongás idézi elő. Ezért foglalkozz eleget a kutyával, hogy ne az udvar felbolygatásával kösse le felesleges erőtartalékait.

Fontos a nevelés

A kutya megfelelő nevelése nagyon fontos. Lényeges, hogy már kiskorától kezdve tanulja meg, hogy mit szabad tennie az udvaron és mit nem. Ha következetlen vagy, és nem adod az állat értésére világosan, hogy mit vársz el tőle, akkor az oktatás sem lesz eredményes. Ha úgy érzed, hogy nem sikerül megszabadulni a rossz szokásokról, például az ásásról, rágásról, a kerítés átugrálásáról, akkor kérd ki szakértő tanácsát.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásás biztonság a kertben kerítés kutya a kertben kutya kertben tartása kutya viselkedése kutyabiztos kert rágás rossz szokások szökés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink