hirdetés

6 hétköznapi illat, ami a kutyát rettentően irritálja: bántó az érzékeny orrának

Buzgó Csilla

2020. augusztus 28

Öröm az ürömben, hogy ezeket az aromákat majdnem kivétel nélkül hatékonyan alkalmazhatod kedvenced távoltartására a lakás vagy a kert egyes pontjaitól.

hirdetés

A kutyák orra az emberekénél sokkal érzékenyebb: míg nekünk nagyjából 5-6 millió szaglóreceptorunk van, az ebek 220 millióval rendelkeznek. Nem nehéz elképzelni, hogy érzik magukat, amikor szúrós szagokkal találkoznak ilyen kifinomult szimat birtokában. De mi a helyzet a kellemes illatokkal? Mutatunk néhány általunk megszokott aromát, melyektől inkább tartsd távol kedvencedet, ha jót akarsz neki!

Citrusfélék

Ami olvasatodban a frissességet és a tisztaságot jelképezi, kutyád számára maga lehet a kénköves pokol, pláne magas koncentrációban. A citrom, a narancs, a mandarin és a gyümölcscsalád többi tagja ugyanis olyan olajokat tartalmaz a héjában, melyek belélegezve irritálják az állat légutait. Kedvenced a citrusfélék levéért sem rajong, tehát ha szeretnéd őt távol tartani a lakás valamely pontjától, használj 100%-os illóolajat, vagy egyszerűen csak dörzsöld be a területet gyümölcshéjjal! Vigyázz, nehogy a kutya felnyalja a nyomokat, mert ezek az anyagok toxikusak lehetnek számára!

Ecet

Nos, ezt mi is meg tudjuk érteni, hiszen rengeteg ember irtózik az ecetszagtól. Amennyiben te hajlandó vagy elviselni otthonodban, jó ötlet a kutya ürítési baleseteinek nyomait ezzel feltakarítani. Az ecet ugyanis semlegesíti a vizelet vagy az ürülék szagát, illetve taszítja a négylábút, tehát kicsi az esélye annak, hogy újra azon a ponton fogja elvégezni a dolgát. Akkor sincs baj, ha a még fel nem száradt ecetes-vizes foltba belenyal, mert szerencsére ez a folyadék nem mérgező számára.

Alkohol

Bár akadnak emberek, akiknek semmi bajuk a tömény alkoholszaggal, azért a legtöbben fintorognak tőle, és ez igaz a kutyusokra is. Vigyázz, nehogy az állat belekóstoljon a szeszbe, mert súlyos mérgezést kaphat! Ha mégis megtörtént a baj, azonnal vidd őt orvoshoz, mert az alkoholmérgezés hatására komoly szervi rendellenességek alakulhatnak ki igen rövid idő alatt is.

Chilipaprika

A chilifélékben jelen lévő kapszaicin tüzes hatását nem kell bemutatnunk: ez az olaj még belélegezve is csípheti a légutakat. Gondolj bele, mit érez egy kutya, ha ezt a számára ismeretlen anyagot hirtelen megérzi! Mindazonáltal a chiliből készült, bútorokra vagy a lakás tetszőleges pontjaira fújható kutyariasztó spray használatát nem ajánljuk. Nem csak a kutyádnak okozhat egészségkárosodást felnyalás esetén, de a te bőrödet is irritálhatja, ha véletlenül rákerül.

Fűszerporok

A chilihez hasonlóan a bors, a pirospaprika, az őrölt mustármag, és a többi erőteljes fűszer is taszítja a kutyát. Számos kisállatriasztó termék tartalmaz őrölt fekete- vagy cayenne-i borsot, melyet te is alkalmazhatsz, ha valahonnan távol szeretnéd tartani kedvencedet. A szobanövények egészségét a fűszerek nem befolyásolják, tehát bátran szórj belőlük a földjükre vagy a kaspókba, ha kutyád gyakran nevezi ki magát önjelölt kertésznek!

Parfümök

Bizonyosan jártál már parfümériában, és pontosan tudod, mennyire megterhelő orrodnak a sok különböző illat egy helyre zsúfolva. Nos, a kutya akár egyetlen parfüm megszimatolásakor ugyanezt érezheti a rengeteg különféle komponensnek köszönhetően.

Emellett a mesterséges illat elfedi a saját természetes kipárolgásodat, amit a kutya kutatások alapján jobban imád, mint saját fajtársaiét.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség illat irritáló szaglás szimat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!