hirdetés

Valóban megérzik a kutyák, ha egy nő terhes? Hamarabb is, mint ő maga!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 13

A kutyák szinte minden egészségügyi változást képesek kiszagolni. Miért pont a terhességgel kapcsolatban lenne ez másképp?

hirdetés

Az ebek rendkívül komoly segítőtársaink lehetnek egyes egészségügyi kórképek felismerésében. Számos terápiás kutyát arra képeztek ki, hogy bizonyos betegségeket lehelet, vagy anyagcseretermékek alapján szagról beazonosítsanak. A biopsziás vizsgálati eredményekkel összehasonlítva ezek az állatok csaknem 100%-os pontossággal képesek meghatározni különböző stádiumokban lévő tüdő-, és mellrákos páciensek állapotát.

Tehát egy akkora hormonális koktél észlelése, mint amekkora a terhesség alatt önti el a nők szervezetét, igazán nem eget rengető feladat egy kutya számára.

Hogyan ismeri fel és jelzi a kutya a másállapotot?

Meglepő, de egyes nők arról számoltak be, hogy kutyájuk – sőt, mások kutyája is – még azelőtt észrevette a szívük alatt növekvő kis élet jelenlétét, hogy ők tudtak volna róla. Tia Mowry amerikai színésznő kedves történetet osztott meg az Instagramon egy stúdiófotója kíséretében. A fotós kutyusa egész idő alatt furcsán ragaszkodó, bújós és figyelmes volt vele, s Tia számára később derült ki, hogy valójában miért. A képek elkészültekor a színésznő egy hónapos terhes volt, az okos eb pedig bizonyára kiszimatolta ezt.

Brooks Oscarson, az Our Parent Place bloggere szülei vizsláján figyelte meg a viselkedésbeli változásokat. Azt írta, testileg még semmi sem volt rajta észrevehető, de az eb állandóan nyalogatni szerette volna a hasát, és ugatva a védelmébe vette, valahányszor úgy vélte, hogy a kerti játék túl intenzívvé vált közte és testvérei között.

Egyes források szerint a kutyusok szaglása akár 100 ezerszer jobb lehet az emberénél, ráadásul orruk három dimenzióban képes érzékelni az aromákat. Szaglószervükben külön rész felelős az élelem vagy a környezet illatainak feldolgozásáért, s megint egy másik lép működésbe, ha a feromonokról vagy más hormonokról szeretne az állat információt gyűjteni.

Így a négylábú nem csak a hCG, a prolaktin és az ösztrogén hormonok megnövekedett szintjét ismeri fel, hanem akár a szülés közeledtét is jelezheti a relaxin nevű hormon tetőzésének köszönhetően.

Természetesen nem csak az illatok vezérlik a négylábú kedvencet, amikor kitüntetett figyelemmel közeledik másállapotban lévő gazdijához. A kismama ez alatt a 9 hónap alatt új viselkedésformákat és szokásokat is felvesz, illetve a hangulatingadozások miatt láthatóan ingerült, fáradt lehet. Egy hűséges társ azonnal érzékeli ezt, és megpróbálja megvigasztalni, felvidítani a szeretett személyt.

Tudja a kutya, hogy mi történik a terhesség alatt?

Máig nem születtek hiteles kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy a kutyus összekapcsolja-e az újszerű illatokat az anyaság fogalmával. Valószínűleg csak azt érzi, hogy a szokatlan hormonmennyiség megváltoztatja a terhes nő általános kipárolgását. Talán azt hiszi az eb, hogy a várandós egyén beteg, tehát gondoskodásra van szüksége, ezért gyakran simul hozzá és kedveskedik vele.

Gyakorta felmerül a kérdés, hogy a kutyus hallja-e a magzat szívhangját. Mivel fülei annyira érzékenyek, hogy még az ember számára felismerhetetlen hangokat is képes érzékelni, ez teljes mértékben lehetséges. Persze nem a szoba másik végéből észleli az apró dobbanásokat, de ha a terhes nő pocakjára hajtja a fejét, valószínűleg hallani fogja, hogy odabent már javában mozgolódik a parányi élet.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség kutyaorr megérzi a terhességet szaglás terhesség tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink