Valóban megérzik a kutyák, ha egy nő terhes? Hamarabb is, mint ő maga!

Buzgó Csilla, 2020. augusztus 13

A kutyák szinte minden egészségügyi változást képesek kiszagolni. Miért pont a terhességgel kapcsolatban lenne ez másképp?

Az ebek rendkívül komoly segítőtársaink lehetnek egyes egészségügyi kórképek felismerésében. Számos terápiás kutyát arra képeztek ki, hogy bizonyos betegségeket lehelet, vagy anyagcseretermékek alapján szagról beazonosítsanak. A biopsziás vizsgálati eredményekkel összehasonlítva ezek az állatok csaknem 100%-os pontossággal képesek meghatározni különböző stádiumokban lévő tüdő-, és mellrákos páciensek állapotát.

Tehát egy akkora hormonális koktél észlelése, mint amekkora a terhesség alatt önti el a nők szervezetét, igazán nem eget rengető feladat egy kutya számára.

Hogyan ismeri fel és jelzi a kutya a másállapotot?

Meglepő, de egyes nők arról számoltak be, hogy kutyájuk – sőt, mások kutyája is – még azelőtt észrevette a szívük alatt növekvő kis élet jelenlétét, hogy ők tudtak volna róla. Tia Mowry amerikai színésznő kedves történetet osztott meg az Instagramon egy stúdiófotója kíséretében. A fotós kutyusa egész idő alatt furcsán ragaszkodó, bújós és figyelmes volt vele, s Tia számára később derült ki, hogy valójában miért. A képek elkészültekor a színésznő egy hónapos terhes volt, az okos eb pedig bizonyára kiszimatolta ezt.

Brooks Oscarson, az Our Parent Place bloggere szülei vizsláján figyelte meg a viselkedésbeli változásokat. Azt írta, testileg még semmi sem volt rajta észrevehető, de az eb állandóan nyalogatni szerette volna a hasát, és ugatva a védelmébe vette, valahányszor úgy vélte, hogy a kerti játék túl intenzívvé vált közte és testvérei között.

Egyes források szerint a kutyusok szaglása akár 100 ezerszer jobb lehet az emberénél, ráadásul orruk három dimenzióban képes érzékelni az aromákat. Szaglószervükben külön rész felelős az élelem vagy a környezet illatainak feldolgozásáért, s megint egy másik lép működésbe, ha a feromonokról vagy más hormonokról szeretne az állat információt gyűjteni.

Így a négylábú nem csak a hCG, a prolaktin és az ösztrogén hormonok megnövekedett szintjét ismeri fel, hanem akár a szülés közeledtét is jelezheti a relaxin nevű hormon tetőzésének köszönhetően.

Természetesen nem csak az illatok vezérlik a négylábú kedvencet, amikor kitüntetett figyelemmel közeledik másállapotban lévő gazdijához. A kismama ez alatt a 9 hónap alatt új viselkedésformákat és szokásokat is felvesz, illetve a hangulatingadozások miatt láthatóan ingerült, fáradt lehet. Egy hűséges társ azonnal érzékeli ezt, és megpróbálja megvigasztalni, felvidítani a szeretett személyt.

Tudja a kutya, hogy mi történik a terhesség alatt?

Máig nem születtek hiteles kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy a kutyus összekapcsolja-e az újszerű illatokat az anyaság fogalmával. Valószínűleg csak azt érzi, hogy a szokatlan hormonmennyiség megváltoztatja a terhes nő általános kipárolgását. Talán azt hiszi az eb, hogy a várandós egyén beteg, tehát gondoskodásra van szüksége, ezért gyakran simul hozzá és kedveskedik vele.

Gyakorta felmerül a kérdés, hogy a kutyus hallja-e a magzat szívhangját. Mivel fülei annyira érzékenyek, hogy még az ember számára felismerhetetlen hangokat is képes érzékelni, ez teljes mértékben lehetséges. Persze nem a szoba másik végéből észleli az apró dobbanásokat, de ha a terhes nő pocakjára hajtja a fejét, valószínűleg hallani fogja, hogy odabent már javában mozgolódik a parányi élet.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon