hirdetés

Ha így csinál a kutyád, biztos, hogy nagyon szeret

Szénási Szimonetta

2024. március 23 - Képek: Az Én Kutyám

Kedvenced majd' kiugrik a bőréből, amikor hazaérsz, és az etetés is igazi örömünnep a számára? Nem meglepő, de vajon ezek tényleg a szeretet jelei a részéről? Kutatók vizsgálták, miként fejezik ki érzelmeiket kedvenceink. Íme a lista!

hirdetés

Bár korábban a tudósok ódzkodtak attól, hogy az ebek elvontabb érzelmeiről értekezzenek, mondván, mindez az emberi tulajdonságok átruházása, azaz antropomorfizmus, addig mostanra belátták, hogy az evolúció és a sok éves együttélés bizony sokat változtatott társállatainkon. Részben emiatt létjogosultsága lett annak, hogy vizsgálják, miként szeret minket a kutya. Másrészt a korábban tapasztalt hűséget és feltétel nélküli odaadást is könnyebb szeretetként definiálni, mintsem körülírással vagy bármiféle szakszóval. Hiszen emberi vonatkozásban is nehéz meghatározni, mit értünk szeretet alatt, de valami egészen hasonlót, mint ami egy négylábú és gazdája között kialakulhat.

Számos jele van a kutya boldogságának

Szavak helyett gesztusok és jelzések

Felelős állattartóként fontos, hogy mindent biztosíts ahhoz, hogy jószágod testileg, lelkileg és mentálisan is egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Ha pedig ez így van, akkor kedvenced egészen biztosan kötődik hozzád, és te vagy a legmeghatározóbb személy az életében. Azaz egyszerűen mondva: a kutya szeret téged. Ennek pedig számos jele van, amiket mostanra kutatásokkal is igazoltak. Ez azért is fontos, mert háziállataink nem tudnak beszélni, így verbálisan nem tudják kifejezni az érzéseiket. Ám a testbeszédük és a viselkedésük, sőt, még a fiziológiás (testi) változásaik is sokat elárulnak, ha tudod őket értelmezni.

Mint a gyerekek

Biztosan ismered a szeparációs szorongás nevű jelenséget. (Ha nem, ide kattintva mindent megtudhatsz róla.) Ez az igen gyakori viselkedészavar tulajdonképpen túlzott ragaszkodást jelent; a kutya a normálisnál sokkal rosszabbul viseli, ha távol kell lennie a gazdájától. Súlyos esetekben már az is megviseli, ha külön helyiségben vannak. Ilyenkor számos tünet jelentkezik: az állat szűköl, ugat, elbújik, rombolni kezd. A jelenséget az anya-gyermek kapcsolatában lehet megfigyelni, akik között időszakosan tapasztalható a jelenség, mintegy a normális érési folyamat részeként. (Bár itt is ölthet túlzó méreteket.)

A kutyák esetében mindenképp kezelni kell a problémát akár szakember bevonásával, hiszen az eb is megszenvedi az állapotot. A jelenség léte azonban bizonyítja, hogy a kutyák esetében hasonlóan alakul ki a gazdához való kötődés, mint a gyermek és az anyja között.

Reagálnak az érzelmeinkre

A másik, tudományosan is bizonyított tény, hogy társállataink reagálnak az érzelmeinkre. A kutatók kíváncsiak voltak arra, a kutyák mennyire érzékenyek arra, ha gazdájuk sír vagy feldúlt. A megfigyelések szerint ilyenkor a kedvencek közelednek, ami a feltételezések szerint szintén a szeretetük jele lehet. Az még vitatott, hogy ez minden esetben vigasztaló gesztus-e, vagy csak a szokatlan viselkedésnek szól-e a figyelem, ám a gazdák beszámolói sok esetben az előbbit erősítik meg. Mint gyakran fogalmaznak, amikor bánatosak vagy idegesek, kedvencük azonnal ott terem, hogy felvidítsa őket.

Ezen felül a kutyák érzékeny orrukkal meg is érzik az érzelmi hullámzásokkal járó hormonális változásokat; egészen pontosan az izzadságodon vagy a leheleteden keresztül. Tehát szó szerint kiszagolják, ha szomorú vagy feszült vagy.

 Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Üdvözlő puszi

A köszönésként adott gyors puszi (azaz nyalintás) is annak a jele, hogy a kutya szeret. Mint a tudósok rámutatnak, ez még a farkas ősöktől megmaradt gesztus, akik így köszöntötték a vadászatból hazatérő falkatagokat. Ennek funkciója pedig az üdvözlés mellett az volt, hogy kérjenek az elejtett zsákmányból. Mégpedig úgy, hogy társuk felöklendezzen számukra is némi élelmet. Ugyan nem túl gusztusos, de mindenképp hasznos módszer.

Fiziológiás vizsgálatok

Természetesen a kutatók komoly figyelmet szenteltek a kutyák testi reakcióinak is egy-egy örömteli szituációban. Ezekből a megfigyelésekből megállapították, hogy kedvenceink szívműködése, az agyuk, valamint a hormonjaik is bizonyítják, hogy szeretnek minket. Egy vizsgálat során szívmonitorokat szereltek az állatokra, illetve a gazdák szívműködését is ellenőrizték, majd rövid időre elválasztottak egymástól a párokat. A viszontlátás alkalmával mind a kutyáknak, mind az embereknek a szívritmusa csökkent, tehát megnyugodtak. Sőt, egy idő után a dobbanások tempója is összehangolódott. Mi ez, ha nem színtiszta szeretet?!

Egyes vizsgálatok szerint még a kutyák és gazdáik szívverése is összehangolódik

A hormonok esetében az oxitocinszint vizsgálata hozott igen szívmelengető eredményt. Ez a neuropeptid egyfajta vegyület, ami az agyra hat. Az emberek esetében többek között azért felel, hogy az anya és a csecsemő között kialakuljon a kötődés. Ez a hormon a kutya-gazda kapcsolatban is jelentős szerepet tölt be, hasonló neurológiai hatást gyakorolva ebben az esetben is. Mint kiderült, már az is elég, ha az eb és a gazdi egymás szemébe néznek, az oxitocinszint máris megemelkedik mindkettejük szervezetében. Minél erősebb a kapocs, annál magasabb a hormon szintje a vérben, derült ki.

Az agyi aktivitást úgynevezett fMRI vizsgálattal ellenőrizték. Ezen képalkotó eljárás során azt tapasztalták a tudósok, hogy a kutya agyának jutalomközpontja aktiválódik, amikor valami számára kedvező hatás éri. Ilyen lehet egy finom falat képe, ahogy a szeretett személy hangja is.

Ha szeretnéd meghálálni mindezt a szeretetet és odaadást, ebből a cikkünkből megtudhatod, mik azok a dolgok, amik valóban boldoggá tesznek egy kutyát. Itt pedig azokat a tevékenységeket soroltuk fel, amikről sokan tévesen hiszik, hogy jók az ebnek, ám a legtöbb négylábú utálja őket.

farkas hormonok kísérlet kutya szeret kutya testbeszéde oxitocin szaglás szeretet testbeszéd tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!