hirdetés

Így mutasd ki a kutyádnak a szeretetedet, hogy pontosan értse: a fajtájától is függ, mivel tudod lenyűgözni

Szénási Szimonetta

2023. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

Hogy szereted kedvencedet, az nem is kérdés! De azt tudtad, hogy a fajtájától is függ, miként tudod neki a legegyértelműbben kimutatni?

hirdetés

Fontos, hogy mindig a megfelelő módon kommunikálj négylábú társaddal, mind szóban, mind tettekkel. Az alábbiakban segítünk, hogyan mutasd ki kutyádnak a szeretetedet a fajtájának megfelelően.

„Jobban szeretlek, mint a szalonnát!”

Bár a kutyák nem mondanak szép szavakat, testbeszédükkel mégis pontosan ki tudják fejezni a szeretetüket. Gregory Burns neurológus, egyúttal a Milyen kutyának lenni című könyv szerzője azt vizsgálta, hogyan reagálnak az ebek a különféle ingerekre.

MRI-gépbe fektette az állatokat, hogy lássa, hogyan reagálnak egy finom hotdogra, illetve a gazdi dicséreteire. A kérdés az volt, vajon lesz-e különbség az ízletes falatok és a szeretett személy kiváltotta reakció között?

Kísérletet végeztek, mi fontosabb a kutyáknak: a gazdi vagy a finom falatok?

A vizsgálat eredménye szerint a legtöbb kutya – a kísérletben résztvevők mintegy 80%-a –ugyanúgy reagált az ételre és a gazdájára. A maradék 20% szíve azonban emberük felé húzott, hevesebb reakciót váltottak ki a gazda pozitív megnyilvánulása felé.

A kutyák 5 szeretetnyelve

Először vegyük sorra, miképp fejezheti ki kedvenced irántad való érzéseit.

1.) Farokcsóválás

A farok csóválása számos dolgot jelezhet, de ha barátságos arckifejezés, sőt mosoly társul hozzá, akkor biztosra veheted, hogy kedvenced jól érzi magát veled.

2.) Nyalogatás

Nincs is jobb egy nyálas kutyapuszinál! Az ebek ezt a kifejezési módot őseiktől, a farkasoktól hozták. A farkaskölyök azért nyalja meg az anyja pofáját, mert így jelzi, hogy éhes.

A kutyák ezzel a szeretetüket fejezik ki, valamint megnyugtatnak afelől, hogy nem jelentenek veszélyt. Az is lehet, hogy így szeretnék rendbe tenni a fizimiskádat. Az ápolás ugyanis szintén a gondoskodás jele.

3.) Mindenhová követ

Ha négylábúd folyton a nyomodban van, az hűségről és ragaszkodásról tanúskodik. Így mutatja ki, hogy szívesen van veled.

4.) Rád hajtja a fejét vagy rád ül

Kevés aranyosabb dolog van, mint mikor a kutya felkéredzkedik gazdája ölébe, ahol aztán összegömbölyödve álomba szenderül. A szoros testkontaktus igénye szintén a rajongás jele.

Gyakran nem ilyen teátrálisak a blökik, és megelégszenek azzal, ha a lábadhoz simulhatnak, vagy a mancsukat a karodra tehetik. Mindezekből tudhatod, a falka megbecsült tagja vagy.

5.) Közös játék

A kutyák nagyon szeretnek játszani, emellett a játék során tudnak kapcsolódni társaikhoz is. Ha veled szeretne birkózni, kergetőzni kedvenced vagy labdát dobálva mókázni, az azt mutatja, hogy fontos vagy neki.

A fajta is meghatározó

A fentebb ismertetett általános jelzések mellett kutyád fajtája is meghatározhatja, milyen jelzéseket ad, sőt azt is, miként érdemes kifejezni magadat az irányába. Vegyük sorra, melyik típus minek örül a leginkább. Ez segít abban, hogy a legmegfelelőbb módon mutasd ki kutyádnak a szeretetedet.

Ázsia fajták

Az ázsiai kutyafajták, mint a siba inu, a csau csau vagy a közép-ázsiai juhászkutya esetében a legjobb, ha engedjük az állatot közeledni. Ugyanis ők azok a kutyák, akik nagyon tudnak szeretni, de a saját feltételeik szerint.

Sarkvidéki fajták

A sarkividéki kutyák, mint a szibériai husky, igazán energikus ebek. Nekik a legtöbbet azzal adod, ha minél többet játszol velük. A közös játék a szeretet kifejezése mellett kellőképpen le is mozgatja az állatot.

Ölebek

Ahogy a nevük is mutatja, ezeknek a kutyáknak az öledben van a legjobb helyük. Simogasd gyakran őket, a legjobb, ha rögtön két kézzel. Nehogy úgy érezzék, hiányt szenvednek a cirógatásban!

Őrző-védő kutyák

A kemény külső esetükben is lágy szívet takar. Szeretik a hasuk simogatását, és élvezettel nyújtóznak el a kanapén. Ha pedig elég nagy ágyad van ahhoz, hogy együtt ejtőzzetek benne, az a csúcsok csúcsa számukra.

Terelő kutyák

A terelő kutyáknak akkor a legnagyobb az örömük, ha feladatot adsz nekik. Szükségük elsősorban az idődre és a figyelmedre van, hogy eleget tudj foglalkozni velük. Mind fizikai, mind szellemi munkát szívesen végeznek, sőt mi több, ez a lételemük. Az agility kifejezetten nekik való.

Sportos kutyafajták

Vannak mozgásra termett kutyák, akiknek mindegy, hogy futnak, úsznak vagy más, nagyobb kihívást jelentő sportot űznek, a lényeg, hogy folytonos mozgásban legyenek.

Terrierek

A terrierek, ezek a tűzről pattant ebek szintén igénylik a szellemi kihívásokat, emellett a megfelelő mennyiségű kalória elégetéséről is gondoskodnod kell. De amennyire kell nekik a mozgás, ugyanannyira fontos számukra a pihenés – lehetőleg melletted. Így ha szeretnéd igazán boldoggá tenni kis társadat, vackoljatok be a fotelbe, és tartsatok együtt szünetet.

Minden kutya egyedi

Természetesen fajtától függetlenül minden kutya egyedi. Megvannak a saját, személyes vágyai és kedvtelései, így neked kell rájönnöd, mit szeret igazán.

aktív kutyafajták játék kommunikáció kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya szeretet kutya szeretet jele kutya szeretetnyelv kutyafajta öleb őrző védő kutya őrzőkutya pásztorkutya sport sport kutyával szeretet társasági kutya terelés terelőkutya terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink