hirdetés

7 szórakoztató, egyben fejlesztő beltéri játék neked és kutyusodnak

Buzgó Csilla

2020. november 10

Nincs lehetőségetek kimozdulni a négy fal közül? Foglald le kedvencedet otthon is, ha esik, ha fúj!

hirdetés

A jelenlegi bizonytalan egészségügyi helyzetben újra kijárási korlátozást rendeltek el. Erre az eshetőségre felkészülve összegyűjtöttünk néhány szórakoztató elfoglaltságot, amelyek megtornáztatják kedvenced testét és elméjét, miközben téged is felvidítanak.

Keresd a nasit!

Végy magadhoz néhány darabot kutyád kedvenc jutalomfalatjából, majd rejtsd el őket a szoba különböző pontjain! Kezdő négylábúak nézhetik a folyamatot, a haladóbb szelleműeket viszont küldd ki a helyiségből, amíg eldugod a falatkákat! A feladat egyszerű: a kutyusnak ki kell szagolnia a finomságokat, amiket ezután jóízűen elfogyaszthat.

Játsszatok kötélhúzósat!

Tévhit, hogy ez a játék agresszívvá és dominánssá teszi a kutyákat! A kötélhúzás kiváló fizikai és önbizalomnövelő mentális tréning, mely beltéren is bármikor alkalmazható. Néhány fontos szabályt azonban érdemes betartani és betartatni.

Az egyik, hogy soha ne rángasd felfelé a kötelet vagy bármilyen más tárgyat, amellyel játszotok, mert ez az állat gerincsérüléséhez vezethet. A másik pedig, hogy amint esetleg a kutyus túl hevesen kezd viselkedni, netán a foga is hozzáér a te kezedhez, azonnal hagyjátok abba a játékot, és várj, amíg rendeződnek a kedélyek. Így biztonságosan, az elkanászodás veszélye nélkül hódolhattok ennek a tevékenységnek.

Bújócskázzatok!

Ennél a játéknál jó, ha jelen van egy másik személy is, aki lefoglalja a négylábút, amíg te elbújsz – a szerepek természetesen felcserélődhetnek. Ha kiválasztottad az ideális búvóhelyet, segítőd elengedheti a kutyust a lakásban, hogy megtaláljon téged. Amennyiben ez első blikkre nem sikerül neki, kiadhatsz finom jelzőhangokat, hogy rávezesd kedvencedet hollétedre.

Poharazzatok!

Természetesen nem a közös ivászatról beszélünk, hanem a rendkívül népszerű keresőjátékról. Ennek lényege, hogy előveszel három egyforma poharat vagy bármilyen edényt. Még jobb, ha olyan könnyű anyagból készülnek, amit a kutya önmaga is fel tud borítani. Az egyik alá tégy jutalomfalatot, majd az eb szeme láttára keverd össze az edényeket! A feladat, hogy megtalálja, melyik alatt rejtőzik a finomság, és ha elég ügyes, ő maga meg is szerezze azt.

Vezesd be a klikkerezésbe!

Ha kutyusod már haladó klikkeres, akkor sem árt a rendszeres gyakorlás, melyre kiváló alkalmat biztosít egy-egy esős nap. Amennyiben állatkád teljesen kezdő, itt a remek alkalom, hogy belekezdjetek ebbe a rendkívül hasznos és mókás kiképzési módszerbe.

Első gyakorlatként menj távolabb kicsit a kutyádtól, majd nyomd meg a klikkert! Ezt ismételd el néhányszor pár másodperces szünetekkel, hogy a kutya hozzászokjon a hanghoz. Ezután menj közel hozzá vagy hívd magadhoz, és minden klikkelés után adj neki jutalomfalatot! A lényeg, hogy a klikkelés-pozitívum kapcsolat kialakuljon a kis elméjében, így már könnyűszerrel belefoghattok a bonyolultabb feladatokba.

Adj nevet a játékainak!

Kezdd azzal, hogy előveszed az adott tárgyat, és jól érthetően kimondod a nevét, amint a kutya rád figyel. Amíg játszotok vele, folyamatosan ismételgesd ezt a kifejezést, amit akár mondatba is foglalhatsz, tedd, ahogy jólesik. A kutya lassan elkezd asszociálni, és rájön, hogy ez alatt a név alatt az ő játékát érted. Ha kedvenced már sikerrel meg tud különböztetni 2-3 ilyen tárgyat, gyakorolhatod vele a “hozd ide ezt vagy azt” trükköt is.

Építs akadálypályát!

Ha elég hely akad a négy fal között, készíts kutyusodnak egy házilag kivitelezett mini agility pályát! Használd a képzelőerődet, és szedj össze olyan háztartási eszközöket, berendezési tárgyakat, melyek alatt, között átbújva, illetve felettük átugrálva kiskutyád gyakorolhatja a már eddig megszerzett vagy újonnan tanult ismereteket!

(Képek: Getty Images Hungary)

fejlesztőjáték játék kiképzés klikker kutya játék házilag kutya játék kötél kutya játék lakásban otthoni játékok kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!