hirdetés

Felismered milyen a kutyád játékstílusa? – segítünk

Molnár Enikő

2023. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Sokat elárulhat kedvencedről csupán az, hogy hogyan játszik. Sőt, viselkedéséből az is megállapítható hogy milyen jellegű játékok adják neki a legtöbbet.

hirdetés

Mi, emberek szeretünk kategorizálni, hiszen a rendszerek segítenek nekünk tájékozódni a világban. Így valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a kutyákat nem csak fajta, feladat, személyiség… (és a többi) szerint lehet csoportosítani. Játék közbeni viselkedésük alapján is besorolhatóak 5 fő kategóriába, legalábbis Shelby Semel (kutyaviselkedéselemző szakember) és Dr. Margo Hennet (állatorvos) szerint. Ez az újfajta megközelítés számos kutyagazdinak segítséget nyújthat abban, hogy hogyan játsszon kedvencével. Hiszen a játék fontos szerepet tölt be a kutyák életében, de ahogyan nincs két egyforma kutya, úgy nincs két teljesen egyforma játékstílus sem. De cserébe vannak mintázatok, amik alapján eligazodhatnak a tanácstalan gazdik a kutyajátékok világában.

Meglepő eredmények

A játékos archetípusok szorosan kötődnek egy angol kutyás termékekkel foglalkozó cég nevéhez, akik gyakran hirdetik a játékok fontosságát. Egy kérdőívvel felmérték 2000 kutyatartó szokásait, főleg a közös játékkal kapcsolatban, és az eredményeik igen elszomorítóak voltak. A válaszadók 56%-a nem tud napi 15-30 percet rászánni a közös játékra, 28%-uk pedig heti 3 alkalommal tud játszani kedvencével. Emellett 82%-uk úgy gondolja, hogy egy könnyed séta is játéknak minősül, ami viszont még rosszabb, hogy 28%-uk ugyan ezt gondolja a kanapén való közös lustulásról. Valljuk be, ezek nem éppen olyan válaszok, amit remélnénk egy felelős kutyagazditól. Természetesen mindenkinek vannak nehezebb hetei, és van, hogy egyszerűen nem fér bele 3 alkalomnál több játék, és ilyenkor őszintén nem lehet hibáztatni a gazdit. De a kérdőívben nem is arról volt szó, hogy egy megterhelőbb időszakban mennyi időt tudnak kedvencükre szánni, hanem az átlagos hétköznapokat kérdezték.

Ha ez még nem lenne elég, tízből hat válaszadó tudta csak, hogy a játék a kutya-gazdi kapcsolat erősítését is segíti. Sőt, a kitöltők közel fele nem tudta, hogy a játék mentális stimulációt is jelent, főleg, hogy még a kutya tanításában is szerepet játszhat. Ezek miatt az eredmények miatt érzik úgy, hogy a publikumot valamilyen formában informálni kellene arról, hogy hogyan játszhatnak kedvencükkel. És itt jön képbe a játékstílus.

Az öt fő játékstílus a kutyák világában

Ha minden igaz, a fent említett cég és a két hölgy azon dolgoznak, hogy minden játékstílus mellett legyen néhány gyakorlat és eszköz, amik alkalmasak lehetnek az adott archetípus igényeinek kielégítésére. Amíg ez nincs publikálva, addig csak a játékstílusok elnevezésével és leírásával szolgálhatunk, de már ezek is jó kiindulópontként szolgálhatnak.

A nyomozó

Vadásznak, keresnek és felfedezik az adott tárgy minden tulajdonságát. Megszagolják, rángatják, húzzák, rágják és megrázzák, és általában nem egyedül teszik mindezt. A felfedezésben és a játékkal való foglalkozásban számítanak gazdájukra is, akivel szívesen húzi-voniznak.

A rendőr

(Angolul „the tracker”, ami nyomozót, keresőt jelent, de a „tracker dog” egy, a rendőrkutyákra használt kifejezés, ami jobban passzol a játékstílus leírásához.)

A rend őre, aki vigyáz a játékaira, azok épségére és nagy becsben tartja őket. Ha valamelyik véletlenül eltűnik, akkor azt rögtön észreveszi, és elkezdi keresni.

Az üldöző

Ha kedvenced futott már valami után, legyen az labda vagy macska, akkor nagy valószínűséggel nem áll messze tőle az üldöző játékstílus. Az elkapás és visszahozás számára lételeme a játéknak, és mindehhez legtöbbször több energia társul, mint amennyivel mi elbírunk.

A csapatjátékos

Tanulékony, és szeret is okulni, barátságos és boldogan megajándékozza gazdáját játékokkal, hogy közösen szórakozzanak.

A romboló

Nincs egy ép játéka sem, és hajlamából adódóan szétszed mindent. Elegendő tanítás és odafigyelés után csak a saját dolgai lesznek veszélyben, de kölyökkorában többször elgondolkodik rajta az ember, hogy vajon miért vannak szép dolgai egy ilyen eb mellett.

Nem csak egy játékstílus állapítható meg.

Ha nem ismertél rá rögtön a kedvencedre, azzal nincs semmi baj, mert egyszerre több játékstílusa is lehet egy ebnek. Ezekre inkább skálaként érdemes tekinteni. Mindegyik valamilyen ösztönre épül, és a játékstílus attól függ, hogy milyen erős az adott ösztön a kutyánkban. Ha kedvencünk szeret húzi-vonizni, mellette tanulékony, a játékban számít a gazdájára, viszont imádja széttépni a játékait, akkor három játékstílus is keveredik benne, a nyomozó, a csapatjátékos és a romboló. Lehet, hogy egy kutyának az jelenti a legnagyobb örömöt, ha gazdájával engedelmességi feladatokat csinálhat, és a végén közösen labdáznak egyet. Ezeket a játékstílusokat nem kell a végletekig komolyan venni, hiszen minden kutya más. De arra nagyon jók, hogy a gazdi elkezdje megfigyelni, hogy mit szeret a kutyája, milyen igényei vannak, és mi kell ahhoz, hogy a lehető legjobb közös játékot biztosítsa a számára.

fejlesztőjáték játék játékstílus jéték közbeni viselkedés kapcsolat kapcsolatépítő közös játék kutya játékstílusa

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!