hirdetés

A kutyák 5 személyiségtípusa: a tiéd melyikbe tartozik?

Ferenczi Deborah

2022. február 26 - Képek: Getty Images Hungary

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is eltérő személyiséggel rendelkeznek, amelyeket különböző típusokba sorolhatunk. Egy kedvenc persze több variánsba is tartozhat, de általánosságban az egyik dominánsabb, mint a többi.

hirdetés

Kutyád személyiségtípusának megértése komoly változást hozhat a képzésében és viselkedés alakításában. Jobban megértheted, hogyan látja a világot, illetve könnyedén el tudod dönteni, hogy számára mi komfortos és mi az, ami a legkevésbé sem. Összegyűjtöttük 5 különböző típust, amellyel a kutyák rendelkezhetnek, illetve azt is, hogy ezek minként befolyásolhatják a velük való interakciót.

A magabiztos kutya

Jól érzi magát a környezetében, mondhatni született vezető. Könnyen átveszi az irányítást, de ha az szükséges, kiemelkedő csapatjátékos. Magabiztos viselkedése meglátszik testbeszédén. Csak önbizalomra és képességei fejlesztésére van szüksége ahhoz, hogy falkáját vezesse, nem kell agresszivitáshoz folyamodnia státuszának megőrzéséhez. Mindig a pozitív megerősítés a legjobb módja egy kutya kiképzésének, még egy magabiztos, domináns viselkedésű eb esetében is.

A félénk kutya

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is lehetnek félénkek vagy idegesek. Ha a kutyusodat megpróbálod belekényszeríteni olyan helyzetekbe, melyekben nem érzi magát komfortosan, ellenkező hatást válthatsz ki, és elképzelhető, hogy a szocializáció még sikertelenebb lesz. Ilyenkor akár komoly bizalmatlanság is kialakulhat. A félénk kutyák általában nagyon jól reagálnak a sok dicséretre, csemegékre, bátorításra, illetve arra, ha lassabb ütemben ismertetik meg őket új emberekkel, helyekkel vagy tapasztalatokkal. Ellenben nem élvezik a hangos, kaotikus környezetet, és gyengéd bánásmód nélkül bizonytalanná, félőssé vagy agresszívvé válhatnak. Sok megnyugtatásra lesz szükség ahhoz, hogy kedvenced elhiggye, biztonságban van és szeretik.

A független kutya

Sok fajtát úgy tenyésztettek ki, hogy gazdájuktól függetlenül éljenek, cselekedjenek és gondolkodjanak, és ezek a hajlamok a mai napig az ösztöneiben maradtak. Előfordulhat, hogy a független ebek nem kötődnek senkihez, akit nem tekintenek vezetőnek. Általában egy emberhez ragaszkodnak leginkább, miközben kevésbé lelkesednek mások iránt. Ha túlzott szocializációra próbálják rákényszeríteni, az visszaüthet és agressziót válthat ki. Egy önálló személyiségtípusú kutyát nehéz lehet megfelelő ösztönzés nélkül kiképezni. Lehet, hogy érdemes kísérletezni, hogy megtudd azt, hogy mi az, ami igazán motiválja az ebet.

A laza, boldog kutya

A tipikus barátságos kutya, aki mindenkit szeret, és csóváló farokkal egyenesen a család értéktárgyaihoz vezeti a rablót. Általában minden emberrel, kutyával és még macskával is kijönnek. Túlzottan lelkesek, különösen megfelelő képzés vagy gyakorlat hiányában. Valószínűbb, hogy ráugranak az emberekre, mivel annyira izgatja őket a lehetőség, hogy egy életre szóló barátságot kössenek. Az ilyen típusú kutyák, különösen ha nagyobb fajtákról van szó, ijesztőek lehetnek a kisgyermekek számára, akiket szó szerint elboríthat a túláradó szeretet és ragaszkodás. Az ilyen típusú ebeknek képzésre van szükségük, hogy megőrizzék nyugalmukat, amikor emberekkel találkoznak.

Az alkalmazkodó kutya

Kissé eltér az előző típusoktól. Minden környezetben szívesen tesz a gazdi kedvére, de lelkesedését uralja. Ezt a személyiségtípust a legkönnyebb képezni, mivel nagyon a kedvünkben akar járni. Barátságos és törődik az emberekkel. Hajlamos jól kijönni másokkal, nyugodt, szeretetteljes természetének köszönhetően nagyszerű terápiás kutyává válhat.

félénk kutya kutya személyiség teszt kutya személyiségtípusok kutyák személyisége magabiztos kutya személyiségtípus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!