hirdetés

Így motiváld a kutyádat: a módszer, ami tényleg működik

Ferenczi Deborah

2022. január 17 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatulajdonosokban szinte kivétel nélkül felmerül az a kérdés, hogy vajon milyen módszer az, ami bevált, ami biztosan működik akkor, ha az állatok motiválásáról, engedelmességhez való szoktatásáról van szó? Természetesen nem kérdés, hogy az ebeket számos módszerrel lehet nevelni, de vajon melyek azok, melyek őket a legjobban motiválják?

hirdetés

Az ebek számára a motiváció legalább annyira szükségszerű, mint az embereknél, hiszen sokkal egyszerűbb egy lelkes kutyát tanítani, mint egy olyat, akinek nincsen kedve semmilyen tevékenységhez. Így hoztunk néhány tippet, hogy miként tudod felkelteni és fenntartani kedvenced érdeklődését.

Az étel az egyik legjobb motiváció

Semmi megdöbbentő nincsen abban, hogy a jutalomfalat az egyik legerősebb motiváció. Nem véletlenül kérik olyan sok tanfolyamon, hogy a gazdi vigyen magával valamilyen finomságot. Ezzel a módszerrel lehet a legkönnyebben ösztönözni az ebeket. Ugyanakkor pontosan ennél a pontnál játszik szerepet az, hogy mennyire ismered a kutyádat.

Nem mindegy, milyen jutalmat választasz

Egyáltalán nem mindegy az, hogy pontosan milyen ételt választasz a motiváláshoz. Ha például kedvenced imádja az édesburgonyát, és te az oktatásra elviszel magaddal egy kis adagot, akkor sokkalta nagyobb kedvvel végzi a feladatokat, mint ha valami kevéssé kedves étellel akarnád csábítani. Szintén ilyen motivációs erő lehet, ha a kedvenc játékát viszed magaddal, majd mikor lelankad a figyelme, megmutatod neki. Ugyanakkor megtanítod, hogy csak akkor adod oda, ha sikeresen elvégezte, amire kérted.

Próbálj változatos lenni!

Ezzel a módszerrel még játszhatsz is, ugyanis a könnyebb feladatokhoz elvihetsz egy egyszerű jutalomfalatot, aminek egészen biztosan örülni fog. Ám ahogyan nő a teljesítménnyel szembeni elvárás, érdemes elővenni a kedvenc falatokat vagy éppen a legjobban szeretett játékot, aminek extra figyelmet szeret szentelni az állat.

Mi ennek az oka?

A háttérben az úgynevezett preferenciaértékelés áll. Ugyanis az ebek – hasonlóképpen az emberekhez – olyan döntésmechanizmus folyamatában választanak, amelyben megjelennek az úgynevezett preferenciák, vagyis az állat elkezd felállítani egyfajta rangsort az őt körülvevő dolgok között. A kulcs az, hogy olyan jellegű tárgyat, eszközt, ételt vigyél magaddal, ami számára a rangsor elején helyezkedik el. Ezt nevezzük preferenciaértékelésnek vagy preferenciahierarchiának.

A hétköznapokban is hasznát veheted

Ezt a módszert természetesen nemcsak oktatásokon, de bármilyen jellegű hétköznapi fegyelmezés vagy tanítás során is alkalmazhatod. Arra pedig, hogy miként döntsd el, hogy mi a kutyád számára a fő prioritás, igazán egyszerű rájönnöd. Azokat az ételeket vagy játékokat, amelyeket a legjobban szeret, helyezd ki külön-külön tálba, majd figyeld meg, milyen sorrendet követ. Amelyiket elsőre birtokba vette, az áll a legmagasabb piedesztálon és ezt követően csökken a sorrend. Ezt jegyezd fel, és bátran alkalmazd a mindennapokban.

jutalomfalat kutya motiválása kutya oktatása kutya preferenciái kutya tanítása motiváció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!