hirdetés

4 fejlesztő játék idős kutyáknak a testi és szellemi fittség megőrzéséért

Buzgó Csilla

2021. december 20

Szerencsés esetben egy idős kutyus ugyanolyan lelkesen és aktívan veti bele magát a játék és a séta örömeibe, akár egy ifjabb társa. Néha azonban elkél a plusz motiváció vagy a kifejezetten neki szánt gyakorlatok a megszokott életminőség fenntartásához.

hirdetés

Idős kedvenced jó közérzetének megőrzését több oldalról érdemes megközelítened. A megfelelő táplálás és az életkorhoz igazított fizikai igénybevétel mellett szellemi frissességét is szem előtt kell tartanod. Az alábbi gyakorlatok, tippek segítenek ebben.

Bújócska extrákkal

Szükséges felszerelés: jutalomfalatok + legalább 3-4 személy + olyan környezet, ahol el lehet bújni, vagy el lehet rejteni tárgyakat

Ez a játék remekül aktiválja kedvenced keresőösztönét, szinten tartja szimatát, és felkorbácsolja kíváncsiságát. Egyik feltétele, hogy többedmagaddal légy a lakásban vagy a szabadban. Ha a kutyust leginkább a finom falatok motiválják, mindenki kezébe adj egy-egy darab rágcsálnivalót, majd bújjatok el! Egyikőtök vigyázzon az ebre, amíg a többiek elrejtőznek! A lényeg, hogy az állat ne lássa, hová bújtatok.

Mikor elindul keresgélni, a “felvigyázó” is elbújhat valahová. Először hagyjátok, hadd szimatoljon az eb, hátha magától rájön a megoldásra! Amennyiben úgy látjátok, elakadt, apró neszekkel felhívhatjátok magatokra a figyelmét. Ha megtalálja valamelyikőtöket, az illető dicsérje meg, és adja oda neki a jutalomfalatot!

A játék akkor ér véget, amikor mindenkit megtalált a kutyus.

Az egyszerűsített verziót ismerősök vagy családtagok nélkül is játszhatjátok. Ebben az esetben csak rejtsd el a kutyus kedvenc jutalomfalatjait szerte a környezetetekben – szintén úgy, hogy ne lássa a folyamatot -, majd hívd magadhoz! Biztasd, hogy keresse meg a nasikat! Ha végzett, dicsérd meg!

Kutyaúszás

Szükséges felszerelés: jó időben egy tó, folyó, tenger vagy kültéri medence, hidegben beltéri kutyauszoda + a létesítmény vezetősége által előírt felszerelés

Ideális mozgásforma az ízületi problémákkal küszködő, sérülésből felgyógyuló, vagy már nehezen mozgó, gyengült izomzatú ebek számára. Itt az sem jelent gondot, ha kedvenced már rosszabbul lát vagy hall, illetve elméjének kerekei sem forognak már úgy, mint néhány esztendős korában.

Szerencsére itthon is számos létesítmény kínál úszási lehetőséget kutyáknak. Már wellnessközpontok is nyíltak házikedvencek számára, ahol nemcsak a pancsolásnak hódolhatnak, hanem teljes értékű rekreációs napokat tarthatnak ápolással és tréningekkel.

Ha kutyauszodába viszed kedvencedet, csak annyi a dolgod, hogy együtt töltődj kutyusoddal. A létesítmény munkatársai gondoskodnak szakszerű lemozgatásáról és tanácsokkal is ellátnak titeket.

Amennyiben természetes vízben úsztatod a kutyát, ügyelj arra, hogy az ne legyen túl hideg! Bár egy fiatal állatnak a 8-10 fokos víz sem okoz rövid távon problémát, az öreg kutyákkal már óvatosabban kell bánni. Ha úgy érzed, te nem mennél bele szívesen a vízbe, ne tedd ki az élménynek kedvencedet se!

Mindig biztosíts számára pihenési lehetőséget, mert egy esetleges izomgörcs vagy egy rossz mozdulat következtében kialakuló éles fájdalomérzet elronthatja az egész programot.

“Hozd vissza!”

Szükséges felszerelés: labda + nagyobb belső tér vagy szoba

Ez a jól ismert labdajáték időseknek való verziója. A lényeg, hogy ne tegyen a kutya hirtelen mozdulatokat, ne vetődjön a levegőbe, miközben megpróbálja elkapni az elhajított tárgyat, és ne is forduljon hátra erőből a repülő játéktárgy láttán.

Csak óvatosan gurítsd a földön olyan messzire a labdát, amennyire tudod, így kímélő módon tornáztathatod meg kedvencedet, s fejlesztheted apportos készségeit is.

Gyengébb látású kutyák számára érdemes élénk kék vagy sárga színű játéktárgyakat dobálni, ezeket jobban látják, mint a pirosakat vagy a rózsaszínűeket. A csörgős labda használata is praktikus ilyen esetben.

Poharazás

Szükséges felszerelés: jutalomfalat + műanyag vagy papírpoharak

Ez a játék felfrissíti kutyusod memóriáját, és azonnali pozitív megerősítések által fejleszti önbizalmát. Kezdd három pohárral! Az egyik alá tégy egy jutalomfalatot, keverd össze őket, majd hagyd, hogy kedvenced kiválassza azt, amelyik alatt a finomság rejtőzik!

A legtöbb kutyusnak nem okoz gondot a pohár felborítása és a jutalom megszerzése, de ha nem jár sikerrel, nyugodtan segíthetsz neki. Ha már megy neki a játék három pohárral, növelheted a darabszámot.

(Képek: Getty Images Hungary)

bújócska idős kutya idős kutya játékok idős kutya sétáltatása időskori vestibularis szindróma játék úszás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink