hirdetés

Így segíthetsz kutyádnak megküzdeni az öregedéssel: 9 tipp, hogy szép időskora legyen

László Enikő

2021. október 11

Kedvenced egész életén át hűséges volt hozzád, a kora előrehaladtával pedig most szüksége van arra, hogy támogasd és segítsd, amiben csak tudod. De hogyan csináld?

hirdetés

Nem minden kutyát visel meg egyenlő mértékben az öregedés. Egyeseknek szinte meg sem kottyan az idő múlása és szinte ugyanannyira aktívak maradnak, mint zsenge korukban. De sokszor előfordul, hogy az idősödő kedvenc már nehezebben mozog, rosszabbul lát vagy hall, inkontinenciával küzd vagy éppen eddig nem ismert rigolyái alakulnak ki.

A türelem a legfontosabb

Bár olykor bosszantó lehet, hogy kedvenced bevizel, lassan mozog vagy éppen megváltozik viselkedése, fontos, hogy mindig észben tartsd, hogy ő még mindig a te hűséges társad. Ne feledd, egyszer mindenki megöregszik, és bizonyos esetekben segítségre lesz szüksége!

Már nem hall olyan jól

Ahogyan az embereknél, a kutyákkal is előfordulhat, hogy idősebb korukra romlik hallásuk. Azonban egy süket vagy hallássérült kedvenc is élhet teljes értékű életet. Megtaníthatsz neki kézjeleket vagy egy kifejezetten ilyen nehézségekkel küzdő kutyáknak kifejlesztett nyakörvvel is jelezhetsz számára. Egy ilyen eszköz rezgésekkel kommunikál. Az eb behívásakor a gazdi megnyomja a gombot, a nyakörv pedig kellemesen (semmiképp sem fájdalmasan) rezegni kezd. Kis tréninggel meg lehet rá tanítani kedvencedet, hogy ez a behívás jele.

Ha romlik a látása

A kutyák legjobban szaglásukra támaszkodnak, ha környezetük érzékeléséről van szó. Látásuk nem túl jó, nálunk gyengébb felbontásban tárul eléjük a világ, ráadásul a pirosas árnyalatú színeket szürkének látják. De ettől függetlenül nekik sem könnyű az élet látásuk elvesztésével.

Hogyan segíthetsz neki?

Lehetőleg használati tárgyait (etetőtál, itatótál, fekhely, stb.) ne helyezd át új helyre, hiszen nehezebb lesz számára megtalálni. Emellett igyekezz nem elöl hagyni olyan dolgokat, amik akadályozhatják a közlekedésben. A lépcsőzésben nyújts neki segítséget, hiszen baleset is érheti. Ha pedig megközelíted, igyekezz kissé hangosabbnak lenni, így nem csak szaglásával tudja megállapítani, hogy ott vagy. Végső soron fontos, hogy ne foszd meg a mindennapi örömöktől csak azért, mert már nem vagy alig lát. Ha fizikuma engedi, vidd hosszú sétákra, játsszatok ugyanúgy, hiszen így elméjét is fitten tarthatod.

A vak kutyák is lehetnek játékosak.

Kell a mozgás, de ne engedd, hogy megerőltesse magát

Öregkorban is rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű mozgás. Ne hagyd, hogy kedvenced eltunyuljon, hiszen ez árthat egészségének. Azonban ha látod, hogy nehezebben, lassabban mozog, feltétlen vidd el állatorvoshoz. Az idősödő kutya ízületei fájhatnak, begyulladhatnak. Ezzel kapcsolatban pedig feltétlen kérd ki szakember véleményét. Fontos, hogy az ilyen eb ne lépcsőzzön és ne erőltesse meg magát túlságosan! Ha pedig kedveskedni szeretnél neki, szerezz be számára egy ortopéd kutyafekhelyet, amivel kényelmesebbé teheted számára a pihenést.

Nem az ő hibája, hogy bevizel

Vizelettartási problémák olykor előfordulnak idősebb kedvenceknél. Ha észreveszed, hogy kutyád szobatisztasága ellenére is maga alá ürít, vidd állatorvoshoz. A büntetés ilyenkor egyáltalán nem segít, inkább csak ront a helyzeten, így sose szidd meg őt azért, mert akaratlanul is bepiszkított! A dolog hátterében állhat az öregkor, de különböző betegségek is, ezért mindenképp ki kell vizsgálni.

Kordában tartható a demencia

A demencia különböző szinteken jelentkezhet az ebeknél. Eleinte lehet, hogy fel sem tűnik a gazdának, hogy gond van. A tünetek igen sokfélék lehetnek. Előfordulhat alvászavar, megváltozott viselkedés, céltalan bolyongás, tájékozódás elvesztése, lépcső használatának elfelejtése, sarokban állás, kedvtelenség, szorongás és olykor akár agresszivitás is. Mivel a szimptómák szervi károsodásra is utalhatnak, nagyon fontos, hogy elvidd kedvencedet állatorvoshoz. Az állapot nem megszüntethető, de gyógyszerekkel kezelhető.

Rendszeres állatorvosi vizit

Az állatorvosok azt ajánlják, hogy idősebb korban érdemes évente vérvizsgálatra vinni a kutyát, hogy a gazdi mindig képben legyen az eb aktuális egészségügyi állapotáról. A kor előrehaladtával az ebek fogai is hajlamosak romlani, ezért ezt is ellenőriztesd rendszeresen az állatorvossal.

Egy idős kutya oltásánál az alábbiakra érdemes odafigyelni:

Életkornak megfelelő táplálás

Fontos, hogy kedvenced mindig életkorának megfelelő táplálékot kapjon. Az idősebb kutyáknak kifejlesztett tápok általában kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak. A csökkenő mozgásigénnyel arányosan ugyanis a kalóriaszükséglet is redukálódik a kor előrehaladtával. Emellett adhatsz neki immunrendszert támogató táplálékkiegészítőket, hogy garantáltan jó formában maradjon négylábú társad.

Ápold szőrét rendszeresen

A kor előrehaladtával kutyád szőre veszíthet fényéből, bőre pedig szárazabbá válhat. Ügyelj a rendszeres ápolásra, hogy kedvenced bundája ne gubancolódjon, filcesedjen. Ha pedig bőre vörös, száraz és irritált, feltétlen mutasd meg az állatorvosnak.

Nem feltétlen rosszabbodik minden

A szeparációs szorongás egy rendkívül gyakori jelenség a kutyáknál. Emiatt azt is érdemes megvizsgálni, mi lesz az ebbel, ha idősebb lesz? Vajon problémái csak rosszabbodni fognak? Nem feltétlen!

Többek között magyar kutatók is vizsgálták, hogy a kor előrehaladtával hogyan változik a kutyák szeparációs szorongása. Azt találták, hogy az esetek 41%-ában állapotuk stabil marad, 38%-ában javul, és csupán csak 16%-ában romlik. Azonban a szeparációs szorongással küzdő ebek többet nyüszítettek.

(Képek: Getty Images Hungary)

idős kutya idős kutya hallása idős kutya inkontinencia idős kutya jelei idős kutya látása idős kutya oltása idős kutya sétáltatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink