hirdetés

A Föld legöregebb kutyái: ennyi évet élt a legidősebb eb

Bodri Melissza

2021. június 19

Bizonyára minden gazdi fejében megfordul legalább egyszer az a gondolat, hogy vajon négylábú barátja mennyi ideig fog élni. Sajnos kedvenceink nem maradhatnak örökké velünk, ám akadtak olyan kivételes jószágok, akik hosszú életükkel rekordokat döntöttek.

hirdetés

Egy kutya átlagos élethossza körülbelül 10-12 év, ám ez függ a fajta méretétől, a fajtától, a tartás körülményeitől, az egészségügyi tényezőktől is. Vannak olyan fajták, melyeknek rövidebb a várható élettartama, és vannak, melyeknek hosszabb. Pontosan egyik állat életkorát sem lehet megbecsülni, ám a leghosszabb életű kutyák esetében biztosan egyik gazdi sem számított arra, hogy kedvence még a huszadik életévét is bőven túl fogja lépni.

Maggie és Bluey, a rekorderek

Még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült Bluey, aki azzal írta bele magát a történelembe, hogy hivatalosan ő volt a Föld valaha élt legidősebb kutyája. Bluey egy ausztrál pásztorkutya volt, ennél a fajtánál a várható élettartam átlagosan 12-16 év. Az eb 1910-ben látta meg a napvilágot, és 1939-ben hunyt el 29 évesen. A négylábú egész életében egy ausztrál farmon élt, Victoria államban.

Bluey, a rekorder.

Ám mégsem ő volt az az eb, aki mai ismereteink szerint a legtovább élt. Ugyanis egy Maggie nevű, szintén ausztrál pásztorkutya a harmincadik életévét is betöltötte, amikor 2016-ban kosarában békésen örök álomra szenderült. Gazdája, az ausztrál tejtermelő, Brian McLaren sajnos nem tudta hivatalos iratokkal bizonyítani kedvence életkorát, ugyanis azok elvesztek. Így ezáltal az eb sajnos nem kerülhetett be a hivatalos nyilvántartásba sem, ám a gazda pontosan emlékezett arra, hogy a kutya mikor került hozzá. Elmondása szerint a matuzsálem korú eb még utolsó heteiben is békésen sétálgatott, ámbár már elvesztette hallását és látását is.

Buksi, a hazai rekorder

2017-ben hunyt el a Buksi névre hallgató kutyus, aki 27 évével bizony nagyon szép kort élt meg. Jelenleg ő számít a hazánkban élt legidősebb ebnek. Az állatot az ELTE kutatói is vizsgálták, figyelemmel kísérték a Szenior Családi Kutya Program keretében. A Sárrétudvaron élt jószág még 26 éves korában is remek szellemi és fizikai állapotnak örvendett. Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője hangsúlyozta, hogy Buksi egy barátságos és nyugodt eb, kinek személyében egy igazán különleges kutyát ismerhettek meg.

Buksi nagyon szép, hosszú életet tudhat maga mögött.

Pusuke, a japán veterán

Valószínűleg Ázsia legidősebb kutyájaként lehet számon tartani a Japánban élt Pusukét, aki 2011-ben hunyt el 26 esztendős korában. Gazdája szerint a shiba inu keverék annak is köszönhette hosszú életét, hogy naponta kétszer sétálni vitte, és rengeteg szeretettel halmozta el. Egészsége megőrzésének érdekében Pusuke vitaminokat kapott, és kiváló fizikai állapotnak örvendett halála napjáig. A shiba inu fajta egyébként átlagosan 13-16 évig él.

Amerika legidősebbjei

28 évével szintén rekordtartónak számít az a Butch nevű beagle is, aki 2003-ban halt meg az amerikai Virginia államban. A szépkorú állat 1975-ben született, ám életéről sajnos nem sok mindent lehet tudni. Az Amerikai Egyesült Államok egy másik rekorderrel is büszkélkedhet, és ő nem más, mint egy Chanel nevű tacskó, aki New York mellett élt, és szerető család vette körül.

Chanel 2009-ben hunyt el 21 éves korában. Gazdái elmondása alapján az eb kedvelte az édességet, és idős koráig jó kedélynek örvendett. Chanel utolsó születésnapján emlékeik szerint azzal viccelődtek, hogy az eb az amerikai jogszabályoknak megfelelően már fogyaszthatna alkoholt természetesen Chanel maradt a kedvence, a sült csirke mellett.

(Képek: Getty Images Hungary, Youtube)

érdekesség híres kutyák hosszú életű kutyák idős kutya kutya életkora legidősebb kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!