hirdetés

Melyik kutyafajták élnek a leghosszabb ideig? Mutatjuk a listavezetőket

László Enikő

2020. július 1

Minden kutyatulajdonos szeretné, ha kedvence a lehető legtovább mellette lenne, hogy sokáig élvezhessék együtt a boldog éveket. Mutatjuk a 10 leghosszabb ideig élő fajtát!

hirdetés

Általánosságban a kistestű kutyák tovább élnek nagytestű társaiknál. Utóbbiak gyorsabban öregednek, mert testük több növekedési hormont termel. Azonban mindig adódhatnak érdekes kivételek. Az óriás méretűnek számító pireneusi hegyikutya átlagos várható élettartama 11 év, míg az ír farkaskutyáé, ami az egyik legnagyobb kutyafajta a világon, csupán 8. Előbbi viszont jóval szívósabb, kifejezetten a zord életkörülményekhez lett kitenyésztve, valószínűleg ennek köszönheti hosszabb életét. A méret mellett a fajtatisztaság is sokat számít. A keverékek tovább élnek, mivel a két különböző típusú szülőből a legjobb géneket hordozzák magukban, ezáltal nem válnak a túltenyésztés áldozatává. Persze néhány esetben a genetikai problémákat is ugyanúgy tovább hordozhatják.
Mi is tehetünk a hosszú életért: például az ivartalanítással és a rendszeres fogápolással jelentősen növekedhet kedvencünk várható élettartama.

A következő listában bemutatjuk, melyik fajták élnek a legtöbb ideig.

Csivava

Meglepő lehet, de ez a törékeny kiskutya 15-20 évig is élhet. Egészséges fajtának mondható, de hajlamos különböző szembetegségekre és szívproblémára is. Fontos, hogy fizikailag és mentálisan is rendszeresen képezzük, és akkor sokáig hű társunk lehet.

Tacskó

Nem ritka, hogy 15 évnél is idősebb tacskóval találkozunk. Idős korukra előfordulhatnak náluk gerincproblémák és különösen fenyegeti őket az elhízás veszélye is, így ezekre érdemes ügyelni, ha ilyen fajtájú kedvencet szeretnénk otthonunkba. Ideális társ időseknek és fiataloknak egyaránt.

Törpe uszkár

A játékos és intelligens törpe uszkár kiváló családi kutya. Számára is nagyon fontos a folyamatos fárasztás és tréningezés, mert rendkívül okos és aktív. Egyesek akár 18 évig is élhetnek.

Jack russel terrier

A jack russel terrier 16 éven át családunk tagja lehet. Szintén egy igen aktív, energikus és szívós fajtáról van szó. Kiváló jelzőkutya, de makacssága nem hazudtolja meg terrier mivoltát.

Si-cu

A törpe oroszlánra emlékeztető si-cu 15-16 évig is élhet. Kifejezetten társasági kutyának tenyésztették ki, ezért remek partnere lehet szinte bárkinek. Egészséges fajtának számít, de idősebb korára előfordulhatnak végtag vagy szem problémák.

Máltai selyemkutya

Szintén egy apró szőrpamacs, nincsenek különösen jellemző egészségügyi problémái. Társaságkedvelő, igényli a figyelmet és a törődést. A máltai selyemkutyák átlagosan 14-15 éves korukig élnek.

Yorkshire terrier

A yorkie nagyon népszerű házi kedvenc. Apró termetét és pimasz jellemét nem lehet nem imádni. Idősebb korára a fogakra kiemelt figyelmet kell fordítani, és akár 15 évig hű társunk lehet. A yorkie-ról részletes fajtaleírást itt olvashatsz. 

Pomerániai törpespicc

A kis spiccek híresek barátságosságukról, de legalább ugyanennyire akaratosak is. Rendkívül hűséges fajta, imádja gazdáját. Átlagéletkora 15 év.

Beagle

A beagle nagyon barátságos és hűséges kutya. Imád játszani, felfedezni és persze jókat enni. Éppen ezért idősebb korukban nagyon oda kell figyelni az etetésükre, mert igen könnyen elhízhatnak. Ha ezt betartjuk, legalább 12 évig boldogíthatnak minket.

Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutyát rengetegen szeretik. Nem hiába, hiszen kiemelkedő intelligenciája és barátságossága tökéletes családi kutyává teszi. Testét és agyát is folyamatosan tornáztatni kell, így akár 16 évig is élhet.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás kistestű kutya közepes testű kutya kutyafajták leghosszabb életű kutyafajták nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!