hirdetés

Puli fajtaleírás: minden, amit tudni kell a magyar pásztorok leghűségesebb társáról

László Enikő

2020. június 29

Bizonyára minden magyar látott már pulit élete során. Ez a remek fajta különleges megjelenése és emberközpontú természete miatt bárki szívébe könnyedén belopja magát.

hirdetés

A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának. A hazai pásztorok leghűségesebb barátjának tartották. Mára már kiváló házi kedvenc, kiállítási kutya, de akár sporttárs is lehet. Kivételesen intelligens, élénk és kötődő társ. Szinte senki nem sétál el úgy mellette, hogy ne csodálná meg különleges megjelenését. Ez a szőrköntös remek szolgálatot tett számára annak idején, amikor az időjárás viszontagságaira fittyet hányva, hűségesen terelte a rábízott birkanyájat.

A kölyök puli bundája még bolyhos, felnőtt korára zsinórszerűen összeáll.

Eredete

Eredete vitatott, nem lehet tudni, mennyire régre nyúlik vissza. Egyesek szerint már Krisztus előtt találtak olyan sumér szobrot, ami a pulihoz hasonló kutyát ábrázolt. Mások szerint a honfoglaláskor őseinkkel együtt érkezett a Kárpát-medencébe. Az biztos, hogy a 18. században már léteztek a fajtáról szóló leírások. Az első magyar pásztorkutya a puli, a kuvasz és a komondor volt. Nevük a kutya szóból származik, egyedül a pulié nem, mert annyira különlegesnek tartották, hogy neki más elnevezést találtak ki. Kiváló terelőnek tartották, rendkívüli intelligenciáját nagyra becsülték. Csizmaszáras kutyának is nevezték, mert csupán addig ért.

Az 1900-as években a mezőgazdaság visszaszorulásával kevesebb pulira volt szükség, mondhatni, munkanélkülivé vált a terelésre született eb. Dr. Raitsits Emil állatorvos és a magyar ebtenyésztés szakértője, a Fővárosi Állat- és Növénykertben puli tenyészetet hozott létre, ennek következtében újra népszerűvé vált a fajta. Kilépett a hagyományos szerepköréből, és házi kedvenc, házőrző, vagy rendőrkutya lett.

Azóta a fajta egyre népszerűbb, már külföldön is sok rajongója akad. 2017-ben a Hungarikum Bizottság a hungarikumok közé emelte a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, köztük a pulit is. A törvény szerint hungarikum az a gyűjtőfogalom, ami „olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

A puli mindig éberen figyel, a vérében van.

Fajtastandard

Négyféle színváltozata létezik. A fekete a legelterjedtebb, mert így könnyebb volt megkülönböztetni őket a birkáktól. Emellett fehér, szürke és maszkos fakó szőre is lehet. Kölyökkorban bolyhos a bundája, ami később zsinóros köntössé növi ki magát. Aljszőrzete puha, ezt sűrű fedőszövet takarja. Marmagassága nemtől függően 36-45 cm, testsúlya 10-15 kg. Fülei szélesek, lekerekített V alakban lógnak. Szemei sötétbarnák, amikkel nagyon élesen lát. Mozgása temperamentumos, élnénk és kifejezetten gyors, pattogó is lehet.  Farka középmagasan tűzött, sűrű szőr fedi. Várható élettartamuk 14-16 év.

Kiállítási kutyának is tökéletes.

Jelleme

Rendkívül intelligens, emberközpontú és energikus fajta. Emiatt különböző sportokhoz kifejezetten ajánlott. Ezek lehetnek például terelőversenyek, agility, frizbi vagy dog dancing is. Kitűnő családi kutya, egyaránt ajánlott gyermekek és idősek mellé, mivel könnyen alkalmazkodik minden életstílushoz. Nevelése viszonylag könnyű, mert nagyon szeret új dolgokat elsajátítani. Öntudatos, de mindig gazdája az elsődleges számára. Terelési technikája különleges, sok fajtával ellentétben nem csipked közben, hanem határozott viselkedésével és éles hangjával jelez a birkáknak. Ebből adódóan igen beszédes négylábú. A fajta kedvelői sokszor csak ennyivel jellemzik: a puli nem kutya, hanem puli.

A puli szeret dolgozni, mozogni, így ideális számára a legtöbb kutyás sport.

Ideális környezet

Nagyon jól alkalmazkodik szinte bármilyen környezethez, életvitelhez. Életkortól, családi állapottól függetlenül mindenki számára ideális társ. A nyugodt és a pörgős mindennapokhoz is könnyen idomul. Mozgékony fajta, ezért leginkább kertes házban érzi jól magát.

Ápolás

Különleges bundáját rendszeresen gondozni kell, fontos ügyelni arra, hogy nem ragadt-e bele toklász vagy egyéb fájdalmat okozó dolog. A hosszú zsinórokat gyakran szét kell húzogatni, de ezen kívül nincs vele más teendőnk. Fürdetés után akár három teljes nap is eltelhet mire teljesen megszárad a szőrzete.

Szőre nem igényel különleges gondozást, a zsinórok széthúzogatásán kívül.

Gyakori egészségügyi problémák

Kifejezetten egészséges fajtának számít. Ritkán, de előfordulhat náluk epilepszia, térd- vagy csípőficam. Szeménél ügyelni kell a megnemezesedett szőrre, mert gyulladást okozhat: ha már zavarja a látásban érdemes kivágni, de a legjobb, ha ezeket a műveleteket kutyafodrász végzi el.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás közepes testű kutya magyar kutyafajta puli terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink