hirdetés

A pulik ápolása: valóban árthat nekik, ha levágjuk szemük elől a szőrt?

László Enikő

2022. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

Bár sokan azt gondolhatják, a puli különleges bundája nem szorul ápolásra, ez valójában nem így van. Ha a szőrét nem gondozzák megfelelően, nemezesedhet, ami komoly problémákhoz vezethet a későbbiekben.

hirdetés

A pulik ápolásával kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban. Például az, hogy bundájukat nem szabad lenyírni, mert nem nő vissza a tipikus, zsinóros szőrzet. A másik gyakori tévhit, hogy ha szemük elől levágják a szőrt, megvakulhatnak. Azonban mindkét állítás téves. A kiállításokra szánt pulikat általában tényleg nem szokták nyírni. Szőrük valóban puhább, lazább szerkezetűre nőhet vissza, de mindenképp visszanyeri eredeti, zsinóros állapotát, körülbelül egy év múlva. Régen a pásztorok jellemzően a tavaszi birkanyírással egy időben a pulik bundáját is levágták, a zsinóros jelleg pedig már télire visszanőtt.

A kiállítási pulik szőrét általában nem szokás nyírni.

Pontosan nem tudni, honnan ered az a mítosz, hogy a pulik megvakulnak, ha szemük elől levágják a szőrt, de ez a tévhit a mai napig erősen él a köztudatban. Valószínűleg azon alapul, hogy a hirtelen beáramló vakító fény árthat az ebek látásának. Érdemes fokozatosan eltávolítani a szemek előtti szőrt (de nem is feltétlen kell), így megkímélheted kedvenced a kellemetlenségtől. Azonban nem fog ettől megvakulni.

Ápolás kölyökkorban

Mint minden kutyát, a pulit is érdemes már kölyökkorában hozzászoktatni a rendszeres ápoláshoz. Bár a zsinórok csak 8-10 hónapos kor környékén kezdenek el megjelenni, a gyakori szőrápoláshoz korán hozzá kell szoktatni az állatot, hogy a későbbiekben is jól tűrje. Mindenképp pozitív élményt kell biztosítani számára az ápolás során, finoman és türelemmel kell dolgozni. A kölyök pulik bundájával a gazdiknak nincs más dolga, mint tisztán tartani. Nem muszáj fürdetni őket, de érdemes már kölyökkorban megismertetni őket ennek menetével. Fürdetéskor mindenképp ügyelni kell, hogy szemükbe és fülükbe ne menjen víz, hiszen ez mindenki számára kellemetlen, és a későbbiekben ezáltal nehezebben lesznek rávehetők a fürdésre. Nem mellesleg a fülkagylóba jutott víz gyulladást okozhat. Időnként érdemes ritka fogú fésűvel átfésülni a még finom bundát, de túlzásba sem szabad esni vele, ugyanis elvékonyodhat a szőr.

A kölyök pulik szőre még nem zsinóros.

A felnőtt puli ápolása

A végbél tájékán lévő szőrt már kölyökkorban el lehet kezdeni rövidre vágni, hogy hozzászokjon a kutya. Ugyanis később erre mindenképp szükség lesz, hiszen a nagy bundába könnyen beleragadhat az ürülék. Amikor már a kölyökszőrzetnél keményebb, sprődebb szálak kezdenek megjelenni, érdemes elkezdeni a zsinóros szőrköntös kialakítását. Bevizezett kézzel egyszerűbb dolgozni, hiszen így jobban összesodródnak a tincsek. A szerkezetes szőrzet hosszában hasad, és függőleges tépkedéssel, széthúzással kialakíthatók a szép zsinórok. Ez igen időigényes feladat, érdemes a kutyát oldalára fektetni és úgy végezni. A zsinórok ne legyenek a hüvelykujjnál vékonyabbak, és lehetőleg sorban haladj, a fejtől a farok felé. Egyes részeken a tincsek vékonyabbak, ezeket nem kell kettészedni. Amennyiben a tincsek nem téphetők, hanem már összefilcesedtek, ollóval megpróbálhatod (óvatosan) kettévágni őket. Ha a tépés ezután sem lehetséges, le kell vágni a fürtöt. Elhanyagolt pulik esetében sokszor csak a teljes bunda lenyírása opció. Amennyiben ez nem történik meg, súlyos bőrproblémák alakulhatnak ki.

A fülből a puha pehelyszőröket el kell távolítani, a füleket pedig időnként kitisztítani, ahogyan a szemeket is. Étkezések után érdemes megtörölgetni a száj környékét, kiváltképp, ha nem szárazeledellel eteted kedvenced.

A puli bundájában könnyen megbújnak az élősködők és a szennyeződések, szúrós toklászok is. Ezért a bundát sűrűn érdemes átvizsgálni. Ilyenkor a mancsokat is nézd át, a talppárnák közötti szőrt pedig le kell vágni. Ha bizonytalan vagy, kérd kozmetikus segítségét hozzá.

Menjen vagy maradjon a bunda?

Kedvenced bundáját tavasszal lenyírhatod, hogy nyáron ne cipelje a nagy súlyt a melegben. De a sűrű szőrtakaró rendkívül jól szigetel, így a meleget kint tartja a forróbb napokon. Azonban, ha az eb túl sok időt tölt a napon, a bunda átmelegedhet. A hőguta elkerülése érdekében mindenképp biztosíts kedvenced számára árnyékos helyet! Ha ez megvan, csak rajtad áll, milyen bundát szeretnél kedvencednek.

A puli fürdetése

A pulikat évente körülbelül 1-2 alkalommal kell csak fürdetni. Itt figyelembe kell venni, hogy akár két nap is lehet, mire teljesen megszárad a szőrtakaró. Fürdetés közben ügyelj arra, hogy ne dörzsöld túlságosan a szőrt, és alaposan öblítsd ki belőle a sampont. Végül törölközővel itasd fel a lehető legtöbb vizet, néhány zsinórt fogj egy csokorba, és aköré tekerd a törölközőt. Szárításkor enyhe fokozaton használhatsz hajszárítót, de a vastag bunda még annak segítségével is lassan szárad. Félig megszáradva, vagy azután ismét szét kell szedni a szőrzetet, ami néhány nap elteltével visszanyeri tartását.

kozmetika kutya fürdetése kutya fürdetése otthon puli puli ápolása puli szőre

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!