hirdetés

Kellemetlen szagú kutyafül: 4 probléma, amit a szag jelezhet

László Enikő

2021. július 16

A fülek gyulladása gyakori probléma a kutyák körében. Leginkább a lógófülű vagy hosszú szőrű kedvencek érintettek, akiknek hallójárata nehezebben szellőzik. A kellemetlen szag aggodalomra ad okot. Milyen problémák állhatnak a háttérben?

hirdetés

A kutyafülek kellemetlen szaga, irritációja vagy gyulladása általában bőrproblémára vagy allergiára utal. A vadon élő kutyafélék fülei felfelé állnak, ami a lehető legjobb hallást biztosítja számukra és egészségügyi célt is szolgál. Az ilyen szervek könnyebben szellőznek, a levegő és a nedvesség is szabadon távozhat a hallójáratból. A háziasítás során azonban sokféle kutyafül kialakult. A lógó, túl kicsi vagy belül is nagyobb mértékben szőrösödő fülek problémásak lehetnek. Ugyanis a szennyeződések nehezebben távoznak belőlük, hiszen eltávolításuk egy egyszerű fejrázással nem feltétlen oldható meg. Természetesen a fülproblémák minden ebnél előfordulhatnak, a genetika is felelős lehet értük. Éppen ezért fontos a hallójáratok gyakori és szakszerű tisztítása, ellenőrzése.

Fülatkák

A paraziták szabad szemmel nem láthatóak, azonban a furcsa szagú kutyafül utalhat jelenlétükre. Az atkás eb ilyenkor gyakran vakarja a fülét, illetve rázza a fejét, de a fülben képződő sötét, őrölt kávéhoz hasonló lerakódás is a tünetek egyike. A fülatka vagy más néven fülrühösség állatról állatra terjed, gyakran a kutyák a macskáktól kapják el. A legyengült szervezet kedvez az atkáknak, így a kóbor vagy hányatott sorsú ebeknél többször fordulnak elő a paraziták.

Toklászok

A lógó, szőrös fülekben könnyen megtapadhatnak a kutyák egyik legnagyobb ellenségei, a toklászok. Kirándulások, séták, kertben bóklászás után érdemes átnézni az állatot, nem akadt-e szőrébe vagy mancsába a szúrós növény. A fülekbe került toklász rendkívül fájdalmas és felsértheti a hallójáratot, dobhártyát, illetve gyulladást is okozhat. Nemcsak a hallójáratba, de a fül tövébe is fúródhat a növény. Ha ezt észleled, minél előbb távolítsd el. Ez azonban nem mindig egyszerű művelet. Amennyiben túl mélyen van, kérd állatorvos segítségét. A dobhártya megsértését sosem szabad kockáztatni!

Allergia

Az allergia okozta fülvakarás az egyik leggyakoribb fülprobléma. Általában számos más tünettel is társul (például lábnyalogatás,- rágás), illetve a test többi részén is jelentkezhetnek a szimptómák. A fülvakarás, illetve a hallójáratban lévő sötét, viaszos állagú, furcsa szagú váladék és fejrázás intő jel. A fül akár be is vörösödhet vagy meg is duzzadhat, súlyosabb esetben pedig a hallójárat összeszűkül, a külső fül pedig megnagyobbodik, megkeményedik.

A fülben élesztőgombák találhatók, amik jelentős mértékben elszaporodnak, ha az allergiás állapot táptalajt biztosít számukra. Ilyenkor az allergiát kiváltó tényezőt meg kell találni, és kiiktatni, hiszen csupán a gomba kezelésével nem oldódik meg a probléma.

Víz a hallójáratban

Sok kutya szeret úszni, a nyár pedig kitűnő alkalom erre. A vízből kijőve az ebek megrázzák magukat, ezzel nemcsak testükről, de fülükből is igyekeznek eltávolítani a folyadékot. A lógófülű fajtáknál azonban érdemes úszás után alaposan áttörölni, esetleg átmosni a füleket. Utóbbihoz Richard H. Pitcairn állatorvos meleg víz és citromlé, esetleg vízzel hígított almaecet keverékét ajánlja. Ez csökkenti a gombák és baktériumok elterjedésének esélyeit. Ezután finoman fel kell itatni a fülben lévő nedvességet.

A bent ragadt víz, ami elkerülhetetlenül is baktériumokkal teli, így – akárcsak az embereknél – a kutyáknál is fülgyulladást okozhat.

Fülgyulladás esetén keresd fel állatorvosodat, aki pontosan beazonosítja a probléma gyökerét, illetve ad a kezeléshez szükséges cseppeket. Ha valamiért nincs a közeledben állatorvos, zöld tea, aloe vera, csukamájolaj vagy mandulaolaj is a segítségedre lehet a váladék fellazítására, az érzékenység csillapítására.

A cikk Richard H. Pitcairn és Susan Hubble Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége című könyve alapján íródott.

(Képek: Getty Images Hungary)

élesztőgomba-fertőzés fülbetegség kutya fül tisztítása kutya fülatka toklász víz ment a kutya fülébe

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink