hirdetés

Nyolc centis gally volt az orrában, és észre sem vették

Szénási Szimonetta

2023. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

A spániel gazdái teljesen megdöbbentek, mi okozta kedvencük rejtélyes rohamait. Az állatorvos is csak sokadjára derítette ki.

hirdetés

Derek Purves a közelmúltban a megszokott sétára indult a család kétéves, Jess nevű spánielével Edinburghben. Azonban a kiruccanás nem úgy alakult, ahogy tervezték, a kutya ugyanis balesetet szenvedett. Egészen pontosan berohant az erdőbe, majd ott valószínűleg nekirohant egy bokornak. Első látásra minden rendben volt a kutyussal, ám rövidesen szokatlan tüneteket kezdett produkálni. Ekkor még nem is sejtették mi van a kutya orrában.

Vérző orr és tüsszögőrohamok

Amikor Jesst utolérte a gazda, rögtön feltűnt neki, hogy kutyája orrából némi véres váladék szivárog. Azt gondolta, biztosan csak megsebezte, és megtisztogatta az ebet. Ám amikor odahaza jószágukra minden étkezés után rájött a megállíthatatlan tüsszögés, akkor már gyanússá vált a családnak, hogy valami nincs rendben.

Mivel éppen esedékes volt a kutya soron következő oltása, megemlítették a dolgot az állatorvosnak. Ám a doktor mindent rendben talált. Mivel a tüsszögőrohamok nem múltak el, így a gazdák úgy döntöttek, visszamennek a rendelőbe. Több alkalommal is megismételték a látogatást, ám az állatorvos sem jött rá, mi baja lehet a spánielnek, nem talált semmit a kutya orrában.

Nem látszott a gally a kutya orrában

Mentőötlet

Szerencsére a sokadik vizit során az orvosnak mentőötlete támadt, és egy speciális kamerával szemügyre vette a kutya orrjáratát. A látvány teljes döbbenetet váltott ki, ahogy az állatorvosból, úgy a gazdákból is. Ugyanis egy körülbelül háromhüvelykes, azaz csaknem nyolc centiméteres vékony ágdarab volt Jess orrába fúródva. Mivel a bot vége pár centivel az orrnyílás után volt, így kívülről egyáltalán nem lehetett látni. Valószínűleg evés közben jobban irritálta, ezzel tüsszögésre ingerelte az állatot.

Nem egyedi eset

Dr. James McCann, a Thistle Vets rendelő állatorvosa szerint a faág magától nem tudott volna kijönni, és idővel biztosan elfertőződött volna. Mint felhívta rá a gazdák figyelmét, az eset annyiban nem egyedi, hogy a kutyák fülébe és torkába viszonylag gyakran fúródnak be fűszálak, szalmadarabok és egyéb, hosszúkás dolgok, mint jelen esetben a vékonyka ág. A spánielek esetében elég tipikus baleset, tekintve a fülük méretét.

Vigyázz a toklásszal

A szerencsétlenül járt spániel kapcsán fontos felhívnunk a figyelmedet a toklászveszélyre, azaz az egérárpa már megszáradt tokjára, ami igen komoly, akár halálos sérüléseket is tud okozni. Az egérárpa, ez a leginkább búzakalászra emlékeztető növény szinte bárhol megtalálható, a rétektől kezdve a kerteden át a város gyomosabb zöldövezeteiben. Tavasszal és kora nyáron még zöld és puha, így ártalmatlan, sőt sok kutya kifejezetten szereti rágcsálni.

A zöld termés még puha, ne veszélyes

 

Ám nyár derekán, körülbelül július-augusztus fordulóján a toklász besárgul és megkeményedik, majd leválva a szárról lepottyan. A földön pedig könnyedén beleakad az állatok szőrébe, rosszabb esetben pedig a bőrük alá fúródik. Ebből pedig óriási baj lehet, ugyanis a nyílhegy alakú kis növénydarab folyamatosan furakszik előre az állat testében, komoly sérülést, valamint gyulladást okozva.

A növény száraz termése viszont komoly sérüléseket okozhat.

A másik két opció, hogy az eb orrába vagy a fülébe fúródik, hasonló sérüléseket okozva. Mivel a toklászt nagyon nehéz észrevenni, így különösen fontos, hogy nyaranta minden séta után tüzetesen átvizsgáld kedvencedet. Ez a kullancsveszély miatt is indokolt.

állatorvos baleset erdő erdei séta kullancs kutya orra vérzik nyár nyári veszélyek orr sétáltatás spániel toklász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink