hirdetés

Állandóan szörcsög a kutyád, és az orra is folyik? 8 tünet, amiből tudhatod, hogy fertőzése van

Szénási Szimonetta

2022. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

A hideg idő beköszöntével megérkeztek az őszi-téli betegségek is, amelyek egyik tipikus kísérője az orrfolyás. Ám ez néha nagyobb bajt jelez, mint a megfázás! Az alábbi tünetekre figyelj!

hirdetés

Sok gazda bizonytalan, miképp kezelje, ha a kutya szörcsög, illetve folyik az orra. Ez a két tünet lehet viszonylag ártalmatlan jelenség is, ám néha komolyabb probléma áll a hátterükben. Ha az alábbiakat tapasztalod, jobb, ha mihamarabb felkeresitek az állatorvost kedvenceddel!

Okozhatja idegen test

Ha négylábúdnál orrfolyás jelentkezik, először vedd szemügyre, melyik orrnyílásából távozik a váladék. Ha csak az egyikből, akkor nagy valószínűséggel valamilyen idegen test került az orrjáratba. Ez viszonylag gyakori jelenség, a séták során felszippanthat különféle növényi részeket, de a lakásban is beszívhat egy nagyobb porcicát.

A nem odavaló dolog orrviszketést okoz, ami ingerli az állatot, emiatt a mancsával oda-odakaphat, de a földhöz vagy a bútorokhoz is odadörzsölheti a pofáját. A zavaró anyag eltávolításával az orrfolyás is megszűnik.

Betegség is állhat a háttérben

Ha mindkét orrnyílásból huzamosabb ideig váladék távozik, az különböző betegségekre, illetve parazitás fertőzésekre utalhat.

Allergia

A különféle allergiák kísérőjelensége is lehet az orrfolyás. Ha a váladék nem színes, a probléma pedig huzamosabb ideig fennáll, érdemes ezt is számításba venned, és egyeztetni róla az orvossal, aki segít kideríteni, mi okozza a panaszt.

Megfázás

A hideg hónapokban pajtásod is nagyobb eséllyel fázhat meg, amit orrfolyás, fáradékonyság és hőemelkedés jelez.

Influenza

Akárcsak az embereknél, az influenza az ebeknél is cseppfertőzés, valamint fertőzött egyeddel vagy tárgyakkal való közvetlen kontaktus útján terjed. Tünetei a száraz és / vagy hurutos köhögés, a tüsszögés, az orrfolyás, a láz, a letargia, valamint a nehézlégzés.

Orrgyulladás

Szopornyicás fertőzés után különösen gyakori jelenség az orrfolyás. A váladék színe ilyenkor kezdetben savós, majd később nyálkássá, gennyessé válhat. Emellett a kutya gyakran rázza a fejét, szörcsög és sípolva lélegzik. A fertőzés az orrmelléküreget is elérheti, megtöltve azokat a savós-gennyes váladékkal, ami kifolyva szűkíti a levegő útját. Emiatt az eb nehezen kap levegőt, sípol-zihál, gyakran a száján keresztül lélegzik.

Ha kedvenced idült orrgyulladásban szenved, fontos, hogy rendszeresen megtisztogasd az orrát a felgyülemlett váladéktól.

Tüdőgyulladás

Szintén a szopornyica, de más fertőző vírusok, mint a herpeszvírus vagy a parainfluenza 2 is okozhat tüdőgyulladást, de kialakulhat baktériumok és különféle gombák belélegzésével is, továbbá okozhatják paraziták, mint az orsóféreg is. Emellett kialakulhat a kennelköhögés szövődményeként. A tüdőgyulladás tipikus tünetei az orrfolyás, a nehézlégzés és a köhögés.

Mi a teendőd?

Összefoglalva a fentieket, ha orrfolyást tapasztalsz, először mindenképp vizsgáld meg kedvenced orrjáratait, hátha valami belekerült, és az okozza a problémát.

Ha megbizonyosodtál róla, hogy nem ez a baj, az alábbi tüneteket vedd sorra:

  • a kutya szörcsög
  • a váladék „színes”, savós vagy gennyes
  • a távozó orrváladék az orrára szárad
  • az ebnek hőemelkedése vagy láza van
  • köhög
  • levert, bágyadt
  • nehezen veszi a levegőt
  • a száján (is) lélegzik

Amennyiben a felsorolt panaszok valamelyikét, vagy több együttesét tapasztalod, vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal! Fontos, hogy mihamarabb cselekedj, ezzel megóvva kedvencedet a gyakran súlyos, akár életveszélyes szövődményektől.

állatorvos allergia bélférgesség beteg a kutya betegség betegség tünetei hideg influenzaűmegfázás kennelköhögés kutya légzése kutya orrfolyás láz légzési nehézség orsóféreg ősz szopornyica tél tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink