hirdetés

Kattogva köhög a kistestű kutya: légcsőösszeeséstől szenvedhet!

Buzgó Csilla

2021. december 10

Az aprócska ölebek gyakorta adnak ki furcsa, aggasztó hangokat köhögés címén. Sajnos előfordul, hogy nem csak egyszerű légúti irritáció áll a háttérben.

hirdetés

Az idősödő, kisebb testű kutyusoknál jelentkező furcsa, kattogásra emlékeztető köhögést a légcső szűkülete vagy összeesése okozza. A légcsövet határoló C alakú porcgyűrűk születési rendellenességből kifolyólag gyengébbek lehetnek, s egy idő után elkezdhetik elveszteni tartásukat, összenyomva ezzel a légcsövet.

Előfordulhat az is, hogy a gyűrűk szabad végeit összefogó membrán lazul meg, elkezd betüremkedni a légcsőbe, szintén csökkentve annak átmérőjét.

Összepréselheti továbbá a légcsövet a megnagyobbodott szív, illetve légúti megbetegedés is. Utóbbi során a gyulladásnak köszönhetően beszűkült hörgőkben a csökkenő gázáramlás és nyomáscsökkenés fejt ki szívóhatást a légcsőre.

A légcsőösszeesés tünetei

A panaszokat sokszor könnyű összetéveszteni a befelé tüsszentéssel, de míg ez a furcsa jelenség nem feltétlenül kóros, és amilyen hirtelen jelentkezik, el is múlik, a légcsőösszeesés hátterében konkrét szervi probléma áll.

A szimptómák megjelenhetnek izgatottság, evés, ivás, megterhelő fizikai aktivitás, meleg, párás környezet, irritáló anyagok belégzésének vagy idegen testek jelenlétének hatására. Hajlamosító tényező lehet továbbá a túlsúly. A köhögés gyakran jelentkezik nyakörvvel sétáló kutyusoknál, ha épp kicsit megfeszítik a pórázt. A látható, hallható jelek az alábbiak:

  • száraz, erőlködő, rohamokban jelentkező köhögés, mely éjjelente súlyosbodhat
  • nehézlégzés, hörgés
  • az íny kékes elszíneződése
  • kimerültség

Ugyan a betegség bármelyik fajtánál kialakulhat, főleg az ölebekre és a kistestű kutyákra jellemző, például rájuk:

A légcsőszűkület diagnosztizálása és kezelése

Lehet, hogy már a rendelőben kialakuló stresszhelyzet kiváltja az állatból a köhögési rohamot, tehát az orvos bármilyen beavatkozás nélkül szemrevételezheti a jelenséget. Máskor a légcső enyhe összenyomásával tesztelhetik a reakciókat, de a manuális vizsgálaton kívül biztosan készül majd az ebről röntgenfelvétel, illetve megvizsgálják endoszkóppal.

Röntgenezés során a be- és kilégzésről is felvételt kell készíteni, mert a nyaki szakaszon belégzéskor, a mellkasi szakaszon pedig kilégzéskor látható jobban a szűkület.

Endoszkópos vizsgálattal megbízhatóbb a diagnózis, ráadásul annak keretében lehetőség nyílik mintát venni szövettani vizsgálatra, ami a veleszületett légcső alulfejlettségtől elkülöníthetővé teszi a kialakult légcsőszűkületet.

Amennyiben nincs szükség műtétre, az orvos elrendelheti bizonyos gyógyszerek, például hörgőtágítók, köptetők, köhögéscsillapítók alkalmazását. Gyulladás, fertőzés szövődményei esetén gyulladáscsökkentőkre és antibiotikumokra is szükség lehet.

A nyaki légcsőszakasz elváltozásai porcplasztikával vagy protézis beültetésével korrigálhatóak. Jó hír, hogy enyhe, kezdeti rendellenességek porcképző táplálékkiegészítők adagolása által is helyrehozhatóak. Emellett az életmódbeli előírások betartása, mint például az elhízás elkerülése és nyakörv helyett a hám használata segíthet a kutyus életminőségének javításában, fenntartásában.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei furcsán köhög a kutya kutya köhög krákog öklendezik légcsőösszeesés kutya légcsőszűkület kutya műtét mitől hörög a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink