hirdetés

Nyakörv vagy hám? Nem mindegy a kutyusnak, melyiket használod

László Enikő

2020. július 20

Az utóbbi időben a hám egyre népszerűbb a kutyatartók körében. Honnan tudhatod, hogy melyiket érdemes használni: a jól bevált nyakörvet vagy a hámot?

hirdetés

Már az ókori rómaiak és görögök is szabályozták kutyáik mozgását. A szegecsekkel ellátott nyakörvek nemcsak a kutya irányítását tették lehetővé időszámításunk előtt, de képesek voltak sebeket is okozni az állatviadalokkal tarkított ünnepi játékok során. Az ókori Egyiptomban, ahol a kutyákat szerették, tisztelték, tenyésztették, már leginkább esztétikai kiegészítőnek számított. Az igényes, állatokkal díszített eszközök ma is előkerülnek a föld alól a régészeti ásatások során. Manapság a nyakörv több funkciót is betölthet. Az élősködők elleni védelmet, a sétáltatáshoz szükséges eszközt vagy a divatos megjelenést biztosító kelléket is jelentheti.

Olasz agár gyémánttal díszített nyakörvben.

A hám jóval újkeletűbb dolog, mint több ezer éves elődje. Ez nem csak az állat nyakán húzódik körbe, hanem egész testét körülöleli. Használata elengedhetetlen szánhúzó, rehabilitálásra szoruló és különböző segítő kutyák számára. De vajon hobbiból tartott kedvencednek szüksége van rá?

Mikor használj hámot?

A hám elsősorban azoknak a kutyáknak ajánlott, akik még nem tanulták meg, hogyan kell helyesen pórázon sétálni. Ilyenkor általában húznak, ezáltal a nyakörv szoríthatja a nyakukat. A hám ezzel szemben nem szorít, az állat koordinálását és lassítását is megkönnyíti, mivel az egész testét irányíthatod vele. Amint az eb megtanulja, hogy nem szabad rohanni, átválthatsz nyakörvre. Azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy számos kiképző pont a fordítottjaként vélekedik. Azaz nyakörvvel (vagy hurkolt pórázzal) tanítja meg kedvencedet sétálni, mert azzal könnyebb az ebet irányítani. Fontos kiemelni, hogy a kutyának ez a variáció sem okoz fájdalmat. A téma ebben az esetben igen megosztó, sokszor az egyéni preferáció dönt arról, hámot vagy pórázt használ-e valaki a kiképzés során.

A hám elsősorban kistestű és rövid orrú kutyáknak ajánlott.

A kistestű kutyáknak inkább a hám ajánlott. Légcsövük kisebb, érzékenyebb, és a megránduló póráz esetén a nyakörv könnyebben okozhat sérülést. Ilyenkor az állat köhögni kezd, mert nyomja, irritálja a nyakörv. Ha kedvenced bármilyen légzőszervi problémával küzd, mindenképp csak hámmal sétáltasd. Sportolás közben – például futás, biciklizés – nagytestű kutyádra is érdemes ezt adni, mert ahogyan mozogsz, könnyen rángathatod a pórázt akaratlanul is, ezzel kellemetlenséget okozva kedvencednek.

Sportoláshoz a hám javasolt.

Nyakörv

Amikor a kutyád már szépen sétál pórázon, kiegyensúlyozott, nem húz, akkor a nyakörv is tökéletes választás lehet. Nagytestű kutyáknak is ajánlott, mert a légcsövük erősebb, és kevésbé irritálja őket a szorítás, mint kistestű társaikat.

Jól nevelt, nagytestű kutyáknak jó választás a nyakörv.

Akármelyik opciót is választod, úgy add fel kedvencedre, hogy két ujjad beférjen az eszköz és a kutya teste közé. Ezzel bizonyosodhatsz meg róla, hogy az nem túl szoros, de nem is tud kibújni belőle. A tévhitekkel ellentétben a hámból sem lehetetlen a kiszabadulás, de az esélye jóval kisebb, mint a nyakörv esetében.

Fojtó nyakörv

A fojtó nyakörv használata igen vitatott téma. Egyesek szerint állatkínzás, mások szerint hasznos tréning eszköz. Ez attól is függ, milyen típusút használunk. A szegecsekkel ellátott változat egyáltalán nem ajánlott laikusok kezébe, mert ténylegesen árt a kutyának.

A kiálló szegecsek sérülést is okozhatnak a kutya nyakán.

Martingale nyakörv

Létezik úgynevezett félfojtó, azaz Martingale típusú nyakörv is. Ez húzás esetén szorul a nyak körül, de fájdalmat nem okoz, és kibújni sem tud belőle kedvenced. Egyik részén a kényelmes hosszúság állítható, a másik része a póráz rándulásával szűkül.

Használata kölyköknél nem, inkább növendék ebeknél ajánlott. A láncból vagy textilből készült Martingale nagy előnye, hogy az állat nem tud belőle kiszabadulni. Normál tempójú séta közben laza, viszont amikor kedvenced húzni kezd, megiramodik, akkor a nyakörv szorulni fog, de semmiképpen sem annyira, hogy ezzel komoly fájdalmat okozhasson. Mindennapi használatra kevésbé javasolt, mivel célja az, hogy a kutya megtanulja a pórázon való sétálás helyes módját.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

hám kistestű kutya nagytestű kutya nyakörv sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink