hirdetés

Nem mindegy, hogyan emelsz fel egy kutyát: árthatsz is vele, ha rossz technikát alkalmazol

László Enikő

2022. augusztus 7 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya felemelése és fogása nem tűnik bonyolult feladatnak, de sok gazdi meglepő módon rosszul csinálja. A nagytestű kutyák esetében a súly, a kicsik esetében pedig a törékenység lehet a probléma, ugyanis sokan pont azért nem merik őket felemelni, mert félnek, hogy fájdalmat okoznak az apróságoknak. Az állat sérülésének vagy stresszének elkerülése érdekében fontos ismerned a helyes technikát.

hirdetés

Bár kedvenced az esetek túlnyomó többségében saját lábain sétál, számos szituáció adódhat, amikor fel kell emelned. Például a kisebb ebek esetében autóba szálláskor, állatorvosi látogatáskor, a hosszabb testű kedvenceknél pedig lépcsőzéskor is. Ilyenkor pedig elengedhetetlen a helyes technika, különben baleset is lehet a vége.

Ebben a rövid videóban megtekintheted, hogyan emelj fel helyesen különböző méretű kutyákat:

Érdemes egy jelzést is társítani mellé

Bizonyára te sem vennéd jó néven, ha csak úgy valaki se szó, se beszéd felkapna, és az ölébe venne. Érdemes kedvencedet úgy hozzászoktatni a felvételhez, hogy használsz mellé egy szót, amivel jelzed, mi következik (például a Fel!).

Kisebb kutyák felemelése

Az apróbb ebeket könnyebb felemelni, súlyukból adódóan. Azonban esetükben talán valamivel fontosabb, hogy finoman érjünk hozzájuk, hiszen könnyebben megsérülhetnek. Őket egy kézzel is fel lehet emelni. Csúsztasd a domináns karodat az állat teste alá, ujjaiddal és tenyereddel pedig tartsd mellkasát. A hátsó felét karod és tested közé helyezd szorosan, de finoman. Ez az igazán apró kedvenceknél jó technika lehet, de a kicsit nagyobb egyedeknél két kéz is szükséges lehet.

Ha kedvenced lábai a válladon vannak, mindenképp fogd a hátát kezeddel.

Abban az esetben, ha kistestű kedvenced kicsit nehezebb, vagy biztosabb fogást szeretnél, kezedet helyezd mellkasa alá, a két mellső lába közé, a másik kezeddel pedig tartsd a fenekét. Nagyon fontos, hogy az állat hátsó fele mindig alá legyen támasztva, különben sérvet kaphat.

Nagyobb kutyák felemelése

A nagyobb kutya esetében a domináns karodat tedd az eb hátsó lábai mögé. A másik kezeddel karold át mellkasát. Öleld magadhoz kedvencedet, és már fel is emelheted. Ez a módszer közepes és nagytestű kutyánál is alkalmazható. Azonban egy óriás fajtánál lehetséges, hogy egy másik személy segítségére is szükség lehet a felemeléshez.

Hogyan NE emelj fel egy kutyát

Ne akard az anyját utánozni

Sokan azt hiszik, hogy teljesen rendben van, ha a grabancuknál fogva akarják felemelni kedvencüket, hiszen az anyakutyák ezt teszik a kölykeikkel. Ez azonban rendkívül kényelmetlen, és akár fájdalmas is lehet az eb számára. A kicsiket csak nagyon fiatalon emeli fel így az anya. Ha egy kiskutya érettebbé válik, ez a szokás megszűnik, nem véletlenül.

Ne emeld fel a nyakörvénél fogva

Ha valaki a nyakörvénél fogva emel fel egy kutyát, akkor ezzel átmenetileg megszakítja a levegőellátást, és maradandó károsodást is okozhat a légcsőben.

Bár a hám húzása nem okoz fulladást, de ennek ellenére se emelgesd így kedvencedet.

Ne emeld fel a farkánál fogva

A farok nem fogantyú, és az eb farkának meghúzása súlyos ideg- és izomkárosodást okozhat. A kutya farkának súlyos sérülése azt eredményezheti, hogy az állat elveszíti mozgáskoordinációját. Ráadásul a faroksérülés befolyásolhatja az ürítési képességét is.

Ne emeld fel a lábánál fogva

Először is, ez fájdalmas lehet, és megterhelheti a kutya izmait és szalagjait. Ráadásul nagy a kockázata annak, hogy így leesik az eb vagy esetleg kiugrik a válla a helyéről.

Ne kapkodj

Végezetül fontos, hogy mindig odafigyelve, türelmesen emeld fel kedvencedet. Egy ficánkoló vagy ellenkező ebet (például állatorvosnál) nehezebb rendesen megfogni, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy koncentrálj, nehogy kibillenjen a karodból.

emelés hogyan emeld fel a kutyát kistestű kutya kutya felemelése kutya felvétele nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink