hirdetés

12 gyakori gazdiszokás, ami a kutyát rettentően nyugtalanítja: hiába szereted, ha nem azt kapja, ami neki is jó

Szénási Szimonetta

2022. július 30 - Képek: Getty Images Hungary

Egészen biztos, hogy szerető gazdaként mindig a legjobbat akarod a kutyádnak. Ennek ellenére van pár dolog, amivel akár bosszanthatod is kedvencedet.

hirdetés

Összegyűjtöttünk 12 olyan szokást és jelenséget, ami ártatlannak tűnhet, azonban a legtöbb kutyát nyugtalanítja. Nézzük, mit ne kövess el, ha igazán jó gazdi szeretnél lenni.

1.) Ne bámuld!

Ha azt látod, hogy kedvenced fél vagy valamitől ideges, nem jó ötlet hosszasan a szemébe nézni. A kutyák alapvetően nem szeretik, ha bámulják őket, ugyanis ők ezt kihívásnak tekintik. Idegen kutya esetében amúgy sem tanácsos, feszült, vagy épp agresszívnek tűnő állat szemébe pedig egyenesen tilos hosszasan belenézni. Ilyenkor úgy érezheti, hogy le akarják dominálni, amire bizony ő is dominánsan reagálhat.

Máskülönben a mély szemkontaktus még jót is tesz: elmélyíti a kutya-gazda kapcsolatot, sőt beindítja az oxitocin nevű hormon termelését, ami gondoskodásra, törődésre sarkall.

2.) Az ölelés nem való minden ebnek

Az emberi szeretetnyelv egyik formája az ölelés. Sokan fejezik ki így érzelmeiket. Imádott kedvencedet azonban nem feltétlenül kell hosszan magadhoz szorítani, mert lehet, hogy ez roppantul zavarja őt. Ha kutyád szereti az ölelgetést, akkor semmi gond, viszont ha azt látod rajta, hogy bosszantja a túl szoros testi kontaktus, akkor mellőzd, és inkább simogatással kényeztesd. Idegenektől még kevésbé fogadják el a kutyák az efféle közeledést, így új ember bemutatásakor légy résen, és avatkozz közbe, ha valaki túl vehemensen közelít kedvencedhez.

3.) Tekerd le a hangerődet!

A kiabálást a kutyák hangos ugatásként értelmezik, ami nyugtalanná teszi őket. Még nevelési vagy szoktatási célzattal se emeld fel a hangodat kedvenceddel, vagy a közelében, helyette inkább válts mély hangtónusra. Ez azt jelzi a számára, hogy szeretnéd, ha rád figyelne. Ezzel párhuzamosan a könnyed hangszín játékra csábít, míg éneklős beszéddel gyorsan lenyugtathatod az izgatott ebet.

4.) Ne froclizd a kutyádat!

Semmiképpen sem jó móka, ha viccből meghúzod a kutyád fülét-farkát, esetleg a kerítésen keresztül visszaugatsz egy ebnek! Ugyanígy birkózni vagy kergetőzni sem ildomos velük. Az meg pláne nem vicces, ha elhúzod az orra elől az ételét, vagy épp lézeres játékkal bolondítod szegényt. A kutya nem veszi játéknak az ugratást, éppen ezért se te, se más ne így próbáljon barátkozni vele.

5.) Nem jó egyedül

A kutyák társas lények, éppen ezért nem szeretnek túl hosszú ideig egyedül lenni. Ha ez gyakran megesik, annak számos negatív pszichés és viselkedésbeli hatása lehet, mint a szeparációs szorongás, a túl sok ugatás vagy épp a szökési hajlam felerősödése. Ezáltal a kutya nevelésébe fektette munka jó része is kárba mehet.

Törekedj rá, hogy kedvencednek ne kelljen túl gyakran és túl hosszú időre magára maradnia. Ha pedig mégis huzamosabb időre szólít el kutyád mellől a kötelesség, kérj meg valakit, hogy időnként nézzen rá, vigye le, vagy fogadj kutyasétáltatót mellé.

6.) Túl sok kutya

Ha kedvencedet el szeretnéd vinni valamelyik kutyafuttatóba vagy olyan parkba készültök, ahol sok kutyás fordul meg, mindig légy körültekintő, és figyeld az állat jelzéseit. Ha úgy ítéled meg, hogy túl sok neki az inger, és nem veszi jó néven a többi kutya közelségét, inkább menjetek máshova.

7.) Az alvás nekik is szent!

Ahogy a legtöbb ember, úgy a kutyák zöme is nagyon zokon veszi, ha alvás közben zavarják. Kedvenced ugyanúgy álmodik, ahogy te, és nem épp kedves gesztus kiszakítani belőle. Pláne az idős, illetve a hallássérült kutyák hajlamosak olyan mélyen aludni, hogy nem hallják meg, ha valaki közeledik. Ha hirtelen ébreszted őket, azzal nagyon megijeszted az állatot.

Ha mégis muszáj ébresztened a kutyádat, tedd azt finoman és halkan – és erre taníts meg mindenkit a családban!

8.) Nem feltétlenül lesznek barátok

Hiba azt gondolni, hogy mindegyik kutya kijön egymással. Köztük is ugyanúgy lehet unszimpátia, mint az emberek között. Emiatt mindig kellő körültekintéssel mutass be egy új állatot a kutyádnak. Erre séta közben, de akkor is figyelj, ha hozzátok érkezik valaki kedvencével.

9.) Túl hirtelen változás

Főképp a gyerekek, de sokszor még a felnőtt emberek is rosszul viselik, ha hirtelen változás áll be a jól megszokott napi rutinjukba. Gondolj csak arra, hogy valaki elveszi tőled a reggeli kávézásra szánt 10 percedet, vagy az ebéd utáni szunyókálásról kell egyik napról a másikra lemondanod. Garantáltan rossz kedv és stressz a vége.

Így van ez a kutyáknál is: ha egy jól megszokott, pláne szeretett tevékenység hirtelen megszűnik, vagy másképp alakul, azzal frusztrálhatod az állatot. Esetükben ráadásul az egész életritmusukat meghatározza a napi rutin, így abba belenyúlni csak nagy körültekintéssel, és fokozatosan szabad! Számos viselkedési zavar melegágya a felborult napirend, így nem érdemes még a vakáció idején sem elhalasztani a reggeli sétát, vagy túl későn vacsorát adni kedvencednek!

Ha mégis elkerülhetetlen a változtatás, azt mindig lépésről lépésre vezesd be. Például ne azonnal csúsztass egy órát a séta kezdetén, hanem mindig csak 10 perccel told ki az indulást.

10.) Túl rövid póráz

Senki sem szereti, ha a kutya séta közben engedetlen, elrohan, vagy épp lemarad. Emiatt gyakran rövidebb pórázra fogják az ebet. A folyton megfeszülő hám vagy nyakörv azonban idegessé, feszültté teszi a kutyát.

Hogy ez ne így legyen, érdemes mielőbb megtanítani laza pórázon sétálni. Ebben kutyakiképző tud segíteni, illetve kellő türelemmel, esetleg jutalomfalattal való motiválással a napi séták alkalmával oktathatod a kutyádat.

11.) Következetlenség

Ahogy a napi rutin, úgy a gazda következetes reakciói is hozzájárulnak a kutya kiegyensúlyozottságához. Ha viszont valamit egyszer tiltasz, egyszer jutalmazol, azzal összezavarod az állatot. Például, ha általában felmehet a kanapéra, sőt örülsz neki, ha tévézés közben a válladra hajtja a fejét, ám anyukád látogatásakor szidást kap, ha felkuckózna, azzal teljesen összezavarod szegényt.

Ugyanezt igaz a kunyerálásra is. Ha nem akarod, hogy evés közben folyton kuncsorogjon az eb, akkor sose adj neki az ételedből.

12.) Túl agresszív köszönés

A legtöbb embernek fogalma sincs, hogyan kell helyesen bemutatkozni egy ismeretlen kutyának. Emiatt sokan akaratlanul is agresszíven köszöntik az új ebet. Ha leguggolsz elé, mélyen a szemébe nézel, és még a kezed is nyújtod felé, azzal kellemetlen helyzetbe hozod. Mindhárom gesztus fenyegető, támadó magatartás a számára: a guggolás a ragadozó támadás előtti póza, a mély szemkontaktus szintén fenyegető, ahogy a személyes szférájukba benyúló kéz is. Sok esetben ehhez még gügyögés is társul, ami szintén zavaró lehet a kutya számára.

Mindezek helyett inkább köszönj az állat gazdájának. Amíg ti üdvözlitek egymást, a kutyának van ideje megszaglászni, miközben azt látja, hogy gazdája bizalommal van feléd. Ha ezek után az eb nyugodtnak tűnik, akkor meg lehet simogatni a fejét.

kutya és gazda kutya nevelése kutya stresszes kutya szeparációs szorongás kutya szokásai kutyaszokások nevelés rossz szokások rutin stresszes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!