hirdetés

Miért kötődik ennyire a kutya az emberhez? A szemkontaktus az egyik legfontosabb tényező

László Enikő

2021. május 11

A domesztikáció során igen nagy szerepet töltött be a kutya és az ember közötti szemkontaktus. Azzal, hogy ezt sikeresen elsajátították, szorosabbra fűzték velünk a kapcsolatot.

hirdetés

A kutyák, ha ránk néznek, sokszor megerősítést várnak tőlünk a különböző interakciókban. A háziasítás során valószínűleg így kezdeményeztek, nyitottak felénk, és ez lehetett az egyik kulcsa annak, hogy ilyen szoros barátság alakult ki közöttünk. Azonban a szemkontaktus nem feltétlen jelent jót minden esetben.

A rövidebb orrú kutyák gyakrabban keresik a szemkontaktust

Az ELTE etológusainak legújabb kutatásából kiderült, hogy a rövidebb, nyomott orral rendelkező kutyák gyakrabban keresik az emberrel a szemkontaktust. A tanulmányban vizsgálták az ebek fejméretét, korát, személyiségét és fajtájuk eredeti funkcióját.

„A boxer, a bulldog, a mopsz és általában a rövid orrú kutyák a retinájuk felépítése miatt élesebben látnak a látóterük középpontjában, ezért feltételeztük, hogy könnyebben létesítenek szemkontaktust az emberrel”– mondta Bognár Zsófia, doktorandusz, a Scientific Reports tudományos lapban megjelent tanulmány első szerzője, aki első díjat nyert ezzel a munkájával a kolozsvári 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Biológia Szekciójában 2021. május 6-án.

A hosszabb orrú ebek szélesebb látókörrel rendelkeznek, így figyelmüket is könnyebben terelhetik el a különböző virtuális ingerek. A kutatásból kiderült, hogy a kotorékebek, illetve a szánhúzó fajták lassabban alakítottak ki szemkontaktust, mivel nem vizuálisan irányított munkára lettek kitenyésztve. Ezzel szemben a juhászkutyák nagyobb mértékben „szemeztek” a gazdával. A keverékek (, akiknek 70%-át örökbe fogadták) is igen jó eredményeket értek el. Lehetséges, hogy örökbefogadásuknál (nem tudatos módon) az is szerepet játszott, mennyire keresik az emberrel a szemkontaktust.

Az alábbi angol nyelvű videóból megtudhatod, hogyan zajlott a kutatás:

A domesztikáció sikerességének kulcsa

A hosszas szemkontaktus a szülő-gyermek kötődéshez hasonló folyamatokat indít el a szervezetben. Növeli oxitocin-szintünket, ami által késztetést érzünk a gondoskodásra. Segíti a kötődés kialakulását és növeli a bizalmat. A háziasítás során a kutyák remekül elsajátították ezt a trükköt. Ennek segítségével könnyen és gyorsan kezdeményezhettek interakciót az emberekkel.

Korábban vizsgálták a kutatók, hogy vajon a kézben nevelt farkaskölykök is törekednek-e a szemkontaktus felvételére. A teszt előtt vizeletmintát vettek a kutya- és a farkaskölyköktől is, hogy mérni tudják oxitocin-szintjük változását. Az eredmények szerint az ebek jóval többször néznek az emberre. Míg a farkasok, ha fel is veszik a szemkontaktust, ez nem indítja be az oxitocin-szint termelődését.

Egy másik kutatásban a dingókat vizsgálták, akik körülbelül félúton lehetnek a farkasok és az ebek között. Gyakori vélekedés, hogy a dingó különálló faj a Canis nemen belül. De valójában nem, ők is domesztikált állatok, mint a világ többi kutyája. (Miklósi Ádám: A kutya) Az ő esetükben is tesztelték, mennyire hajlamosnak felvenni a szemkontaktust az emberekkel. Az eredmények alapján a dingók többször néztek az ember szemébe, azaz kezdeményeztek interakciót a farkasoknál, de kevesebb ideig, mint a kutyák. A dingók csupán 3 másodpercig, míg a kutyák 40 másodpercig (ami az oxitocin-szint növeléséhez elegendő idő) tartották a szemkontaktust. A farkasoknál ez kevesebb mint 2 másodperc volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a szemkontaktus felvétele ősi tulajdonság, amely a domesztikáció hozadéka.

Feltételezhető, hogy a dingó az ember várható viselkedéséről akar képet kapni a szemkontaktus során, ezért néz rá. Míg a kutyák a hosszas interakciók során általában segítségért folyamodnak gazdáikhoz, amikor nem tudják, hogyan cselekedjenek egy adott szituációban. Ez sem a farkasokra, sem a dingókra nem jellemző.

Miért fontos, hogy kutyád rád nézzen?

A kutyaiskolában gyakran az elsők között tanítják meg a kutyának, hogy nézzen a gazdára. Ez azért is fontos, mert ha ismeri a vezényszót, könnyen magadra vonhatod figyelmét, amivel kizökkentheted bizonyos nemkívánatos szituációkból. Emellett persze azt is elérheted, hogy rád fókuszáljon, kövesse az utasításaid. Ha a kutya rád figyel, a további tréning sokkal hatásosabb lesz.

Nem minden esetben jelent jót

A kutyáknál olykor az 1-2 másodpercnél hosszabb ideig tartó szemkontaktus fenyegetést, dominanciát is jelent. Ezért idegen eb szemébe ne nézz sokáig, mert rossz néven veheti. Amikor két kutya találkozik egymással, és felveszik a szemkontaktust két dolog történhet. Vagy az egyik elfordítja fejét és leveszi róla pillantását (ezzel elfogadja a másikat domináns félnek) vagy tartja a szemkontaktust, amivel azt jelzi, nem hátrál meg.

Miért bámul a kutyád?

Biztosan sok gazda számára ismerős az érzés: valaki figyel. Szemed sarkából már látod is, hogy kutyád bizony percek óta bámul. Mit akarhat? A legtöbb esetben figyelmet. Sokszor egy kis bökdöséssel is ráerősítenek erre, de a szemkontaktus keresése elengedhetetlen kellék, ha kutyád törődésre, simogatásra vágyik. Vagy néhány finom falatra.

(Képek: Getty Images Hungary)

domesztikáció ELTE háziasítás kutatás kutya ember kommunikáció oxitocin rövid orrú kutya szemkontaktus szeretet tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!