hirdetés

Ennyivel élnek tovább azok, akik kutyát tartanak: még a szívroham esélye is nagy mértékben csökken

Buzgó Csilla

2020. szeptember 18

Jót tesz az ember szívének, ha kutyája van - és ez nem csak átvitt értelemben igaz. A kardiovaszkuláris, azaz a szívet és az érrendszert érintő egészségen is javíthat az állat állandó társasága.

hirdetés

Számtalanszor hallhattad, hogy az állatok simogatása csökkenti a stresszt, és hogy az aktív állattartó életmód jó hatással van az általános egészségi állapotra.

Az ebek segíthetnek leküzdeni a depressziót, a pánikbetegséget és más mentális problémákat, továbbá a szervi betegek életminőségén is jelentősen javíthatnak. Ezen túl a szív- és érrendszert érintő megbetegedések előfordulását is jelentősen csökkentik.

Boldogságunk forrása az ember legjobb barátja

Az Amerikai Szív Egyesület által kiadott Keringés: Kardiovaszkuláris Egészség és Eredmények című tudományos tanulmánya tíz meggyőző kutatás részleteit közölte a témában.

Az 1950 és 2019 között gyűjtött, több, mint 3 millió fő adatai alapján létrehozott információbázis szerint a kutyatartók halálozási aránya 24%-kal alacsonyabbnak bizonyult az eb nélkül élőkhöz viszonyítva. Azok számára, akik szívproblémákkal küszködtek, még nagyobb támogatást jelentett a négylábúak folytonos jelenléte.

Érdekes, hogy azok a kutyás betegek, akik szívrohamon estek át, 33%-kal nagyobb eséllyel maradtak életben a traumát követően, mint nem kutyatartó embertársaik. Azok körében, akik családtagjaikkal éltek egy háztartásban, ez az arány csak 15% volt.

A stroke-ot átvészelt páciensek életben maradási esélye is 27%-kal nőtt a kutyusok áldásos jelenlétének köszönhetően. Ugyanitt a csak emberekkel együtt élő betegek eredménye 12% volt.

A statisztikák alapján általánosan kijelenthetjük, hogy egy szerető gazdi 31%-kal kisebb eséllyel kap szívrohamot, mint azok, akiknek nincs kutyájuk.

Így segít a kutyás életmód az egészségmegőrzésben

Már e szeretettel és vidámsággal teli állatok jelenléte is gyógyító erővel bír. Nem véletlenül alkalmaznak terápiás ebeket kórházakban, bíróságokon és bárhol, ahol a rászorulóknak szükségük lehet a varázsukra.

Az ember és a kutya közötti kapcsolatnak pozitív kémiai hatásai is ismertek: egyik boldogsághormonunk, az oxitocin mindkét fajban rendszeresen és fokozott mennyiségben termelődik az együtt töltött boldog pillanatok során. Emellett az ebekkel folytatott játék és mókázás a dopamin- és a szerotoninszintet is növeli.

Stresszűző jelenlétük csökkenti a kortizolszintet, valamint segít az egészséges vérnyomás fenntartásában.

Az Amerikai Szív Egyesület szerint már napi 20-30 percnyi aktív kutyasétáltatás kimeríti a heti ajánlott mozgásmennyiség minimumát azok számára, akik szeretnék megőrizni szívük egészségét. Természetesen ez az időtartam fokozható, és egy kis utánajárással mindenki meglelheti az aktivitási szintjének megfelelő ebet. Legyen akár egy állandóan loholó, labdajátékokért lelkesedő border collie vagy egy komótosan ügető, idősebb keverék, a gazdi mentális és fizikai egészsége hálás lesz a frissítő sétákért és a végeláthatatlan közös hancúrozásokért.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség gyógyító kutyák kutya gyógyító hatása szívroham

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink